Indiefilmfestivalen Sundance i Park City er omtrent halvveis, og før helgen hadde Eskil Vogts «Blind» premiere (til svært gode kritikker i blant annet Variety).

I dag er det klart for Mona Fastvolds «Søvngjengeren», før Park City-publikummet kan stålsette seg for verdenspremieren på «Død snø 2» – men det har også vært engelskspråklige premierer det er verdt å legge merke til. Tro det eller ei.

En av filmene vi er aller mest spente på om kommer seg til Norge etter hvert er komedien «Frank», som nok er filmen som er blitt den største snakkisen etter festivalens fire første dager.

Ikke minst fordi Michael Fassbender – en av klodens mest særegne filmstjerner – går gjennom nesten hele filmen med en pappmasjé-maske på hodet.

Det låter kanskje som en dårlig idé for en lavbudsjettskomedie som har vært heldig nok til å få med seg en stor filmstjerne på rollelista, men gimmicken har vært vellykket og «Frank» har vært gjenstand for mange presseoppslag i amerikanske filmmedier over helgen.

«Frank» forteller historien om irske Jon (Domhnall Gleeson), som lever et kjedelig og trygt middelklasseliv – helt til dagen da han treffer Frank og hans band.

Bandet er ikke spesielt talentfulle etter tradisjonelle standarder, men like fullt rike på ideer. Frank er den uhyre karismatiske (vel, så karismatisk man kan være med ett ansiktsuttrykk) lederen, med store mentale problemer.

Filmen er for øvrig inspirert av en virkelig person, Frank Sidebottom (egentlig: Chris Sievey), som var en vaskeekte kulthelt i Manchester-området på seint 80- og tidlig 90-tall.

En karismatisk og trøblete fyr, som opplevde en viss grad av suksess før alt imploderte i en pøl av psykisk sykdom og krangling. Sievey endte opp som animatør, men hadde begynt å gjøre flere mindre opptredener med Frank Sidebottom-figuren igjen da han døde av kreft i 2010.

Forfatter Jon Ronson, som spilte synth med Sievey på 80-tallet, skrev en lengre artikkel om Sidebottom i The Guardian, og det er denne som ligger til grunn for filmen som nå er vist i Sundance.

En Kickstarter-finansiert film om Sidebottom, titulert «Being Frank: The Chris Sievey Story», kommer også i løpet av året.

Det hører for øvrig også med til historien at kritikerne har vært svært delte om «Frank» etter Sundance-premieren.

Variety kaller den «snål» og «praktfull», Screencrush kaller den «et lite mirakel» (og gir karakteren 9 av 10), mens Todd McCarthy i The Hollywood Reporter er langt mer negativ.

«Frank» får ordinær kinopremiere i England i mai – så får tiden vise om den også dukker opp her til lands etter hvert.