Westernfilmen «The Revenant» vant tre av sine fire nominasjoner da årets Golden Globe-utdeling gikk av stabelen i Beverly Hills i natt.

Regissør Alejandro G. Iñárritu fikk tre Oscar, men bare en Golden Globe for fjorårets «Birdman» – i natt gikk han på podiet for både beste regissør og beste film, i tillegg til at Leonardo DiCaprio danket ut Michael Fassbender og Bryan Cranston i kampen om beste dramaskuespiller-trofé.

Det gir sikkert DiCaprio håp om enda gjevere statuetter senere i prisutdelingssesongen. 41-åringen er kanskje den største av dagens filmstjerner som mangler Oscar for å toppe karrieren, men i år har han åpenbart en mulighet.

Filmen, handler om overlevelse og tillit i den ugjestmilde og bjørnebefengte Dakota-marka på 1820-tallet (og hadde Kristoffer Joner i en liten rolle som muligens er klipt vekk), kommer på kino i Norge 22. januar, har oppdrift for tida:

På TV-seriesiden vant Amazons serie om et klassisk orkester, «Mozart in the Jungle», og den nye cyber-thrilleren «Mr Robot» henholdsvis komedie- og dramaklassen. Sistnevnte danket blant annet ut «Game of Thrones», som etter fem år som verdens kanskje mest populære tv-serie fortsatt er avspist med en to år gammel beste skuespiller-pris i Golden Globe-sammenheng.

«Carol», seriøst periodedrama fra 50-tallet med Rooney Mara, Cate Blanchett og hype fra Cannes i ryggen, var nominert til flest priser av alle – fem – men fikk ingen.

Heller ikke «The Big Short», komedieregissør Adam McKays film om finanskrisa med Steve Carell og Christian Bale nominert i hovedrollekategorien, nådde opp. Den var blant annet nominert som beste komedie, men tapte til «The Martian», en film som like gjerne kunne konkurrert i dramaklassen.

Aksel Hennies siste utenlandseventyr fikk pris for både beste komedie og beste komedieskuespiller – Matt Damon – og kan ikke klage, kanskje, men faktum er at filmens regissør Ridley Scott – 78 år gammel, en av de høyest respekterte filmskaperne av sin generasjon, og med filmer som «Alien», «Blade Runner», «Thelma & Louise» og «Gladiator» bak seg, fortsatt mangler både Golden Globe og Oscar.    

Flere minner fra nattas tv-sending?

Den beste fistpumpen:

   Årets ikke-den-beste-dagen-på-jobben: 

Jennifer Lawrence calls out a reporter for not looking up from…Jennifer Lawrence calls out a reporter for not looking up from his phone. #GoldenGlobes #backstage

Posted by Variety on Sunday, January 10, 2016

 

Årets comeback: Mel Gibson har ikke stått høyt på prisutdelingenes ønskeliste etter diverse skandaler, inkludert alskens rasistiske/homofobiske utfall og omtalen av en politikvinne som «sugar tits». Han fikk likevel dele ut pris og ble introdusert slik at programleder Ricky Gervais:

I’m in the awkward position of having to introduce him again. Listen, I’m sure it’s embarrassing for both of us. I blame NBC for this terrible situation. Mel blames … we know who Mel blames.

Gervais kuppet også mikrofonen med denne meldinga:

Og jada, her er et representativt utdrag «kontroversielle» Gervais-fornærmelser:

  • «Hold kjeft, dere frastøtende, pilleknaskende, seskuelt avvikende avskum. Jeg skal gjennomføre denne monologen og gå i skjul. Ikke engang Sean Penn vil finne meg»
  • «Årsaken til at det er NBC som sender årets show, er at de er nøytrale. De har ikke en eneste nominasjon»
  • «Spotlight» er filmen om avsløringen av at fem prosent av prestene i den katolske kirken har forgrepet seg på barn. Roman Polanski kaller det en perfekt film for en date.
  • «Jennifer Lawrence frontet et krav om likelønn for kvinner i Hollywood. Folk marsjerte i gaten, for hvordan i helvete forventer de at en 25-åring skal klare seg på 52 millioner i året?»

Alle vinnerne:

Beste dramafilm
The Revenant
Neste komedie
The Martian
Beste skuespiller, drama
Brie Larson, Room
Leonardo DiCaprio, The Revenant
Beste birolle
Sylvester Stallone, Creed
Kate Winslet, Steve Jobs
Beste regissør
Alejandro González Iñárritu, The Revenant
Beste skuespiller, komedie
Matt Damon, The Martian
Beste manus
Aaron Sorkin, Steve Jobs
Filmmusikk
Ennio Morricone, The Hateful Eight
Animasjónsfilm
Inside Out
Beste låt
“Writing’s on the Wall,” Spectre
Beste fremmedspråklige
Son of Saul