Forrige ukes store kinopremiere for vår del var glimrende «Kingsman: The Secret Service», med Colin Firth ikledd skuddsikker designerdress som superspionen Harry Hart.

Etter visningen gikk vi hjem, skrudde på internett og fant fram følgende spionrelaterte godbiter:

 

«In Like Flint» (1967)

Regi: Gordon Douglas.

La oss starte med en skikkelig klassiker, som i følge regissør Matthew Vaughn var en av inspirasjonene bak «Kingsman»!

Filmplakaten summerer opp den overkule superagenten Derek Flint (James Coburn) på følgende måte: «Our man Flint makes love in 47 languages. He’s a Karate Champion, Brain Surgeon, Swordsman and Nuclear Physicist… He’s the top Master Spy of all time, with his Cigarette Lighter containing 82 Death-Dealing Devices, His 2 Man-Eating Dogs, his 4 Luscious Playmates, and his Love Nest built for Sex».

Flint er dessuten en dreven tyrefekter, ballettinstruktør, gourmet, biokjemiker og hedonistisk livsnyter som snakker flytende delfinsk. Han slapper av ved å stoppe hjertet sitt i timevis, har en egen flåte med privatfly og bor sammen med fire villige konkubiner i en «shagedelic» penthouse-leilighet i Central Park.

Åpenbart et av de store forbildene til «Austin Powers»-serien.

Med sitt fargesprakende Cinemascope-foto og lekre set-design er dette en film man beundrer mer for stilen enn for innholdet. «In Like Flint» legger ikke skjul på at hovedpersonen prøver å være USAs svar på James Bond, og samtidig en fjollete parodi på 007-serien. Her må helten hamle opp med en gruppe militante feminister i bikinier, som (med hjelp av hjernevaskende hårfønere!) akter å ta over makten på jorden fra en enorm skjønnhetssalong på Jomfruøyene.

Som Flint selv sier med hånlig latter: «Women ruling the world?! You can’t be serious!». Noe for kvinnegruppa Ottar.

Kan ses på Viaplay.

 

«Archer» (2009-2015)

Regi: Adam Reed.

Vi har tidligere nevnt denne glimrende TV-serien i forbifarten, men «Archer» fortjener mye mer oppmerksomhet enn han har fått her hjemme.

En forskrudd tegnefilmserie for voksne av folka bak «Sealab 2021» og «Frisky Dingo» – som serieskaperen Adam Reed har beskrevet som «James Bond møter Arrested Development». Flere av skuespillerne fra sistnevnte dukker dessuten opp som stemmeleggere. Sterling Archer (H. Jon Benjamin) er en av klodens mest effektive, hemmelige agenter.

Han er også en egoistisk skittstøvel, som oppfører seg ufint mot alle han møter. En privilegert playboy med seriøse alkoholproblemer og antydninger til sexavhengighet, som jobber for spionbyrået ISIS (som etter sesong fire ble nedlagt av åpenbare grunner). Byråets iskalde sjef Malory Archer (Jessica Walter) er tilfeldigvis moren hans.

Fem sesonger er tilgjengelig på Netflix, inklusive sidesporet «Archer: Vice», der hele gjengen daner et narkokartell og prøver seg på en karriere i kokainbransjen.Bortsett fra den dypt forstyrrede arvingen Cheryl (Judy Greer), som satser på en karriere som country-sanger.

Mye moro!

 

«Breach» (2007)

Regi: Billy Ray.

Eller «Avsløringen», som den heter på norsk. En førsteklasses, seriøs thriller basert på den sanne historien om Robert Hanssen (Chris Cooper): Amerikas svar på Arne Treholt, som etter nærmere 25 år som høyt respektert FBI-agent ble arrestert i USAs største spionskandale.

Hanssen levde et dobbeltliv som informant for russisk etterretning under mesteparten av sin tid i FBI, men var konstant flere skritt foran kollegaene som forsøkte å avsløre ham. «Breach» skalerer ned dramaet til de to siste månedene før han ble arrestert i 2001.

Den ambisiøse jyplingen Eric O’Neill (Ryan Philippe) rekrutteres å overvåke Hanssen: en arrogant grinebiter med klare paranoide tendenser og sterk gudstro. Innledningsvis er Eric full av beundring for denne kompromissløse ringreven, men Hanssens mørke sider viser seg gradvis.

