Man trenger ikke være spesielt begavet eller særdeles kreativ for å ha en drøm om engang å skrive et filmmanus. Medredaktør Snorre, for eksempel, har en idé til en hypersmart science fiction-film som sikkert ville krevd hele årsbudsjettet til Norsk filminsitutt for å gjennomføre. Selv er jeg overbevist om at jeg har en slags Judd Apatow-komedie innabords, selv om jeg beviselig ikke er spesielt morsom.

Men nok om det.

I forbindelse med at Oscar-kappløpet stadig hetes opp, har en rekke studioer nå valgt å frigi en del manuskripter som kanskje kan ha håp om å nå opp i manuskategoriene.

Blant manusene er «Lincoln» skrevet av Tony Kushner og «Hitchcock» av John J. McLaughlin, en engelsk versjon av Michael Hanekes «Amour» (bare den første siden setter meg helt ut, men jeg har også sett filmen) og Judd Apatows «This is 40».

Sistnevnte sitter jeg nå og teller på knappene om jeg skal lese.

Jeg har jo ikke lyst til å ødelegge filmopplevelsen, men det er så innmari lenge til norgespremieren 1. mars?

Veldig artig å se forskjellene på detaljnivå i manuskriptene. Wes Anderson og Roman Copolla har for eksempel ikke overlatt mye til tilfeldighetene i deres manus til feiende flotte «Moonrise Kingdom», mens «This is 40» (ja, jeg åpnet det) nesten kun har dialog.

Uansett: Enten du er filmfan eller en aspirerende manusforfatter som trenger inspirasjon – hele manuskripter til følgende filmer er kun ett klikk unna: