Jepp, vi recapper tv-bransjens store selvhyllest. Heng med. Eller hopp rett til resultatlista i bånn.

«Gullruten», som ikke lenger ledes av Dorthe Skappel, starter med med å gjøgle med Stian Blipps fravær fra tv-skjermen (hva? har han vært borte?). Blipp har liksom trukket seg tilbake til ødemarken og fått stort skjegg med svært lite realistiske grå flekker i, men overtales lett til å returnere til manesjen av Tore Strømøy.

Petter Uteligger? Nei, årets programleder.
Petter Uteligger? Nei, årets programleder.

Han får så en kjapp cabaret-oppdatering på det siste årets viderverdigheter på tv av Henriette Steenstrup og Solveig Kloppen, inkludert noe sånt som fjorten hjem- og boligprogramkonsepter (seriøst? Hvor går disse programmene?).

Så til selve greia!

«Skam»-jentene er første prisutdelere ut og gjør med dette sin første offentlige opptreden noensinne. Det er litt whoa!, for de har som kjent aldri gitt intervjuer, og blir skjerma i den grad at de har blitt smugla inn i Grieghallen bakveien istedet for å bli eksponert for blitzregnet på den røde løperen.

Men, de er selvfølgelig skikkelig skikkelig morsomme og flinke, og vi får blant annet vite at Noora (Josefine Frida Pettersen) egentlig snakker dialekt! Skikkelig brei dialekt! Hun kommer fra Sigdal i Buskerud; har du sett. Der kommer jeg fra også. Nesten, hverfall.

(Rollefiguren hennes er som kjent fra Mjøndalen, der de snakker mye kjedeligere).

Jentene deler ut dokumentarseriepris til «Petter Uteligger», som selvsagt er helt fortjent. En gråtende Petter Nyquist har med seg uteliggervennene sine på scenen, og gatemagasinselger Svein Stang får klem av Josefine. Aww.

Så er det humorprisen som går til TVNorges «Neste sommer».

Guri Solberg og Atle Pettersen er neste prisutdelere; beste kvinnelige programleder til Line Jansrud for å føde på tv i «Newton». Første pris til NRK, med andre ord – selv om talentet siden den gang har meldt overgang til TV 2.

Skuespillerne Ine Jansen og Hans Olav Brenner deler ut pris for beste mannlige skuespiller til Eivind Sander for rollen som Ståle i TV 2s krimserie «Det tredje øyet». En morsom fyr som også spiller i «Neste Sommer» og helt sikkert fortjener sin første Gullrute. Kommer aldri til å glemme ham som våpen- og porno-connoisseur i «Hodejegerne», hvertfall.

Screen Shot 2016-05-14 at 00.38.20
Tipper du ikke husker hvem Eivind Sander er engang, hvis ikke du får et bilde.

Stian Blipp kjører overgang til første reklamepause ved å informere at Gullrutene ikke faktisk er av gull. TV-bransjen, altså, bare juks og fanteri. Bortsett fra i USA, for ifølge Wikipedia er det ekte gull i Emmy-prisene.

«Unge lovende»-trioen deler ut pris til beste mannlige programleder. Siri Seljeseth kjører en gag på at de ikke-nominerte ofte er vel så flinke som de nominerte, siden hun selv, i motsetning til sine to kolleger i serien hun selv har skrevet, ikke har noen nominasjon. Prisen går til Kristian Ødegård, som har ledet et program som heter «Huskestue». Aldri sett.

Ødegård synes det er «relativt artig» å få pris og sier «I love you» to ganger i løpet av sitt minutt på scenen: Til prosjektlederen sin. Og til «de tre jentene mine».

Deretter kommer en kjapp montasje av noen åpenbart mindre viktige priser.

Stian Blipps neste innslag er en sangduett med «Luksusfellen»s Hallgeir Kvadsheim, uten at det blir noen platekontrakt til ham med det aller første. Spetakkelet viser seg å være en introduksjon til det artige paret Admiral P og Odd Nordstoga, som står for første musikalske innslag.

Sigrid Bonde Tusvik og Else Kåss Furuseth deler ut pris på link fra sofaen hjemme hos en av dem. Nominert til årets tv-øyeblikk er en overnatting i en fjellside på «71 grader nord», «Senkveld» overrasker Stayzman ved å invitere ham til sitt eget bryllup og Blimed-dansen på «MGP junior». Men prisen går likevel til segmentet «Toffen tas ut av tjeneste» i «Hundepatruljen».

Fredrik Skavlan skal dele ut pris til beste nye programserie. Han rocker sitt tradisjonelle off season-skjegg, til publikums komplette forvirring.

«Skam» tar selvsagt prisen, siden den «har truffet en nerve» og «skaper identifikasjon hos målgruppen», som annonsøren sier. Serieskaper Julie Amdem sier «serr» i takketalen.

Før prisen for beste dramaserie får vi en parodi på «Okkupert», som er den mest oppsiktsvekkende forbigåelsen blant årets nominasjoner. Men da fikk Henrik Mestad gjøre comeback som statsminister mens John Brungot er slitsom byråkrat, da.

Hæ, fikk vi INGEN nominasjoner?
Hæ, fikk vi INGEN nominasjoner?

Sigurd Sollien og Line Jansrud deler ut prisen, som blir «Skam» sin andre for kvelden. Nå takkes alle ungdommene som har latt seg intervjue i researchprosessen til serien. «Det er dere som er Skam», sies det. Ain’t no shame in that.

Beste tv-dokumentar går til «Drone», dokumentaren om den amerikanske dronepiloten som pådro seg alvorlige samvittighetskvaler ved jobben, som vakte internasjonal oppmerksomhet og blant annet har vært inspirasjon for «Homeland».

Sobert Musikalsk Innslag Mens Du Henter Øl: Eva and the Heartmaker.

«Petter Uteligger» tar kveldens andre Gullrute med publikumsprisen, fjerner fortsatt ikke sixpencen. Lave Hasse Hope og høye Magnus Devold som deler ut beste kvinnelige skuespiller-pris, nesten i kor.

Ine Marie Wilmann, Amanda-vinner for «De nærmeste» i fjor, tar prisen for sin rolle som narkoman i TV 2s krimserie «Det tredje øyet»Begge skuespillerprisene til denne serien, altså.

Underholdningsprogram-pris deles ut av Ingar Helge Gimle, som får på seg sånn buktalermaske og voices av Christian Mikkelsen fra «Underholdningsavdelingen» og «BMI». Prisen går til tretten sesonger gamle «Skavlan» mens Thomas Selzer bare:

Er det muuulig?
Er det muuulig?

Fredrik Skavlan takker flere NRK-ansatte som han påpeker «har vært der alltid». Hvilket du vel kan si om de fleste i NRK?

Deretter: Montasje av flere åpenbart mindre viktige priser, for eksempel beste reality, som gikk til «Dama til», og beste konkurransedrevne reality som gikk til «Mesternes mester».

Kveldens beste musikalske innslag leveres av Cezinando. Sjekk ham ut:

Einar Tørnqvist kaller Solveig Kloppen for «denne gamle busa» når de skal dele ut pris for årets nyskaping, og de nominerte presenteres i en ufattelig døll grafikk som skal forestille et nettbrett med påtrengende Altibox-logo. Men «Skam» tar sin tredje pris. Nå er det fansen som får takk.

Til slutt skal hedersprisen deles ut, og Blipp drar kveldens beste vits, et slag akkurat på beltestedet til TV 2-direktør Trond Kvernstrøm, som ikke har den beste seertallsutviklingen for tida:

«Hedersprisen til Kvernstrøm!? Etter dette året?» 

Vantro direktør.
Vantro direktør.

Næringsminister Monica Mæland og NRKs Anne Lindmo deler til slutt ut hedersprisen til den faktiske mottakeren, nemlig avgått NRK-profil Anne Grosvold. Hun får på seg å være «en bauta i norsk kvalitetsfjernsyn», siterer «Gudfaren» og takker kringkastingssjefer. Poengterer deretter at, statistisk sett, for å få heders-gullruta gjelder det 1) å jobbe i NRK, 2) å være godt oppe i åra, og 3) være mann.

Grattis, Grosvold!

Så var det «Eurojackpot» på TV 2.


