De amerikanske streaming-gigantenes inntog i det skandinaviske tv-drama-markedet bærer bud om spennende tider for norske serieskapere.

Men da må ikke Per Olav Sørensen stikke av med alle mulighetene.

OK, det var en flåsete intro – HBO har allerede gitt grønt lys til den norske serien «Fremvandrerne», fra «Lilyhammer»-skaperne Eilif Skodvin og Anne Bjørnstad og regissør Jens Lien, etter at de ansatte en egen innholdssjef for Norden i fjor.

Og med Netflix‘ nær umettelige apetitt for nye originalserier skal en nok se at flere skandinaver får mulighet til å boltre seg med streamingtjenestens romslige budsjetter og kreative frihetsfilosofi – de har allerede hatt premiere på danske «The Rain» og satt den svenske krimmen «Quicksand» i produksjon.

Men det er på det rene at regissøren og manusforfatteren bak noen av de siste åras mest sette NRK-serier – «Halvbroren», «Kampen om tungtvannet» og «Nobel» – er en mann både Netflix og HBO pleier kontakt med.

Det er et par måneder siden Sørensen avslørte på Instagram at han jobber med en originalserie for Netflix. Det gjør regissøren, som ellers er tilknyttet den tidligere TV 2-toppen Trond Kvernstrøms produksjonsselskap The Oslo Company, på oppdrag for et svensk produksjonsselskap.

Det er fortsatt ikke kommet noe info om dette fra amerikanernes hold – og det er ukjent hvilken serie dette dreier seg om, eller hva den handler om.

Men Filter Film og TV kan i dag avsløre at Sørensen også filmer en pilotepisode for en ny serie til HBO – og at denne er basert på et nytt originalmanus han har skrevet sammen med «Halvbroren»-forfatter Lars Saabye Christensen. Ellers kjent som en av vår tids mest produktive og bejublede romanforfattere.

«Originalmanus Lars og meg. Mitt konsept», får vi høre i en melding fra serieskaperen, som tidligere i dag la ut dette bildet fra filmingen (som han ellers understreker er en prøvefilming, og at ingen av skuespillerne, som vi heller ikke klarer å identifisere fra bildet, har fått rollene):

Serien, som har arbeidstittel «Oslo by Night» fikk 300 000 kroner i utviklingstilskudd fra Norsk Filminstitutt i mai.

Det har ikke lyktes oss å komme i kontakt med Saabye Christensen i dag.

Det vi vet, er at Sørensen i fjor nevnte for Dagbladet at han har to serier under utvikling «for et globalt publikum». Den ene er «Kommando», som «blant annet skal handle om Norges bombing i Libya» og har fått støtte av blant annet NRK – hvilket naturligvis ikke utelukker at HBO og/eller Netflix kan være koprodusenter.