Begge lever et livsfarlig dobbeltspill drevet av hemmeligheter og løgner: den ene er en russisk spion med flere liv på samvittigheten, den andre en uerfaren FBI-agent som plutselig befinner seg midt oppe i den største spionsaken i USAs historie. Robert Hanssen er en fascinerende skikkelse, og helt fantastisk spilt av Oscar-vinneren Chris Cooper.

«Breach» gir ingen klare svar på hvorfor Hanssen endte opp som landsforræder, men antyder at han ble styrt mer av et overdimensjonert ego og mentale problemer enn penger. Foruten noen små dramatiske overdrivelser holder filmen seg høvelig tett opp til fakta, og er laget i nært samarbeid med virkelighetens Eric O’Neill.

Selv om utfallet av saken er kjent for første stund, er veien fram til arrestasjonen virkelig spennende! Tilgjengelig på Viaplay.

 

«Turn» (2014)

Regi: Rupert Wyatt, m.fl.

Denne kabelserien nådde ikke helt opp på vår toppliste over fjorårets beste TV-serier, men «Turn» er fortsatt verdt å få med seg. Et forholdsvis realistisk drama basert på faktaboken «Washington’s Spies: The True Story of America’s First Spy Ring» av Alexander Rose.

Året er 1776, stedet er New York og den amerikanske uavhengighetskrigen er på trappene. Kålbonden Abe Woodhull (Jamie Bell) får nok av rødjakkene, og blir motvillig involvert i USAs første spionring sammen med en gjeng barndomsvenner. Resultatet er «Culper Ring», som bidrar til amerikanernes seier over det britiske imperiet.

I tråd med den tradisjonelle, amerikanske skildringen av denne krigen er engelskmennene portrettert som rett igjennom onde sadister – men noen vi trolig føle at «Turn» skildring av disse hendelsene er i overkant dempet og gravalvorlig. Vel, du kan jo starte med å lese tegneserien.

Sesong to starter i april, men før den tid kan første sesong ses på HBO Nordic eller TV 2 Sumo. For litt mer lettbente spionserier, sjekk ut «The Americans» «Burn Notice» og «The Blacklist».

 

«De andres liv» (2006)

Manus og regi: Florian Henckel von Donnersmarck.

Så over til spioner av det mer traurige slaget; gråtriste byråkrater som overvåker borgere i klaustrofobiske betongbygninger. Historien og personene i denne tyske prisvinneren er fiktive, men rammen er virkelig nok.

Øst-Tysklands ministerium for statssikkerhet (Stasi blant uvenner) hadde over 100.000 ansatte som jobbet med å spionere på borgerne sine, og flere hundre tusen informanter gikk deres ærende. Hovedrolleinnehaver Ulrich Mühe levde selv i Øst-Tyskland i denne perioden, og var en av aktivistene bak massedemonstrasjonene i november 1989.

Han oppdaget senere at kona Jenny Gröllmann hadde overvåket ham etter ordre fra Stasi, noe som ble en stor skandale i hjemlandet. Den knusktørre byråkraten Gerd Wiesler (Mühe) er en av Stasis mest trofaste agenter, som får i oppdrag å overvåke dramatikeren Georg Dreyman (Sebastian Koch). Leiligheten rigges med skjulte mikrofoner, og Wiesler plasserer seg i bygårdens loft med en båndopptager og skrivemaskin.

Dag etter dag skriver han møysommelige referater fra alt som blir sagt i leiligheten.

Mens ukene går får Wiesler stadig større sympati for personene han spionerer på, og begynner å stille spørsmål til sin egen lojalitet til statsapparatet – noe som får en høy pris for dem alle.

«De andres liv» ble tildelt en velfortjent Oscar som beste utenlandske film tilbake i 2007, og tegner et rystende bilde av den paranoide hverdagen i Øst-Tyskland på 1980-tallet.

Kan ses på Viaplay.

 

Bonus: Har du ikke fått nok av spioner etter dette, kan du jo se undervurderte «Spy Game» på Viaplay, profetiske «Sneakers» på HBO Nordic og «Confessions of a Dangerous Mind» (også den på Viaplay).