Kan Morten Tyldums kommende «The Imitation Game» med Benedict Cumberbatch bli en alvorlig utfordrer i neste års Oscar-kappløp?

Mye tyder på at det er planen når Harvey Weinstein, en av Hollywoods mektigste menn, nå punger ut hele 43 millioner kroner for de amerikanske rettighetene til filmen.

Rettighetene er solgt på markedet under filmfestivalen i Berlin, og ifølge bransjebladet Deadline er dette den høyeste summen som noen gang er betalt for en film på markedet.

Harvey Weinstein har via sine selskaper Miramax og The Weinstein Company vært en av de fremste Oscar-garantistene de siste 20 årene.

Siden 1990 har han over 300 nominasjoner på samvittigheten, og i fjor fikk han deler av æren for å at «Kon-Tiki» ble nominert.

Harvey Weinstein (til høyre) med «Kon-Tiki»-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg.

Ifølge Deadline oppstod det en budkrig om filmen, etter at Tyldum og produsentene viste fram en 15 minutter lang smakebit til distributørene i Berlin. «The Imitation Game» er ikke ferdig ennå, men er nå i postproduksjon – og hvis den skal bli en Oscar-kandidat kommer den trolig ut på seinhøsten.

Tyldum fikk jobben med å regissere «The Imitation Game» etter den internasjonale suksessen med «Hodejegerne».

«The Imitation Game» handler om den britiske matematikeren og dataforskeren Alan Turing, som var svært viktig for å knekke den tyske krypteringsmaskinen Enigma under 2. verdenskrig.

Etter krigen var han ifølge Wikipedia med på å konstruere en av de tidlige elektroniske programmerbare digitale datamaskinene — men historien om Turing fikk dessverre ikke en lykkelig slutt.

I 1952 ble han nødt til å innrømme at han var homofil, noe han ble tiltalt for, og han mistet også sikkerhetsklareringen. Dessuten ble han satt på en hormonkur, som ga uheldige kroppslige bieffekter (blant annet utviklet han bryster).

Han døde av cyanidforgiftning, og et halvspist eple med cyanid i ble funnet ved siden av ham. Det ble seinere sagt at Apples eplelogo var til ære for Turing (mens mennesker som stod Turing nær sa at selvmordsmetoden var inspirert av favorittfilmen «Snøhvit og de syv dverger»).

Tyldum har også fått med seg et stjernelag til filmen – skuespillerlista inkluderer sterke navn som Benedict Cumberbatch, Mark Strong og Keira Knightley.

William Goldenberg, som vant Oscar for «Argo» i fjor etter å ha vært nominert tre ganger tidligere, skal klippe filmen, mens Clint Mansell («Black Swan», «Requiem for a Dream») er hentet inn som komponist.

Så blir det spennende å se om Harvey Weinstein og Morten Tyldum kommer til å bli enige om hvordan filmen skal bli til slutt – Weinstein er nemlig kjent for å ha blande seg borti kreative beslutninger og kutte ned filmer han jobber med.

tyldum
Regissør Morten Tyldum.

«Kon-Tiki» ble for eksempel 17 minutter kortere i amerikansk versjon, mens Weinstein har kranglet i månedvis med regissør Bong Joon-ho om «Snowpiercer» – en film Weinstein ønsket å kutte med drøyt 20 minutter før han lanserte den i USA.

Hvordan Harvey Weinstein fikk sitt kallenavn «scissorhands» kan du lese mer om her.