Den norske Oscar-komiteen, bestående av sju representanter fra Norsk filminstitutt og norsk filmbransje ellers, har nå bestemt hvilke tre norske kandidater som skal kjempe om den norske Oscar-nominasjonen.

De tre filmene er:

«1001 Gram» av Bent Hamer

«Blind» av Eskil Vogt

«Brev til kongen» av Hisham Zaman

I tiden fram til den endelige avgjørelsen blir offentliggjort 3. september, skal de tre filmenes produsenter legge en plan for hvordan de best kan takle Oscar-sirkuset, og legge fram dette for den norsk Oscar-komiteen.

Juryleder Mode Steinkjer fra Norsk Filmkritikerlag sier følgende om årets utvelgelse i en pressemelding:

– Juryen har vurdert hele 32 filmer og ser en positiv retning i norsk film, med sterke sjangerfilmer, stor bredde og god grobunn for de kreative filmene.

Filmen som til slutt blir nominert, skal kjempe mot kremen av andre (for amerikanerne) utenlandske filmer i kategorien for beste fremmedspråklige film under utdelingen 22. februar 2015.

Hvilke filmer som endelig blir nominert av Oscar-akademiet blir offentliggjort torsdag 15. januar 2015. Tidligere norske filmer som har sluppet gjennom nåløyet er «Kon-Tiki» (2013), «Elling» (2001), «Søndagsengler» (1996), «Veiviseren» (1987) og «Ni Liv» (1957).

Det er flere andre norske filmer som du kanskje stusser på at ikke er tatt med i vurderingen, som for eksempel Liv Ullmanns «Frøken Julie» og Erik Poppes «Tusen ganger god natt».

En enkel forklaring på dette kan man finne i nominasjonsreglene, som sier at kandidatfilmene ikke kan være produsert i USA, og at minst halvparten av dialogen må foregå på et annet språk enn engelsk – noe som dermed utelukker de to filmene over. Før utgivelsen kunne man vel ha håpet på at «Beatles» ville ha framstått som en Oscar-kandidat, men middels anmeldelser tyder vel på at det ikke ville vært særlig aktuelt.

Ellers er det kanskje verdt å nevne at to av Oscar-kandidatene – «Blind» og «Brev til Kongen» – bare er sett av 19 000 norske kinogjengere til sammen, men vi får i hvert fall krysse fingrene for at «1001 gram» blir en publikumsuksess når den kommer opp på kino 26. september.

Den opprinnelige lista som den norske Oscar-komiteen har jobbet ut fra, besto totalt av 32 filmer.

Både «Blind» og «Brev til kongen» vant forøvrig priser under Amanda-utdelingen i Haugesund tidligere denne måneden.