Det er en historie nesten for utrolig for å være sann: Tenåringen som startet sitt eget selskap, gjorde internasjonal suksess med miljøvennlig teknologi, ble hyllet i media som næringslivets nye wonderboy og fikk mingle med kronprins Haakon og Kofi Annan.

Bortsett fra at teknologien var en eneste stor bløff, og salgstallene for den revolusjonerende, nye solcelle-laderen for mobiltelefoner var like mye oppspinn som jobben han fikk av president Barack Obama og konsertrettighetene til Justin Bieber han senere ble arrestert for å selge i USA.

Nå soner norske Waleed Ahmed – fortsatt bare 25 år – en fengselsstraff på 11 år i Oklahoma, og har sagt ja til å samarbeide med filmskaper Emil Trier om «Stol på meg», en helaftens kinodokumentar om sitt liv.

– Jeg husker jeg tenkte «wow!» da den dukket opp første gang: Suksesshistorien om en ung entrepenør som hadde funnet opp en solcelle-lader for mobiltelefoner. Og da det i etterkant kom fram at laderen tvert imot var kjøpt fra den kinesiske netthandelen Alibaba tenkte jeg oi, for en story, sier Trier til Filter Film og TV.

Et stillbilde fra piloten.

Emil Trier har ikke tidligere laget langfilm, men han står bak minneverdige filmer som «High Point», «The Norwegian Solution» og dokumentaren «Brettkontroll» om det norske skateboardforbudet, for ikke å snakke om en hel trilogi musikkvideoer for artisten Torgny.

I forrige uke fikk Trier og hans produsenter tilslag på 2,3 millioner kroner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt til «Stol på meg», som er en co-produksjon med flere land og fullfinansieres med et større totalbudsjett i disse dager.

Waleed Ahmed er en fascinerende karakter; historien hans er full av tematisk interessante elementer. Han har et tydelig talent som gjør det hele komplekst,  det handler ikke bare om en ung mann som blir tatt med inn i et mediesirkus og omtalt som «Norges Mark Zuckerberg» – med alle forventningene det skaper – det er også en tydelig coming of age-historie om et ungt menneske full av ambisjoner og drømmer, sier filmskaperen.

– Og så kan man mene mye om hvordan slike forbrytelser bør straffes, men det er klart at å bli dømt til 11 år i fengsel er strengt – og en tragedie for et ungt menneske, legger han til.

Jo mer research Trier gjorde, jo mer forsto han at han bare hadde sett toppen av isfjellet: Oppfatningene om Ahmed er like mangeartede som menneskene han har hatt med å gjøre på sin ferd fra hjemstedet Ytre Enebakk til det amerikanske fengselsvesenet, via Skaugum, Dubai og San Fransisco.

Ytre Enebakk: Alle bløffmakere starter et sted.

Nå er regissøren og teamet hans forberedt på omfattende reisevirksomhet for å realisere dokumentaren, som blant annet vil omfatte intervjuer med såvel Ahmeds barndomsvenner som ofrene for hans bløffmakeri, FBI-agentene som jaktet ham ned og visualiseringer av det han opplevde og stedene han reiste til.

– Det har allerede vært en lang prosess for å få en skikkelig dialog med hovedpersonen selv, og få ham til å fortelle sin historie, men det var et viktig premiss, sier Trier, som ikke legger skjul på at han har høye ambisjoner for dokumentaren:

– Dette er filmatisk tematikk, denne historien har noe nesten «larger than life» over seg og det må gjenspeiles også i det visuelle.