I morgen starter «Guardians of the Galaxy» og «Hercules» opp på kino. Førstnevnte er den nyeste i verdens største filmfranchise, den andre er Dwayne Johnsons nye blockbuster basert på en lettere omskrevet gresk mytologi – med tre norske skuespillere i biroller.

Dette har skapt noen dilemmaer for Oslo kino, som – i likhet med Bergen, Trondheim og andre kinoer i landet – prioriterer disse filmene noenlunde likt den kommende helgen.

– Jeg prøver jo å se i glasskulen, sier Christin Berg, programdirektør ved Oslo Kino.

– Vi prøver å tilby like mye til begge filmene, kanskje mest til «Guardians», og vi sprer de så vi er sikre på at alle som vil se filmene får plass.

I USA hadde «Hercules» premiere forrige uke, og gikk da hovedsaklig opp mot Luc Bessons «Lucy» – som den tapte mot der. Hit kommer Universal-filmen én uke senere, og møter derfor Marvel-motstand i Norge. Berg mener de norske skuespillerne gir filmen en ekstra appell i Norge.

– Den har hatt en ok åpning i Statene. Vi tror at interessen er veldig til stede, de er jo i sentrum av filmen – som en del av teamet til selveste Hercules. Interessen vil være stor.

Ingrid Bolsø Berdal og Aksel Hennie i «Hercules».
Ingrid Bolsø Berdal og Aksel Hennie i «Hercules». (Foto: SF Film)

Ved de andre Marvel-premierene har superheltfilmene i all hovedsak fått stå for seg selv, og dermed fått prioritet på de største salene.

Berg påpeker at det denne gangen ikke har noe med priskonflikten med Disney å gjøre – som hindret «Captain America 2» fra å komme på Oslo-kinoene. I stedet rett og slett er et prioriteringsspørsmål, som kompliseres ved at det er tidkrevende å bytte mellom 2D- og 3D-filmer i samme sal.

– Vi ønsker også å tilby 2D ganske bredt. Foreløpig er 3D det mest foretrukne, men noen vil se 2D uansett. Noen filmer, som «Gravity», må sees i 3D – fordi det er en del av opplevelsen – men folk opplever det veldig forskjellig.

Disneys nordiske kommunikasjonssjef Linda Andersson sier at de følger amerikansk dato når de setter sine premierer – gjerne bestemt et til to år i forveien – det blir sjelden tatt lokale valg:

– Ved denne typen storfilmer som «Guardians of the Galaxy» så setter vi vår dato for Norge ut fra hvilken dato som er satt for verdenspremieren – vi går alltid så nært det som mulig.

superheltdato
Marvel snappet raskt opp den tidligere datoen for «Amazing Spider-Man 4», som mest sannsynligvis går til «Avengers 3».

Premieredatoer er store investeringer i Hollywood, og for denne typen film er sommermånedene mest ettertraktet. Marvel var nylig raske på labben og snappet opp 4. mai 2018 bare timer etter at Sony Pictures bekreftet at «The Amazing Spider-Man 4» ble utsatt ett år.

Med stadig færre filmer fra de seks store studioene – 124 i 2006, mot 84 i 2013 – og stadig flere med store budsjetter som flokker mot sommeren, vil vi nok se flere slike konflikter i årene som kommer.

6. mai 2016 blir et nytt slikt kræsj. Da skal «Captain America 3» ha premiere samme dag som «Batman v. Superman: Dawn of Justice» – to 3D-filmer med omtrent like store budsjetter, store navn, og så godt som identiske målgrupper.

Både Marvel/Disney og DC Comics/Warner Bros har sagt at de nekter å endre sine datoer.

– Dette bruker å justere seg underveis. Alle ønsker det beste for filmen sin, så premieredatoen justerer seg nok deretter, sier Christin Berg som neppe tror superheltene kommer til å kræsje sammen samme dag.

Hvilken film skal du se på kino i helgen?