Netflix

Se «Charlie Wilson’s War» (film fra 2007).

Underkjent humordrama om CIAs bestrebelser for å bevæpne islamistiske geriljakrigere i Afghanistan på åttitallet, i deres kamp mot sovjetiske invasjonsstyrker.

Bestrebelser som seinere slo hardt tilbake på amerikanerne selv, når de samme våpnene ble brukt mot dem («Charlie Wilson’s War» skulle egentlig trekke linjene helt til flykapringene 11. september 2001, men produsentene feiget angivelig ut i klipperommet).

Dette er uansett en effektiv gjenfortelling av en forbløffende historie (om enn neppe 100 % historisk korrekt), med rollefigurer som har sammensatte motiver og sprenger tradisjonelle good guy/bad guy-konvensjoner.

Og, tematikken tatt i betraktning, er den forbløffende lettbeint og underholdende.

Med manus av Aaron Sorkin («West Wing», «The Social Network), regi av Mike Nichols («The Gradiate», «Working Girl») og Philip Seymour Hoffman i storslag i en av hovedrollene (de andre besettes av Tom Hanks og Julia Roberts) hadde dette blitt Oscar-bonanza i et gjennomsnittlig filmår. Dessverre for «Charlie Wilson’s War» var 2007 var eksepsjonelt bra.

Vil du heller se…

«Voksen», animert humor? Se «Rick and Morty» (animasjonsserie, 2013-19). Fjerde sesong ute nå.

En underfundig film? Se «The Two Popes» (film, 2019). Humoristisk kammerspill mellom pave Benedict og mannen som skulle etterfølge ham i Den hellige stol.

Samlivsterapi i filmform? Se «Marriage Story» (film fra 2019). Vondt og varmt om et ekteskap i oppløsning. 

HBO Nordic

Se «His Dark Materials» (serie, 2019).

Vi står ved anbefalingen vi ga denne ungdomsvennlige fantasyserien etter første episode, selv om resten av sesongen viste seg å være av det ujevne slaget.

Etter en sterk sesongavslutning, spekket med både dramatikk og eksistensielle grublerier målgruppa ikke er bortskjemt med, fortjener den ytterligere framsnakking. Hvertfall etter en relativt nyhetsfattig juleuke hos HBO.

For de uinnvidde er «His Dark Materials» HBO/BBC-filmatiseringen av Philip Pullmans roman-trilogi ved samme navn. Den kombinerer hekser, pansrede isbjørner og allusjoner til teologi-historien godt nok til å ha blitt belønnet med en enorm leserskare.

Den har en fantastisk casting og en art direction som er en nytelse å ta inn, selv om det er gjort noen merkelige valg i «oversettelsen» fra bok til serie.

Ingen grunn til å ligge unna denne selv om du føler deg for «voksen» for young adult-segmentet, altså.

Vil du heller se…

Klassisk 90-tallsfilm? Se «Léon: The Professional» (film fra 1994). Rørende og mørkt om leiemorderen som får ansvar for en kjederøykende tenåringsjente.

Morsom midtlivskrise? Se «Mrs. Fletcher» (miniserie, 2019). Kathryn Hahn briljerer i serie om midtlivskrise, barneoppdragelse og sex, med mer enn et hint av bitterhet i ettersmaken. 

Middelaldersk action? Se «Vikings» (serie 2013-19). Kattegat har fått en ny konge, og i øst truer en skurkeprins med karisma. Siste sesong!

NRK TV

Se «Search Party» (serie, 2016).

Kunne det friste med litt godlynt harselas over millennial-generasjonen?

Her er en mørk humorserie som også er en krim-pastisj. Et knippe selvopptatte døgenikter av noen unge newyorkere setter seg fore å etterforske en forsvinningssak de i utgangspunktet har ingenting med.

Selvsagt graver de seg altfor langt ned i kaninhullet – når mysteriet om den forsvunnede Chantal etterhvert antar form av en slags proxy-mening med livet.

