Jepp, det er sant! Og du leste det først på Filter Film og TV!

Mannen bak filmer som «Kjærlighetens kjøtere», «En ganske snill mann» og ikke minst «Kraftidioten» har skrevet manus basert på Per Pettersons internasjonale bestselgerroman fra 2003, og produksjonsselskapet 4 1/2 søker nå Norsk Filminstitutt om støtte til en produksjon med Moland selv i regissørstolen.

– Jeg ble kjempeglad da jeg hørte at Hans Petter ville gjøre dette. Filmatiseringa av «Ut og stjæle hester» har vært mye av-og-på i mange år, men dette er en regissør jeg har tillit til. Han skrev et reginotat som jeg simepelthen forelsket meg i, sier forfatteren.

Har jobbet med filmen et år

Petterson trekker blant annet fram Molands erfaring med «store» fortellinger – slik som amerikanske «A Beautiful Country» fra 2004.

– «Ut og stjæle hester» er jo ikke noe lite kammerspill – det er en bok med, hva skal vi si, en viss bue. Å håndtere det tror jeg han er kanskje den beste i Norge til å gjøre, sier forfatteren.

Magnus Fröderberg/Creative Commons Attribution 2.5
Per Petterson da da han mottok Nordisk råds litteraturpris i 2009. Foto: Magnus Fröderberg/Creative Commons Attribution 2.5

Nyheten bekreftes av produsentene Turid Øversveen og Karin Julsrud i 4 1/2.

– Hans Petter har jobbet med dette i samarbeid med oss og i dialog med både forlaget og Per Petterson selv i cirka ett år, sier produsentene.

Tenker internasjonalt

– Det har skjedd ved hjelp av en utviklingspakke vi har med NFI. Nå har vi veldig glade for endelig å ha et manus basert på denne fantastiske boka, som vi kan søke støtte med, sier de.

4 1/2  har hatt opsjon på å filme boka i mange år, men det var først med Moland på laget at alle brikkene skal ha falt på plass. Selskapet samarbeider med distributøren Nordisk Film om prosjektet, og bekrefter at selv om det skal bli en norsk film ser de ut over landets grenser.

– Det er helt naturlig å tenke internasjonalt rundt denne filmen, ettersom boka har vært en internasjonal bestselger og fortsatt er på agendaen der ute. Vi ser absolutt for oss en internasjonal coproduksjon, sier Øversveen og Julsrud.

– Cast kan vi ikke si så mye om foreløpig, sier de, og minner om at det er mange brikker som skal falle på plass i en slik prosess, ikke minst finansielt.

Erfaren

For Molands del blir det såvidt vi vet den første filmen han har skrevet manus på siden «Aberdeen» i år 2000, men som regissør er 60-åringen blant våre mest erfarne, både fra inn- og utland – den forrige filmen hans, den danske krimmen «Flaskepost fra P», hadde faktisk den beste åpningshelga på kino for en dansk film noensinne!

Han er heller ikke fremmed for å overføre høyt skattede romaner til filmlerretet – vi snakker tross alt om mannen bak Dag Solstad-adapsjonen «Gymnaslærer Pedersen».

Romanen Moland nå håper å få filmatisere omtales av forlaget som Norges største internasjonale litterære suksess noensinne, og er kort sagt en kompleks og vemodig fortelling om kjærlighet, svik og savn der den veksler mellom nåtid og 1948, barndom og alderdom.

Nervøs og stressa

Den er oversatt til over 50 språk og har mottatt en lang rekke priser – blant annet britiske Independent Foreign Fiction Prize, som aldri tidligere er gitt til noen nordmann.

Per Petterson avslører at han har mottatt det komplette manuset som det nå søker støtte på – men at han foreløpig ikke har fått seg til å lese det.

– Jeg blir så nervøs og stressa! Samtidig forstår jeg at Hans Petter Moland har sans for selve strukturen i boka og har tenkt å være lojal mot den. Så jeg vet egentlig at det ikke blir ubehagelig, ler han.