Du kan ikke ha unngått å legge merke til at den kom før jul: «Bright» er ikke Netflix‘ første egen-produserte, eksklusive film (det var «Beasts of No Nation» fra 2016), men med et budsjett på (angivelig) 100 millioner dollar og Will Smith i hovedrollen kan man kalle den streaming-gigantens første blockbuster.

Du trenger imidlertid ikke å ha sett mange minuttene av action/fantasy-filmen for å skjønne at strategien med å lage smart skjermdrama á la originale tv-serier som «House of Cards», «Orange is the New Black» og «Stranger Things» ikke nødvendigvis er i behold når Netflix gjør alvor av å bli storfilmprodusent.

Hatet av kritikerne

Omtaler som «et oppblåst og dyrt rot» (CNN), «pinlig» (THR) og «stygg, dum og usammenhengende» (Cinemixtape) sier kanskje sitt. Samt en kritikerscore som hovrer et sted under 30 prosent på Rotten Tomatoes.

Men Netflix, som sitter på uhorvelige mengder data om brukerne og lar algoritmer avgjøre hvilke film- og serieprosjekter de skal kaste pengene sine etter, vet hva de gjør. Selskapet oppgir ikke rene seerdata selv, men ifølge det uavhengige analyseselskapet Nielsen hadde «Bright» 11 millioner visninger de tre første dagene filmen lå ute (bare de som så filmen på et TV-apparat er medregnet – alle som ser på mobil eller nettbrett fanges ikke opp av analyseselskapets måleverktøy).

Det gjør filmen til en større hit enn en av vinterens store seriesnakkiser, den andre sesongen av «The Crown», skriver Variety. Faktisk luktet Will Smith-filmen på «Stranger Things»-nivåer: Den andre sesongen av serien trakk 15,8 millioner seere i et tilsvarende tidsrom.

Mest sett i alle land

Netflix har selv oppgitt at «Bright» er deres mest sette originalfilm så langt og toppet seerstatistikken i alle land der streamingtjenesten er etablert.

Brukeranmeldelsene på Rotten Tomatoes er da også svært gode (et snitt på 88 prosent i skrivende stund); i det som er blitt et enda mer oppsiktsvekkende sprik i kritiker-bruker-vurderingene enn mye omtalte «The Last Jedi».

Dermed er det ikke til å undres over at Netflix i går ga regissør David Ayer («Suicide Squad») grønt lys for å sette igang med en «Bright»-oppfølger. Både Smith og birolleinnehaver Joel Edgerton oppgis å være ombord (i motsetning til manusforfatter Max Landis; denne gangen skal Ayer skrive fortellingen selv).