Romanforfatter Tess Gerritsen har ifølge Variety satt i gang et søksmål mot filmselskapet Warner Bros., med et krav på minst ti millioner dollar.

Ifølge Gerritsen er Alfonso Cuaróns Oscar-vinnende film «Gravity» basert på hennes roman ved sammen navn fra 1999, uten at hun har blitt kompensert for dette.

Romanen hennes følger en astronaut og lege ved navn Emma Watson på den internasjonale romstasjonen ISS som opplever at mannskapet rundt henne blir drept av en dødelig mikroorganisme.

Når romferga som skal redde henne også kræsjer inn i romstasjonen begynner kampen for å få henne hjem fra verdensrommet.

Ifølge en uttalelseGerritsens hjemmeside solgte hun filmrettighetene for romanen til et selskap kalt Katja Motion Picture Corp. som var eid av New Line.

Det påstås videre at forfatteren, en tidligere lege som nå skriver medisinske thrillere, bidro til utviklingen av filmprosjektet også etter at romanen hennes var ferdig skrevet.

– Mens prosjektet ennå var under utvikling skrev og leverte Gerritsen tilleggsmateriale, inkludert scener hvor satelittrester kolliderer med romstasjonen, den totale ødeleggelsen av ISS og den overlevende kvinnelige astronauten som flyter gjennom rommet i romdrakta si, alene og uten feste.

I 2002 skal utviklingen av filmen stanset opp, i hvert fall så vidt Gerritsen visste. Da hun hørte om filmen «Gravity» skal hun ifølge uttalelsen ha syntes det var et merkelig sammentreff.

I februar skal hun imidlertid ha oppdaget at minst én av personene som jobbet med å ta boka hennes til kinolerretet også hadde vært en nøkkelfigur i å utvikle Cuarón-filmen, som er skrevet av regissøren i samarbeid med sønnen Jonas Cuarón.

Det hører med til historien at New Line nå er eid av Warner Bros., og at Gerritsen ifølge søksmålet mener dette betyr at Warner Bros. sitter på filmrettighetene til romanen hennes.

Gerritsens søksmål handler derfor ikke om plagiat, men i stedet om kontraktsbrudd.

I søksmålet påstås det at Gerritsen skulle motta en produksjonsbonus på 500.000 dollar for filmen, samt 2.5 prosent nettoinntektene og selvsagt også en kreditering.

Etter uttalelsen på nettsida følger noen ord fra Gerritsen selv, hvor hun blant annet forteller hvordan hun besøkte NASA og snakket med alt fra ingeniører til romhistorikere før hun skrev boka.

– Å skrive «Gravity» var den største utfordringen i hele min karriere. Selv med bakgrunnen min innen vitenskap krevde det utmattende research før jeg følte meg kunnskapsrik nok til å skrive en eneste side av denne veldig tekniske fortellingen. Det er romanen jeg er mest stolt av.

Ifølge Variety har ikke Warner Bros. noen kommentar på dette tidspunktet.