Netflix

Se «Joker» (film fra 2019).

Har du hørt den om rølpekomedie-regissøren som lagde en frittstående film om en gammel tegneserieskurk – og endte med ovasjoner fra det kresne festivalpublikummet i Venezia og å selge flere kinobilletter enn den siste Star Wars-filmen?

OK, det er kanskje ikke den morsomste vitsen du hører i dag, men til gjengjeld er den sann. Og nå er «Joker» ute på Netflix.

Todd «Hangover» Phillips’ opprinnelseshistorie om Batman-universets mest kjente antagonist har lite til felles med den glorete Jared Leto-jokeren i «Suicide Squad» fra 2016. Her handler det om en mislykket standup-komiker som på beddingen av Reagan-æraen fortæres av galskap og følelsen av at tilværelsen er meningsløs.

Virkelig skummelt blir det når denne forvridde trisheten av et menneske mot alle odds blir inspirasjonskilde for en motkulturell folkebevegelse.

Mye takket være Joaquin Phoenix’ skjellsettende rolletolkning er denne filmen den eneste fra 2019 du virkelig ikke kan gå glipp av.

Vil du heller se…

Voksen fantasy? «Lucifer» (serie, 2015-20). Nye episoder i serien der en djevelsk kjekk kar slår seg opp i utelivsbransjen i L.A.

Ungdommelig fantasy? Se «The Umbrella Academy» (serie, 2019-2020).  Spennende, binge-verdig høstserie om seks personer med uvanlige evner.

Western? Se «True Grit» (film, 2010)Cowboyfilm om en fjortis som blir med to typete karer fra lovens lange arm for å ta rotta på farens drapsmann.

HBO Nordic

Se «I May Destroy You» (serie, 2020).

Historien om Arabella, en kul, ung forfatter og influenser som har bestemt seg for å holde seg edru frem til deadline på en bok. Så blir hun likevel overmannet av rastløsheten og går på byen for å ta EN drink.

Det blir ikke med en. Det gjør ikke det, vøtt. Og så våkner Arabella flere timer senere, med blanke felter i hukommelsen og behov for å nøste opp hva som egentlig har skjedd.

Denne litt fjasete innledningen yter ikke, for å være ærlig, «I May Destroy You» særlig rettferdighet. Dette er en ubehagelig, original og uforutsigbar dramaserie om et seksuelt overgrep og offerets gradvis voksende forståelse av hva hun har vært utsatt for.

Forfatter og hovedrolleinnehaver Michaela Coel (du så henne sist i Netflix-komedien «Chewing Gum») har sagt at fortellingen er basert på hennes egne erfaringer om det å bli utsatt for slike overgrep.

Hun har med andre ord maktet å omsette noe av det verste et menneske kan oppleve, til en tv-opplevelse du sent kommer til å glemme. Hele serien er ute nå.

Vil du heller se…

Superheltinne? Se «Stargirl» (serie, 2020). Baner vei for en ny generasjon superhelter, og bygger opp karakterene som senere blir superheltgruppa Justice Society of America.

En nydelig indiefilm? Se «Her» (film, 2013). Kom for den fullkomment melankolske og troverdige historien. Bli for fargene, lyset og musikken.

Kvinnekamp? Se «Mrs. America» (serie, 2020). En stjernespekket serie satt til 70-tallets likestillingskamp i USA.

YouTube

Se første episode av «Lovecraft Country» (serie, 2020).

HBO har levert en av årets snakkiser med dette femititalls skrekk-scifi-periodedramaet: «Lovecraft County» har en klar antirasistisk grunntone til tross for at den bygger på fantasiverdenen skapt av den helt perverst rasistiske fantasyforfatteren HP Lovecraft (1890-1937).

Slikt blir det kronikker og gratis PR av!

I håp om at du kommer til å bli hekta og kjøpe deg abonnement for å se resten, har strømmetjenesten nå lagt ut første episode gratis på Youtube.

Det er unektelig en god anledning til å sjekke ut serien, der protagonisten er afroamerikanske Atticus Freeman – en veteran fra Korea-krigen som forsøker å finne sin forsvunne far. For å løse mysteriet reiser han på langtur sammen med onkelen og kjæresten, og selvsagt lusker det Cthulhu-aktige krapyl i skyggene.

PS: Sjekk hjemmesiden vår for å vinne stash fra serien!

Vil du heller se…

Feelgood for te-entusiaster? Se «The global coffee crisis is coming» (dokumentar, 2020). Om hvordan klimakrisa herjer med verdens kaffeproduksjon.

Våghalser? Se «The Terrifying Art of Free Solo Slacklining» (dokumentar, 2019). Slakk line-entusiaster gjennomfører et potensielt dødelig stunt.

Grundig manusgjennomgang? Se «Lessons from the Screenplay» (Youtube-kanal). Et interessant perspektiv på film- og serieskapning.

TV 2 Sumo

Se «Yellowstone» sesong 1 (serie, 2018).

Kevin Costner spiller familiepatriarken John Dutton, som eier den største ranchen i Montana, USA. Dutton er en lassosvingende, rik og hardtarbeidende cowboy som er i ferd med å bli tatt igjen av samfunnets utvikling.