Resultattavle:

NRK – 12 priser

TV 2 – 7 priser

TVNorge – 1 pris

TV3 – 1 pris

De andre – ingen priser


 

Årets nyskapning: «Skam», NRK

«Petter uteligger», TV 2

«Asbjørns julekalender», TVNorge

«Kongen på haugen», TV3

 

Beste nyhets- eller aktualitetsprogram: «Edderkoppen», TV 2

«Nyhetsåret 2015», NRK

«Vi er snowboard», TV 2

«TV 2 Nyhetskanalen: Terror i Paris», TV 2

 

Beste konkurransedrevne reality: «Mesternes mester», NRK

«Farmen», TV 2

«Alt for Norge», TVNorge

«71 grader nord», TVNorge

 

Beste reality: «Dama til», NRK

«Line jorda rundt», NRK

«Ekspedisjon dronning Maud land», TV 2

«Sofa», NRK

 

Beste event- eller sportssending: «Special Olympics – Mats og Erling i USA», NRK

«Nobel fredspriskonsert», NRK

«P3 Gull 2015», NRK

«VG-lista topp 20 på Rådhusplassen», NRK

 

Beste underholdningsprogram: «Skavlan», NRK

«Trygdekontoret», NRK

«Lindmo», NRK

«I kveld med Ylvis LIVE», TVNorge

 

Beste kvinnelige skuespiller: Ine Wilmann i «Det tredje øyet», TV 2

Lena Kristin Ellingsen, «Kampen for tilværelsen», NRK

Alexandra Gjerpen, «Unge lovende», NRK

Gine Cornelia Pedersen, «Unge lovende», NRK

 

Publikumsprisen: Petter Nyquist, «Petter Uteligger»

Else Kåss Furuseth, «Det er lov å være blid»

Tom Stiansen, «71 grader nord»

Henrik Elvestad, «Amatørenes mester».

Harald Eia, «Brille»

Solveig Kloppen, «En kveld hos Kloppen»

Andreas Wahl, «Med livet som innsats»

Triana Iglesias, «Paradise Hotel»

Josefine Pettersen, «Skam»

 

Beste TV-dokumentar: «Drone», TV 2

«Arven», NRK

«Voldtatt», NRK

«Rasende gamle damer», TV 2

 

Beste TV-drama: «Skam», NRK

«Kampen for tilværelsen», NRK

«Unge lovende», NRK

«Dag», TV 2

 

Beste nye programserie: «Skam», NRK

«Datoen», NRK

«Petter uteligger», TV 2

«Unge lovende», NRK

 

Beste TV-øyeblikk: Toffen tas ut av tjeneste i «Hundepatruljen», TV3

«Senkveld» overrasker Stayzman

BliMe-dansen i «MGP junior»

Overnatting i hengekøye i «71 grader nord»

 

Årets deltaker: Tone Knudsen, «Datoen», NRK

Johannes Loftsgård, «FML», TV 2

Magne Larsen, «Norske talenter», TV 2

Svein Stang, «Petter uteligger», TV 2

 

Beste barne- eller ungdomsprogram: «Labyrint», NRK

«Alle sammen sammen», NRK

«Newton – Pubertet», NRK

«Rodde & Kikkan», NRK

 

Beste livsstilsprogram: «Med livet som innsats», NRK

«Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», NRK

«Kjære mamma», TV 2

«Luksusfellen», TV3

 

Beste dokusåpe: «Villmarkas voktere», NRK

«99% norsk», NRK

«Severin», NRK

«Skiskytterne», NRK

 

Beste mannlige programleder: Kristian Ødegaard, «Huskestue», TV 2

Harald Eia, «Brille», TVNorge

Bård Ylvisåker, «I kveld med Ylvis LIVE», TVNorge

Christian Paasche, «Tour de France», TV 2

 

Beste mannlige skuespiller: Eivind Sander, «Det tredje øyet», TV 2

Anders Baasmo Christiansen, «Dag», TV2

Bartek Kaminski, «Kampen for tilværelsen», NRK

Ingar Helge Gimle, «Mammon», NRK

 

Beste kvinnelige programleder: Line Jansrud, «Newton», NRK

Live Nelvik, «Dama til», NRK

Ingunn Solheim, «Debatten», NRK

Silje Sandmæl, «Luksusfellen», TV3

 

Beste humorprogram: «Neste sommer», TVNorge

«Helt perfekt», TVNorge

«Karl Johan», NRK

«Underholdningsavdelingen», NRK

 

Beste dokumentarserie: «Petter uteligger», TV 2

«Asylbarna» , VGTV

«Tidenes kamp», TV 2

«Ut av stillheten», TV 2