I dag lanserte HBO Now omsider i USA – og for første gang kan amerikanerne få tilgang til HBOs innhold uten å abonnere på en pakke via tv-leverandøren. I stedet kan man betale 14 dollar (113 kroner) i måneden, og få tilgang på seriene, dokumentarene, filmene og standupen via Apple-plattformer som iPhone, iPad og Apple TV.

Hva har det å si for deg? I praksis alt – siden du ved enkle og lovlige grep kan skaffe deg HBO Now selv.

Har du Apple TV kan du dermed få HBO-innhold rett i en app på boksen. Den løsningen har vi savnet stort med HBO Nordic.

Men før du går til skrittet å si opp ditt abonnement på HBO Nordic, skal du vite at det ikke er helt åpenbart at det vil være verdt det. Og er du ikke iPhone/iPad/iTunes eller AppleTV-bruker kan du bare glemme det i første omgang.

Den store fordelen med HBO Now er at vi får tilgang til en god del topp innhold vi ikke får i den nordiske versjonen.

Viktigst for meg er egentlig dokumentarene – HBO Now har for eksempel den Oscar-vinnende Edward Snowden-dokuen «Citizenfour», Alex Gibneys omdiskuterte scientologi-dokumentar «Going Clear» og den splitter nye «Sinatra: All or Nothing». Dette er filmer som er produsert for HBO i USA, men der rettighetshensyn gjør at man ikke uten videre kan videresende på HBO Nordic.

Det er også langt ferskere spillefilmer på HBO Now enn på HBO Nordic – «Edge of Tomorrow», «The Grand Budapest Hotel», «The Lego Movie» osv. Et utvalg som omtrent tilsvarer C More Play eller Viaplay i Norge.

Som bonus får man også mye bra standup, og tilsynelatende en god del nerdete softcore-porno («Stacked Racks From Mars», «Intergalactic Swingers»). I teorien gøy, selv om man selvsagt ikke ser på sånt.

Når det gjelder serier, får du imidlertid ikke mye ekstra med HBO Now kontra HBO Nordic, snarere tvert imot. Ved første øyekast ser jeg ikke at HBO Now har mange serier som HBO Nordic mangler. Det USA-versjonen imidlertid ikke har, er alle seriene HBO Nordic har kjøpt fra andre leverandører – godbiter som «Bosch», «The Honourable Woman», «The Affair», «Halt and Catch Fire» etc. Heller ikke serier som er produsert av HBOs søsterkanal Cinemax («The Knick», «Banshee»).

Det er en ordentlig ulempe. Jeg gledet meg til å se sesong to av «Fargo» på HBO Nordic, nemlig, og hvis jeg velger HBO Now må jeg gå for en annen løsning. Hmmm.

Fordelen med å gå for HBO Now er vel uansett at du får en måned gratis prøveperiode (kjekt, sånn rett før «Game of Thrones») – så da kan du jo finne ut selv om bedre filmutvalg, bedre brukervennlighet og bildekvalitet er viktigere for deg enn ekstraseriene til HBO Nordic.

Når det er sagt virker ikke bildekvaliteten på HBO Now heller å være 100 prosent optimal ennå – i hvert fall ikke på Apple TV som vi har testet med.

På dette området er jeg overhodet ingen ekspert, men førsteinntrykket er at bildene er noe mer pikselerte enn jeg for eksempel får med Netflix, og innimellom kommer det ørsmå forsinkelser. Egentlig er jeg også ganske fornøyd med AirPlay-funksjonaliteten til HBO Nordic, som gir klare og pene bilder på min tv.

Ille er det likevel ikke – jeg tror de aller fleste vil være tilfredse med bildekvaliteten på HBO Now via Apple TV.

Brukervennligheten er omtrent tilsvarende du kjenner fra andre tjenester på epleboksen, altså ryddig og fint. Du får også med engelske undertekster, noe som selvsagt er en nødvendighet når du skal se «The Wire» igjen.

Bestemt deg for å teste ut HBO Now? Slik går du fram:

1) Du trenger en amerikansk iTunes-konto. Det er litt omstendelig, men vi lover: En helt ny og enorm verden av innhold åpner seg for deg når det først er fikset. Klikk.no har guide. Du trenger ikke styre med gavekort og slikt ennå, siden HBO Now som nevnt har en gratis prøveperiode.

2) Vi lastet ned appen først via AppStore på vår iPhone, og registrerte oss for en prøveperiode der. Da vi gikk inn på Apple TV (igjen: med vår amerikanske bruker) lå HBO Now der som standardapp. Så kunne vi logge oss inn med brukernavnet og passordet vi registrerte.

3) Dette er viktig: HBO Now har også en geosperre, som gjør at IP-adresser utenfor USA ikke får tilgang selv om du har amerikansk iTunes-bruker. Løsningen er å skaffe seg en DNS-tjeneste som gir deg en amerikansk adresse. Vi har tidligere snakket varmt om Unblock-us, men i likhet med flere andre liknende tjenester har de ikke åpnet for HBO Now ennå (vi regner med at de fleste aktørene jobber med saken). Danske Unlocator har imidlertid fikset biffen, og vi registrerte oss hos dem. De har også en gratis testperiode, etter det koster det 40 kroner per måned.

4) Følg instruksjonene for hvordan du bruker Unlocator på AppleTV (det er en enkel operasjon, men du må endre på DNS-verdiene i nettverksinstillingene).

Og vips, du er i gang. Vi er som nevnt ikke helt sikre på om vi kommer til å bruke HBO Now framfor C More (som jo sender i HD via lineær tv) eller HBO Nordic når vi gyver løs på «Game of Thrones» til mandag.

Men vi er veldig interessert i å høre fra dere. Har du brukt HBO Now – og hva syns du?