Gårdskomplekset er stadig truet ytre krefter som ønsker å få klærne i Duttons landareal. Familierelasjonene er heller ikke harmoniske, da hans voksne barn ikke akkurat er velfungerende gjeng (tenk «Succession», bare med cowboyhatter og kyr).

«Yellowstone» er skrevet av Taylor Sheridan, som blant annet har skrevet manus til de støvfylte filmene «Sicario» (2015) og «Hell or High Water» (2016).

Tredjesesongen ble nettopp avsluttet, men enn så lenge er det kun første del som er tilgjengelig på Sumo.

Vil du heller se…

Musikkhipsterdrama? Se «High Fidelity» (serie, 2020)Ny vri på Nick Hornbys 90-tallsroman. Sliten platesjappe, kjærlighetsproblemer, mye bra (!) musikk og herlige biroller.

Ikonisk førstefrue? Se «Jackie» (film, 2016).NataliePortman spiller Jackie Kennedy og nailer den kompliserte dialekten.

Hva som helst, bare det er Aukrust? Se «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa» (film, 1998): Norsk noir-pastisj med ‘n Solan Gundersen som privatetterforsker.

Viaplay

Se «The American Runestone» (dokumentarserie, 2020)

Før 1492 var den eneste kontakten mellom den gamle og den nye verden, såvidt vi veit, de islandske vikingenes kortlivde koloni på Newfoundland. Men kan det ha vært andre europeere i Amerika før Columbus? 

Såklart KAN det det. Vi har bare ikke bevis for det. Men i 1898 slo den svensk-amerikanske bonden Olof Öhman alarm: Han hadde gravd opp en stein med rune-inskripsjoner – i Minnesota!

Det skulle indikere at skandinaviske oppdagere tok seg langt pokkerivold inn i Midtvesten mange år før Columbus satte sjøbein. Öhmans stein regnes dessverre for å være et falskneri. Svensken ble selv ble grovt shamet i sin samtid som en oppmerksomhetssyk bedrager.

Spol fram til 2020, og hvem kommer til svenskens redning? Jo, hans Hollywood-berømte landsmann Peter Stormare, som i denne doku-serien forsøker å nøste opp sannheten om den mystiske runesteinen.

Hadde Stormare kommet til oppsiktsvekkende nye konklusjoner om opphavet hadde du nok lest om det andre steder enn her.

Men dette er likevel morsom tidtrøyte – en slentrende og uhøytidelig roadtrip inn i det amerikanske prærielandet, med en programleder som er langt mer sjarmerende som seg selv enn som noen av bøllene han pleier å spille på film. 

Vil du heller se…

Noe som gjør deg sulten? Se «Gordon Ramsay: Uncharted» (dokumentarserie, 2019-2020). Kjendiskokk drar på tur, møter folk og spiser mat – også i Norge.

En helt spesiell animasjonsfilm? Se «Isle of Dogs» (2018)Framtidsdystopi der alle hunder er forvist til  en øy fylt med søppel og sykdom, og en gutt legger ut på en reise for å redde sin beste venn.

En norsk ransthriller? Se «Maskineriet» (serie, 2020). En helrå serie der ransmann og politiet leker katt og mus.

NRK TV

Se «Belgravia» (serie, 2020).

Hva gjør du når du har laget tidenes mest populære kostymedrama? Du lager ett til! Det sånn vi ser for oss tankerekka til «Downton Abbey»-skaper Julian Fellowes da han begynte å skrive sitt nye epokedrama «Belgravia». 

Anslaget i den nye tv-serien er ikke satt til Belgravia, et rikmansstrøk i 1800-tallets London, men i Brussel. Hertuginnen av Richmond har valgt å arrangere et staselig ball for den britiske sosiale eliten en junikveld i 1815, til tross for at Napoleons armé er farlig nær.

Familien Trenchard, bestående av den ambisiøse faren James, kona Anne og datteren Sophia, er tilstede for en siste dans før en eventuell krig.

Festen blir avsluttet allerede før noen maser om nachspiel. Franskmennene går til angrep! Gjestene må evakuere og mange menn blir sendt i krig. Så skrus tiden noen tiår frem, der Trenchard-familien er på plass i Belgravia, London. Nå begynner det å bli vanskelig å ikke spoile hele sulamitten, men det har skjedd mye siden den skjebnesvangre junikvelden. 

Serien fyller vakuumet som «Downton Abbey» etterlot seg, der kjærlighetshistorier, intriger, absurde klasseskiller og klær som neppe hadde gjort seg i dagens motebilde gir gullegod underholdning.

Vil du heller se…

Natur? Se «Sju kontinenter, en klode» (dokumentarserie, 2020). Feinschmeckerserie om våre fortryllende omgivelser på den blå kula vi kaller Planeten Jorden.

Sterkt drama? Se «Normal People» (serie, 2020). Irsk snakkis om upopulære Marianne og populære Connell, som vi følger fra de er unge voksne til de er mer etablerte i livet.

Norsk komedie? Se «Norske byggeklosser» (film, 2018). Nyinnspillingen av den 36 år gamle Pål Bang-Hansen-komedien byr på elleve Atle Antonsen-karakterer.

Setter du pris på våre tips og anbefalinger? 

Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte. 

Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere.

Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført.  Samtidig godtar du våre vilkår.

Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her:

 

Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).

 

Happy streaming! / Gledelig strømming!