«Welcome to Norway» heter filmen, og er en komedie om en enkel bygderasist (spilt av Anders Baasmo Christiansen) og kona (Henriette Steenstrup) som starter flyktningemottak i et avsidesliggende og forfallent høyfjellshotell.

Sentralt i filmen står flyktningen Abedi, som med overbevisning og sjarm spilles av Olivier Mukuta fra Mjøndalen utenfor Drammen. Han er 28 år, men har allerede, som han selv sier det, «levd tre liv».

– Jeg ble født i Kongo, men flyktet sammen med foreldrene mine som seksåring på grunn av situasjonen der. Vi havnet i Malawi, der vi bodde tolv år i en flyktningeleir, sier Mukuta til Filter Film og TV.

– Det var akkurat så forferdelig som det verste du ser på tv: Et liv i et telt inne i skogen, med utfordringer som spenner fra å mangle mat til ikke ha mulighet til å gå på skole. Jeg var atten år da vi ble hentet til Norge og bosatt i Mjøndalen, sier han.

– Det er nok en mening med alt det vi mennesker opplever. Hadde jeg ikke vært gjennom alt det jeg har vært gjennom, hadde jeg ikke sittet her jeg sitter i dag, sier Mukuta, som har fått flere nye muligheter etter at «Welcome to Norway»  ble vist på filmfestivalen i Gøteborg (der den vant publikumsprisen), og snart er på vei til Østerrike for å spille i en film der.

Fra såpestatist til «Snømannen»

Veien inn i skuespilleryrket begynte med en avisartikkel om skuespilleren Rune Temte fra nabobygda Solbergelva, som for tida er aktuell såvel i de britiske tv-serien «The Last Kingdom» og «Fortitude» som i filmen om Eddie the Eagle.

– Jeg hadde bare vært i Norge i en eller to måneder da jeg en dag så en artikkel om ham på nettet – han hadde fått en rolle i en engelsk serie eller film. Så jeg sendte ham en mail – på engelsk, jeg hadde ikke lært meg norsk – og lurte på hvordan man gikk fram for å bli skuespiller i Norge. Og så fikk jeg som svar at jeg måtte gå på auditions og kanskje komme meg på et skuespillerkurs, sier Mukuta, som til også har tatt ingeniørutdannelse.

Olivier Mukuta og medskuespiller Henriette Steenstrup på pressevisningen av filmen i dag.
Olivier Mukuta og medskuespiller Henriette Steenstrup på pressevisningen av filmen i dag.

– Det var slik det startet. Jeg begynte å søke etter auditions og gikk på alt jeg kom over. Og en dag fikk jeg napp – og ble statist på «Hotel Cæsar», sier han.

(«Jeg husker mailen – og det er kjempestas at det betydde noe for Mukuta den gang han var helt ny i Norge. Jeg ønsker ham all mulig hell og lykke til!» svarer Rune Temte når vi konfronterer ham med historien.)

– Jeg endte opp med en fast avtale, i en periode var jeg på Cæsar-settet hver eneste dag. Og der lærte jeg alt om hvordan et filmsett fungerer. Siden har hatt en rekke statistjobber, blant annet som taxisjåfør i «Okkupert», og nylig var jeg fem dager på settet til «Snømannen». Å få være med i en film som «Welcome to Norway» og jobbe med så mye bra folk innen regi, foto og skuespill er som en drøm som går i oppfyllelse, det hadde det vært uansett hvor stor rolle det var, sier han.

Babelsk forbrødring

På filmsettet var han langt fra den eneste med flyktningbakgrunn. Flere av statistene er flyktninger, ikke alle med like gode norskkunnskaper som ham selv – til sammen var det over hundre personer fra tjue forskjellige land som snakket 14 forskjellige språk.

Helt uproblematisk, ifølge Mukuta – han mener det norske vinterværet var en langt større utfordring enn kulturforskjeller.

– Arabisk, swahili, fransk, engelsk… men kulturforskjeller var ikke noe problem; folk har lært å leve sammen og respekterer hverandre.  Sånn har verden blitt – og sånn kommer det til bli framover, det er bare å bli vant til det, sier han.

    • Se filmcrewets portrett av Olivier (fra den tida filmen fortsatt gikk under arbeidstittelen «Primus Motor»):

Olivier Mukuta har vært flyktning i 12 år. I PRIMUS MOTOR tar han erfaringene sine med inn i rollen som Abedi. Møt han i dette lille portrettet –

Posted by Welcome to Norway on Monday, May 11, 2015