Er du – som meg – desperat elendig i fotball, selv om du skulle ønske noe annet? Og glad i dokumentarfilm?

Da kan kanskje dette være noe for deg.

Lilleputtnasjonen Amerikansk Samoa satte en tvilsom rekord i 2001 da de tapte 31-0 i en VM-kvalifiseringskamp mot Australia:

Au, stakkars spillere.

Og enda mer synd på dem ble det ti år seinere, da det samoanske fotballforbundet ansatte den temperamentsfulle nederlandske treneren Thomas Rongen for å få skikk på laget. Skjønt, skikk på laget…

Men skulle det i det minste være mulig å få dem til å vinne en fotballkamp?

rongen

Nå er Rongens år som trener for Amerikansk Samoa blitt gjenstand for en dokumentarfilm, kalt «Next Goal Wins». Den ferske traileren kan du se i videovinduet øverst.

Regissørene Mike Brett og Steve Jamison har selv finansiert filmen, som de håper å få ut i flest mulig land før sommerens fotball-VM. De forteller at de slett ikke var alene om å ønske å lage dokumentarfilm om Amerikansk Samoa:

– Men andre hadde kanskje ønske om å gjøre litt narr av dem. Vi ønsket å feire det faktum at de ønsket å fortsette å spille, sier Steve Jamison til Screen.

Det er mange karakterer på laget til Amerikansk Samoa – blant annet transpersonen Jaiyah «Johnny» Saelua som spiller i forsvar.

Samtidig kommer filmen også nært på Rongen, som tok jobben med Amerikansk Samoa nettopp for å komme litt bort fra en familietragedie (han er i dag akademidirektør i Toronto FC).

Hvordan det går til slutt? Vel, til tross for Amerikansk Samoa aldri kom til VM tror jeg vi kan regne med en slags happy ending: