• Lei «Goon» her

«Goon» starter og slutter med blod som drypper ned på isen i sakte film, etterfulgt av en tann. Akkurat hvem den tilhører får du ikke vite før helt til slutt. Denne blandingen av lystig ultravold og ramsalt språkbruk minner mest om bølgen av hardbarkede sportsfilmer som dukker opp på syttitallet – og er noe helt annet enn de sentimentale, patriotiske «feel good»-sportsdramaene amerikanere ser ut til å foretrekke nå.

Denne brutale sportskomedien er basert på selvbiografien «Goon: The True Story of an Unlikely Journey into Minor League Hockey», av ishockeyspilleren Doug Smith. Så ja, «Goon» er til dels en sann historie fra virkeligheten, om den godmodige dørvakten Doug «The Thug» Gatt (Sean William Scott). Ikke akkurat den skarpeste smørkniven i skuffen, og en stor skuffelse for sine jødiske middelklasseforeldre – som hadde håpet at Doug skulle bli en lege, akkurat som sin far (Eugene Levy) og homofile lillebror Ira.

Dougs eneste talent er at han er jævlig dyktig til å banke opp folk, og har en tykk hodeskalle som tåler mye juling. Et av de store lyspunktene i Dougs retningsløse liv er å dra på hockeykamper sammen med den rappkjefta bestekompisen Pat (Jay Baruchel) – som under en hjemmekamp hetser motstanderlaget så ivrig at en av spillerne prøver å angripe Pat på tribunen. Doug ender opp med å banke den aggressive spilleren helseløs, og hele opptrinnet blir sett av hjemmelagets trener. Doug blir umiddelbart tilbudt en plass på laget, selv om han knapt klarer å stå på skøyter.

Der de fleste ser en hjernedød slåsskjempe ser treneren et naturtalent som kan forandre lagets dårlige hell – og han forteller Doug begeistret at: «You’ve been touched by the fist of God, for Christ’s sake!». Dougs oppgave er ikke å briljere på ishockeybanen eller få pucken i mål, men å bremse ned brysomme motstandere med en hard knyttneve i fjeset, eller eventuelt denge dem inn i pleksiglasset til de mister bevisstheten. Han er en «enforcer» som tilbringer spilletiden sin enten i utvisningsboksen eller i ville slagsmål – og Doug takler oppgaven så bra at han blir headhuntet til NHL-laget Halifax Highlanders.

Her er Dougs fremste oppgave å beskytte den franskkanadiske toppspilleren Xavier LaFlamme (Marc-Andre Grondin), en hedonistisk blandingsmisbruker som mistet selvsikkerheten etter å ha blitt slått halvt i hjel på isen av den legendariske råtassen Ross «The Boss» Rhea (Liev Schreiber). En brutal veteran som tilfeldigvis også er Dougs store forbilde. Hele filmen bygger opp til det store basketaket mellom Rhea og Doug – den desillusjonerte veteranen som er på vei ut, mot den naive jyplingen som er i ferd med å bli en stjerne.

«Goon» er full av hemningsløst voldsomme basketak på isen, som er filmet med en stor dose skadefryd. Dette er ikke akkurat en seriøs utforskning av ishockeysportens brutale vesen, og konsekvensene av skadene spillerne pådrar seg. Snarere en morsom hyllest til denne sportens mørkere impulser, laget av folk som åpenbart er ivrige fans. Filmen er delvis produsert og skrevet (sammen med «Superbad»– og «Pineapple Express»-skribenten Evan Goldberg) av den kanadiske hockeyfanatikeren Jay Baruchel. Han er ellers mest kjent som skuespiller, i bl.a. «She’s Out of My League» og «The Sorcerer’s Apprentice» – og har en sentral birolle som Doug Gatts slitsomme bestekompis.

Selv om det kanskje ikke høres sånn ut, er «Goon» først og fremst en lystig komedie. Til tider hysterisk morsom, full av fjollete detaljer og med en sympatisk prestasjon av «American Pie»-kjenningen Seann William Scott. Han spiller vanligvis kvikke, kåte drittsekker – men Doug er den rake motsetningen. En ydmyk rugg med et mildt vesen og lav IQ, som er totalt ute av stand til å komme opp med vittige replikker. «Goon» klarer også å lirke inn en søt, liten kjærlighetshistorie mellom Doug og den kyniske guttejenta Eva (Allison Pill).

Under slutteksten får vi se virkelighetens Doug i aksjon på isen, under et assortert utvalg av slåsskamper. Etter at hockeykarrieren er ferdig, hva gjør en mann med lav intelligens, ingen jobbferdigheter – og et talent for å slå folk veldig hardt i fjeset? Vel, du blir naturligvis politimann. Det ble i alle fall virkelighetens Doug «The Hammer» Smith, som nå jobber i politietaten i Hanson, Massachusetts. Betryggende. Filmens Doug er imidlertid ikke klart for å legge opp hockeykarrieren ennå.

«Goon» ble en uventet kassasuksess i bl.a. Canada og USA, så det jobbes nå med en oppfølger, med de samme folka foran og bak kamera. Høres kult ut.

«Goon» har ikke så mye av en historie, men er bra spilt, full av sjarm og overlesset av ramsalt garderobehumor. En av disse sjeldne sportsfilmene som er minst like underholdende for de av oss som aldri ser på sportsrevyen – og ikke har vært på en hockeykamp siden tenårene.

Til slutt, hva med de andre hockey-filmer som er laget? Er faktisk laget en del. «Goon» troner høyt opp på listen over de beste, rett etter Paul Newman-klassikeren «Slap Shot» (1977):

I 2002 kom også en unødvendig oppfølger med Stephen Baldwin, «Slap Shot 2: Breaking the Ice»:

Det ble også laget en tredje, mer familievennlig rett-på-video-oppfølger: «Slap Shot 3» (2008):

En av de første hockeyfilmene noensinne hadde faktisk John Wayne i hovedrollen, «Idol of the Crowds» (1937):

Og hvem kan vel glemme norske «Hockeyfeber» fra 1983? Vel, de fleste, tror jeg:

Nei, Rob Lowe-filmen «Youngblood» (1985) er slett ikke bra, men denne alternative traileren gir oss i alle fall illusjonen av at dette er en slags hockeyversjon av «Roadhouse»:

Hva med en romantisk ishockey-komedie, «The Cutting Edge» (1992):

Samme år dukket Emilio Estevez opp i familiekomedien «The Mighty Ducks»: som fostret en rekke oppfølgere og en tegnefilmserie:

Jean-Claude Van Damme dro ut på glattisen i «Sudden Death» (1995):

Russell Crowe slo seg sammen med Burt Reynolds i «Mystery, Alaska» (1999):

Kurt Russell ledet USA til seier over russerne i det patriotiske «sure feels good to be American»-dramaet «Miracle» (2004):

Det er naturlig også laget en hockymusikal i Canada: «Score: A Hockey Musikal» (2010):

Til slutt, hva er den aller dårligste hockeyfilmen? Trolig denne:

  • Lei «Goon» her