Det koster penger å lage film, noe som lenge gjorde at indiefilmskapere måtte klø seg litt ekstra lenge i hodet sitt.

Men så kom Kickstarter, og dermed kunne filmskapere (og andre kreative sjeler) ydmykt be folk på nettet om å spytte i penger for at prosjektet skulle bli realisert – såkalt crowdsourcing, som det heter på fint.

Der det er penger å hente, kommer det gjerne flere etter. Kickstarter ble ikke lenge forbeholdt indiefilmer med små budsjetter, litt senere kom også folk som Kristen Bell og dro inn over 5,7 millioner dollar til «Veronica Mars»-filmen, samt Zach Braff som bare halvveis gjennom sin kampanje allerede har hentet inn nesten 2,5 milloner dollar til sin film «Wish I Was Here».

Sistnevnte har fått litt kritikk for å benytte seg av Kickstarter, der folk spytter inn penger uten å få noe eierandel i filmen – mens godt etablerte Braff selv kan bli enda rikere dersom filmen gjør det bra. Skulle ikke Kickstarter liksom være forbeholdt folk som ellers ikke har noen sjanser til å få filmene sine finansiert?

Vel, Braff-kritikken stilner muligens litt når neste storprosjekt nå gjør sin entre på Kickstarter. I går kunne Robert Downey Jr. annonsere at han ønsker å kickstarte «Iron Man 4».

Alt han ber om er beskjedne 200 millioner dollar, noe du kan se i første del av denne videoen:

Downey jr. skylder på «de rare økonomiske tidene», og mener at spesialeffektene i firer’n krever de ekstra to nullene bak det Braff har samlet inn til sin film.

Etter reklamepausen hos Jimmy Kimmel Live, der det hele kom fram, var det innsamlede beløpet allerede oppe i 1,8 millarder dollar. «Men er det nok,» undret Downey jr.

Fra spøk til alvor: Det er nemlig litt bråk rundt «Iron Man»-framtida, Robert Downey jrs. rolle i det hele – og hvor mye Marvel er villig til å betale for gildet.

Studioet har tradisjonelt et ønske om å signere så langvarige kontrakter som mulig for skuespillerne i sine filmer. Kontrakten de hadde med Downey jr. i forkant av den enorme «Iron Man»-suksessen var åpenbart ikke omfattende nok, ettersom han på bakgrunn av stålmannsuksessen kunne håve inn mellom 50 og 75 millioner dollar for sin innsats i «The Avengers».

Dette ekstreme beløpet var noe Downey jr. kunne kreve ettersom filmen ikke kunne bli til uten ham. Og nå som «The Avengers 2» er under utarbeidelse, samt at «Iron Man 3» gjør det rekordgodt på kino, sitter Downey jr. med ENDA bedre kort når lønningsposen hans fra Marvel nå skal gjenforhandles.

Ifølge Hollywood Reporter foregår det nå nettopp slike forhandlinger, ettersom det faktisk ikke foreligger noe kontrakt mellom Marvel og Downey jr. til «Avengers 2» og potensielt «Avengers 3» – samt en mulig «Iron Man 4», selv om det ikke er blitt snakket åpent om ennå.

Faktisk er det nesten ingen av «The Avengers»-stjernene som hittil har bundet seg til filmen, som skulle vise seg å slå alle rekorder med over en milliard dollar i inntjening.

Der noen av skuespillerne fikk så lite som 200.000 dollar for sin innsats i førstefilmen, blir det neppe like billig for Marvel i neste omgang. For eksempel er ikke Chris Hemsworth signert til filmen, og det er neppe altfor kult for de andre i Avengers-gjengen å jobbe for «luselønn» når de vet hva Downey jr. får for sin rolle.

Det er forøvrig lagt opp til at «Iron Man»-franschisen kan leve videre uten Downey jr. som Tony Stark i ståldrakten – men er det noe som vil lokke like mange folk til kinoene? Mange har jo for eksempel spilt Hulken gjennom årene – men med beløpene som ligger på bordet er det potensielt litt av et sjansespill Marvel begir seg ut på – og Downey jr. har jo til gangs bevist at han er en populær mann blant kinogjengerne …