Lørdag sparkes årets Premier League-sesong i gang. Yey!

I fjorårssesongen så jeg rekordmange kamper, takket være TV 2s ofte glimrende dekning.

Jeg skal innrømme at jeg var litt skeptisk da TV 2 først overtok de ekstremt attraktive rettighetene, men kanalen har forvaltet det hele på temmelig eksemplarisk vis. De har hentet inn (stort sett) kompetente folk i studio, tatt seg tid til mer detaljerte diskusjoner og formidlet fotballglede med både entusiasme, humor og seriøsitet.

Gjennom TV 2 Sport-appen har jeg også kunnet se samtlige kamper med mitt favorittlag (Sunderland, dessverre), og med Airplay og Apple TV har brukeropplevelsen vært upåklagelig.

Men i år er altså TV 2 nødt til å endre på tilbudet. Grunnen er nye pålegg fra Premier League, som gjør at TV 2 kun får sende én av kampene som spilles lørdag kl. 16. Dette gjelder både på tradisjonell tv og på nett.

Tidligere kunne du se alle kampene, om ikke på én av lineærkanalene, så i hvert fall via TV 2 Sport-appen. I år får jeg bare se utvalgte Sunderland-kamper, som regel der de får juling av ett av storlagene. For når TV 2 må velge, kommer de selvfølgelig til å velge kampene til de beste lagene. Eller Liverpool.

Årsakene til Premier Leagues innstramminger var – i hvert fall i utgangspunktet – relativt forståelige.

I februar vant pubeieren Karen Murphy en rettssak mot Premier League, som hadde bøtelagt kvinnen fordi utestedet hennes viste engelske kamper via en dekoder som hentet bilder fra gresk tv.

Dette var billigere for puben enn å kjøpe et Sky Sports-abonnement. Premier League hevdet Murphy ikke hadde anledning til dette, men The High Court i London konkluderte (litt forenklet) med at et forbud mot å vise kamper fra utenlandske sendinger var i strid med EUs prinsipp om fri flyt av tjenester.

Derfor: Premier League bestemte seg for å stramme inn. Om tilbudet til andre europeiske land blir mer likt det som sendes på hjemlige Sky Sports, med færre kamper, reduseres også risikoen for dekoderimport.

På én måte tenkte jeg at det var greit.

Klubber som Sunderland klarer ofte ikke å fylle tribunene lenger, og selv om høye billettpriser og dårlig lag er to viktige grunner har det også vært et problem at flere har samlet seg på lokale puber for å følge sendinger fra land som Hellas (eller Norge for alt jeg vet).

Jeg klarer å se noen færre kamper, om det betyr fulle hus for å se Paolo Di Canio skjelle ut spillerne sine på The Stadium of Light.

Problemet er bare at Premier League-ledelsen er en gjeng teknologiinkompetente grådigtasser. De har nemlig også solgt rettighetene til amerikanske NBC, for en klekkelig sum på 250 millioner dollar.

Og gjett hva? NBC skal sende absolutt alle kampene, både på diverse sportskanaler og på nett. Akkurat det TV 2 ikke får lov til lenger, altså.

Og ikke bare det: Kampene på nett (NBC Sports Live Extra) skal vises gratis til kanalens kunder.

Såvidt jeg forstår får ikke jeg anledning til å bruke NBC Sports Live Extra, men når sendingene først finnes kommer de til å bli kopiert i stor stil og tilbudt til verdens fotballfans gjennom diverse mer eller mindre lovlige streamingtjenester (fotballkamper er et problematisk område, rent juridisk).

Det Premier League nå tar initiativet til er å lære opp folk til å bruke piratalternativer i stor stil. Betalingsviljen for å se fotball er ekstrem (jeg abonnerte en periode både på TV 2 Sumo og Premier League-kanalene av bekvemmelighetshensyn), men det er dessverre også viljen til å holde ut med reklame, hakking og elendig kvalitet for å se favorittlaget tape 3-1.

Og hvis Premier League i det hele tatt har registrert at pirattjenester har vært et problem tidligere, kommer de virkelig til å merke det i år.

For sjansen er jo stor for at Europas Sunderland-, West Ham– og West Bromwich-fans, som blir de første til å utforske internetts mørkere hjørner for å finne sine kamper, også lærer opp sine Man U– og Liverpool-kompiser til å bruke de samme pirattjenestene.

Det blir det samme som med film: Du kan ikke dele opp verden i regioner og håpe at innholdet – enten det er tv-serier eller fotballkamper – ikke finner veien over landegrensene lenger.  Når materialet først finnes, kommer det til å flyte fritt.

Forhåpentligvis sprellet og skrek TV 2 da Premier League kom med sine nye pålegg.

De har forvaltet engelsk fotball altfor bra til å bli behandlet på denne måten.