Det har lenge vært planer om å filmatisere den hardslående og smått kontroversielle black metal-boka «Lords of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground» av Didrik Søderlind og Michael Moynihan.

Boka bruker mye plass på historien om Mayhem og alt som fulgte av kirkebrenning og øksedrap i bandets fotspor, noe som etter alle solemerker kunne passet godt for det store lerretet.

En stund var det snakk om at «Twilight»-stjerne Jackson Rathbone skulle spille hovedrollen i filmen, som den nå ferdigsonede drapsmannen og musikeren Varg Vikernes. Det ble det imidlertid ikke noe av, og prosjektet (med halvt norske Hans Fjellestad som først regissør, nå medprodusent) har ligget litt på is.

Under filmfestivalen SXSW tidligere i år kunne Fjellestad fortelle at jobben med «Lords of Chaos»-filmen var gjenopptatt, men at andre nå var mer involvert enn ham i prosjektet. Filmingen skulle etter planen starte i løpet av sommeren, og nyheten om hvem som skulle spille i filmen var «rett rundt hjørnet».

Vel, ennå har ikke filmens produsenter tatt bladet fra munnen – det har i stedet et relativt ferskt stjerneskudd på den amerikanske filmhimmelen gjort. Ezra Miller, som tydelig viste at han er i stand til å portrettere ondskap i «We Need to Talk About Kevin», forteller nå til Vulture at han godt mulig kan være klar for rollen som Vikernes.

I intervjuet forteller han at han har snakket sammen med den japanske avantgarde regissøren Shion Sono om å lage en film sammen. Sono var faktisk med til Cannes-festivalen da «Lords of Chaos»-filmen først ble snakket om i 2009 – og når Miller i intervjuet beskriver filmen, er det neppe tvil om at vi snakker om «Lords of Chaos» (selv om filmen ikke blir nevnt med navn i intervjuet):

– Han planlegger å lage en film om at norsk black metal-band ved navn Mayhem, som i mine øyne er den sprøeste historien i rock n’ roll-historien. Historien har kirkebrenning, og et tidligere bandmedlem drepte et annet bandmedlem. Shion Sono og jeg møtte hverandre, og utvekslet troverdige løfter, så jeg er veldig glad for at dette skjer, sier Miller til Vulture.

Om Miller faktisk er aktuell til rollen som Vikernes, er ikke helt klart – men overveiende sannsynlig dersom han først blir tilknyttet prosjektet. Og som sagt: Ingenting er uttalt fra offisielt hold, men etter det vi fikk hørt på SXSW begynner de fleste brikkene å komme på plass for «Lords of Chaos»-filmen – som dels skal spilles inn i Canada, dels i Norge:

– Mye av historien foregår innendørs, som det som skjer i Helvete og så videre, så mye av det kan spilles inn stort sett overalt. Men det som inkluderer utendørsscenene, der naturen spiller en rolle – det er åpenbart at man ikke kan gjøre det andre steder enn i Norge, sa Fjellestad til undertegnede (som da jobbet i Dagbladet).