I tillegg til å levere en imponende rad latterbrøl på bekostning av rollefigurene (og på bekostning av av de seerne som måtte kjenne seg igjen i dem) makter serieskaperne å si noe om sosiale medier og dydsposering.

Anbefales alle som likte HBO-serien «Bored to Death», som hadde en liknende tone.

Vil du heller se…

En fårete komedie? Se «Shaun the Sheep Movie» (animasjonsfilm fra 2015). En fest av en fortelling for alle små, men enda morsommere (faktisk!) for oss som er gamle nok til å ta inn over oss detaljrikdommen.

Drama fra Den andre verdenskrig? Se «World on Fire» (serie, 2019). BBC-serie som dropper storpolitikk og artilleriregn til fordel for hverdagsmennesker og deres prøvelser.

Intriger for unge voksne? Se «Blank» (serie 2017-19). Når den kuleste kisen på Hadeland vokser ut av rollen.

TV 2 Sumo

Se «Hamilton» (serie fra 2020).

Jan Guillous romankarakter Carl Hamilton – adelsmann, radikaler og etterretningsagent – har vært et av Skandinavias sterkeste spennings-merkevarer i en mannsalder.

«Nordens James Bond» har tidligere vært gestaltet på film av blant andre Stellan Skarsgård, Peter Stormare og Mikael Persbrandt. Nå er det vår egen Jakob Oftebro som får æren av å prøve seg på rollen.

Det skjer i en heftig oppdatert historie som gikk ut av startblokka med en forrykende førsteepisode forrige uke. En bombe går av i en folkemengde i Stockholm, og gjerningspersonen kan like gjerne være islamist som høyreekstrem – eller kanskje Hamilton selv, som noen av hans kolleger mistenker.

Det bærer fra kontinent til kontinent i et heseblesende tempo, slik det skal i ekte agent-serier. Og det er filmet og skrudd sammen på et håndtverksmessig nivå som på ingen måte står tilbake for amerikanske, franske og britiske høybudsjettproduksjoner.

Og når Jakob Oftebro faktisk ble skadet under innspillingen (en molotovcocktail lekket brennende væske i filmstjernas ansikt) med sykehusopphold som følge, skylder vi ham jaggu å sjekke den ut,

Vil du heller se…

Oppvekstdrama? Se «Lady Bird» (film fra 2017). Råsterk grinefilm om tenåringsoppgjør, sosial nød og tilhørighet.

Grim krim? Se «The Missing» (serie, 2014-19). Ny sesong av den britiske krimserien om den franske detektiven Julien Baptiste.

Komedie fra virkeligheten? Se «The Disaster Artist» (film fra 2015). Om kompisene som reiste til Hollywood og lagde filmen som er kåret til tidenes dårligste.

Viaplay

Se «Das Boot» (serie fra 2019).

Ny, tysk serie som følger opp den klassiske krigsfilmen fra 1981. Tidligere vist av NRK.

Har du anlegg for klaustrofobi kan jeg garantere at nervene dine får kjørt seg allerede fra første episode, idet vi er ombord ubåten U-612 på jomfruturen fra det okkuperte Frankrike i 1942.

Britene har knekt den tyske sambandskoden (se «The Imitation Game» for fortellingen om hvordan det gikk til), og trusselen om torpedering er overhengende.

Vi får også møte dem som er igjen på land – blant annet en kvinne med et hemmelig forhold og lojalitetskonflikt mellom den tyske okkupasjonsmakten og den franske motstandsbevegelsen. Hun er spilt av fabelaktige Vicky Krieps («Phantom Thread»).

Hele serien er ute.

Vil du heller se…

Hardkokt, urban krim? Se «Bosch» (serie, 2014-17). Ny sesong med Michael Connellys romanhelt fra Los Angeles.

Norsk snakkis? Se «Mordene i Kongo» (film fra 2018). Intens, spennende dramatisering av en av tiårets største norske nyhetssaker.

En klassisk humorserie? Se «Futurama» (animasjonsserie, 1999-2003). Sju sesonger med Matt Groenings fabelaktige scifi-pastisj er nå ute på Viaplay.