Filmfestivalen i Cannes er en av de største handleplassene for kommende filmer, og naturlig nok er mange av de kommende norske filmene sterkt representert.

Blant dem er Hans Petter Molands kommende «Kraftidioten», med blant andre Stellan Skarsgård, Bruno Ganz, Pål Sverre Hagen og Kristofer Hivju i rollene. I filmen får vi oppleve hvordan det går når narkomafiaen inntar fjellheimen i Valdres.

Allerede er filmen solgt til Tyskland, og ettersom filmen ifølge Variety har stort internasjonalt potensiale, er flere salg absolutt ventet når festivalmarkedet sparker i gang for fullt i morgen.

I nyhetsssaken fra Variety dukker det imidlertid også opp en interessant opplysning helt til slutt: Moland skal nemlig være i gang med utviklingen av en film basert på boka «På verdens tak» av den sveitsiske racerbilsjåføren og forfatteren Hans Ruesch.

I boka (som du kan lese den norske versjonen gratis her) følger vi historien om en eskimo som kommer i skade for å drepe en misjonær. Boka ble strålende mottatt da den kom ut i 1950, blant annet for sine naturtro skildringer.

Ironisk nok hadde Ruesch selv aldri sett en eskimo i levende live. Skildringene var i stedet basert på inntrykkene han satt igjen med etter å ha sett den Oscar-vinnende filmen «Eskimo» fra 1933.

Boka ble filmatisert av Nicholas Ray og lansert i Europa under navnet «Les Dents du Diable» i 1961 – i USA ble den hetende «The Savage Innocents».

I hovedrollen fant vi Anthony Quinn som inuiten Inuk som ikke tidligere har hatt mye kontakt med hvite mennekser – før han ved et uhell dreper en misjonær på en handelsstasjon etter en opphetet kulturell krangel knyttet til eskimotradisjonen om konebytte.

Inuk blir jaget av en politimann spilt av Peter O’Toole, i det som var hans første filmrolle. Fordi stemmen til O’Toole ble dubbet ville han imidlertid ikke bli kreditert for filmen – som ble nominert til Gullpalmen under Cannes-festivalen i 1960.