Med over 100 millioner kroner CASH (neida, men de har faktisk samlet inn så mye penger) skal en vaskeekte nordisk supergruppe filmatisere klassikeren «Røde Orm» med Stellan Skarsgård som ledestjerne.

De opprinnelige bøkene er svenske, produksjonsselskapet er dansk og Hans Petter Moland tar seg av regien. Tanken er visst å lage tidenes første vikingfilm som er noe særlig bra, ifølge et utsagn både produsent Peter Aalbæk Jensen og Moland ga til Aftenposten.

– Kan du nevne en eneste virkelig vellykket film om vikingene? Nei, det er stort sett laget vrøvl og tøys om dette temaet. Nå er det på tide at vi retter opp i det.

Han har med andre ord glemt den ramsalte, knallkule animasjonsfilmen «Valhall» allerede? Den er jo til og med dansk!

 

Jaja, han mente sikkert at de vil lage tidenes første vikingfilm fra cirka år 900, og ikke perioden rundt den Yngre Edda aka rundt 300 år senere, som er særlig bra. Det er i hvert fall en av de få logiske slutningene hvor man med rak rygg kan utelate «Valhall».

Prosjektet blir uansett en av tidenes største nordiske filmer og skal samle en slags dekadent smørbrødliste av storheter fra vår krok av verden.

Historien dreier rundt den skånske kisen Røde Orm, som ble kidnappet av en gjeng plyndrende vikinger og indirekte fikk en temmelig heftig (og torturerende) verdensomseiling på kjøpet.

– Det geniale med teksten til Bengtsson er at den inneholder en solid politisk og samfunnsmessig analyse av tiden vikingene levde i. Vi kommer inn under huden på menneskene, både hos vikingene og dem de reiser til, forklarer Moland i Aftenposten-intervjuet.

Han benytter samtidig anledningen til å slå fast at HBO-serien «Vikings» ser bra ut, men har pent lite med ekte vikinger å gjøre.

 

I motsetning til en del ganske profilerte tolkninger av vikinger, hvor de arktiske sjørøverne stort sett drar rundt og plyndrer og dreper, hylles 70 år gamle «Røde Orm» for å skildre pirater som plyndrer, dreper og samtidig lærer nye kulturer å forstå.

For eksempel gjøres det et stort poeng ut av reiser til både kristne og muslimskstyrte deler av Europa og opplevelsene de ulike regionene byr på. Charterturisme er ikke en moderne konstruksjon!

Om den blir halvparten så bra som traileren under, gleder vi oss minst litt!