Har du 3960 minutter til overs? Da er det bare å hive seg over de 88 episodene av tv-dopet den hardkokte politiserien «The Shield» utgjør.

Fra 2002 til 2008 kunne vi følge pitbullsnuten Vic Mackey og hans beinharde framferd gjennom Los Angeles. Gjennom ristende kameraer med skitne filtre fikk vi langsomt oppleve hvordan hans voldsomme person smeltet sammen med byens mørkere deler.

«The Shield» er en så mangefasettert serie at det er vanskelig å beskrive den, spesielt når alle birollene gjør en minst like god jobb som seriens ledestjerne Michael Chiklis.

Det kan handle om alt fra politimannen som ikke tør å komme ut av skapet, den dopherjede jenta som forsøker å holde seg unna gata, en politisjef som med alle midler forsøker å skjule er påstått seksuelt misbruk til gjenglederen som ikke skyr noen midler for å slippe returen til spjeldet.

Bak «The Shield» finner vi mannen med datidens skarpeste krimpenn, Shawn Ryan. Han startet sin karriere med å skrive manus til tv-seriene «Nash Bridges», «Angel» og «The Unit», men hans siste tv-serie «Last Resort» floppet i fjor (den var sørgelig dårlig).

Heldigvis vil Ryans prisbelønte innsats i «The Shield» bli stående som et stykke tv-historie. Det er plass til den ved siden av Davis Simons samtidige Baltimore-skildring i «The Wire», som riktignok er et hakk hvassere.

Nettopp på grunn av «The Wire» gikk mange glipp av «The Shield». Mens Simons var mer interessert i å male med bred pensel, fokuserte Ryan på å skildre livet til en snut i en solbleket by som begge spinner mer og mer ut av kontroll.

Skuespillerlisten i «The Shield» er også brutalt begavet; CCH Pounder, Jay Karnes, Walton Googins, Glenn Close, Benito Martinez og Forest Whitaker. I løpet av sju sesonger i englenes by smelter deres skjebner sammen, på godt og vondt, samtidig som den svært usympatiske og korrupte Vic Mackey myrder, raner og bedrar sin familie.

Bonus: Tenk at Tony Scali kunne endre seg så mye!