Helt ut av det blå (for oss, i hvert fall), dukket det opp et par kjente og kjære navn på lista over mottakere av filmstøtte fra Norsk filminstitutt i fjor vår.

Animasjonsfilmen «Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin» fikk da 10,6 millioner kroner i støtte av et totalbudsjett på 26 millioner.

Konseptbilde fra filmen «Knutsen & Ludvigsen og den Fæle Rasputin» Foto: Tordenfilm/Rune Spaans
Konseptbilde fra filmen «Knutsen & Ludvigsen og den Fæle Rasputin» Foto: Tordenfilm/Rune Spaans

I filmen, som skal fortelle historien om de to kjente figurene som rykkes ut av sin trygge tilværelse for å redde «noen som er i fare», ble det lovet «nye og gamle karakterer og masse kjente låter.»

Det er noe vi definitivt får i den første traileren fra filmen, som i dag ble sluppet. Her får vi ikke bare de animerte versjonene av Knutsen og Ludvigsen, men også selveste grevlingen og sangen om den:

Filmens regissører er Rasmus A. Sivertsen og Rune Spaans, som samlet har gitt oss filmer som «Jul i Flåklypa», «Kurt blir grusom» og «Pelle Politibil på sporet».

De to har samarbeidet tett med Øystein Dolmen (eller Knutsen, om du vil), som også har vært med på å skrive manuset.

Det er imidlertid ikke Dolmen som har stemmen til Knutsen i denne omgang – den æren tilfaller komiker John Brungot. Ludvigsen, som var Gustav Lorentzens alter ego fram til hans død i 2010, spilles på sin side av Hermann Sabado.

– Det var tenkt at Gustav skulle jobbe med musikken, mens Øystein gjorde manuset. Da Gustav tragisk gikk bort, la vi ned arbeidet en stund, men så kom Øystein tilbake og sa det var viktigere enn noensinne å få laget filmen. Både for å hylle arbeidet til Gustav, og for at figurene skulle kunne leve videre for nye generasjoner i et nytt medium, forteller filmens produsent Eric Vogel til NRK.no.

Kanskje vil en helt ny generasjon av Knutsen & Ludvigsen-fans nå bli overrasket over å finne gamle, loslitte vinylkopier av «Juba Juba» og annet moro i fars gamle platesamling?

Her er den offisielle synopsisen fra filmen:

TUUUUUT! Knutsen & Ludvigsen er to små fyrer som bor i en tunnel. De har en grevling i taket. De synger og spiller og småkjekler om det meste. Alt er som det pleier for disse to bekymringsløse trubadurene, inntil en ung dame plutselig faller av toget – inne i deres tunnel!

Den unge damen er Amanda, datteren til professor Felle, som er tatt til fange av den fæle Rasputin. Rasputin vil tvinge professor Felle til å lage et grusomt serum som gjør mennesker til marionetter. Greier han det, vil han snart ta kontroll over hele verden. Amanda må redde faren, og tiden er knapp. Knutsen & Ludvigsen er raskt ute med å tilby hjelp. Sammen med grevlingen, et hattestativ og masse annet nyttig drar de tre av sted på en dresin uten bremser.

Gjennom norsk landskap og kjente låter bærer det mot den hæslige plassen Bergen, der slaget om verdensherredømme skal stå. Det blir en farefull og fantastisk ferd hvor de på veien møter bl.a.: en uheldig gris, tre nordlandske rappkjefta rotter, Skjelettet og Spøk-Else fra Hedmarken, og ellers en haug med fillifjoller og snørrifjotter.

Vil de rekke å redde professoren i tide? Trøbler Knutsen & Ludvigsen det til for fortvilte Amanda? Er pianoslips til å spille på? Og hva skjer egentlig med grevlinger som blir spylt ned i do