John Hawkes. For en mann. For en gallionsfigur av en mann. Herregud. Vil du vite hvor mye jeg liker John Hawkes? Hvis John Hawkes var en smultring ville jeg spist ham, kastet opp og spist ham en gang til. Så mye. Jeg tror knapt jeg har sett én scene med John Hawkes i som ikke har vært minneverdig. Og det inkluderer vanntankpornoen «The Perfect Storm» – en film jeg ikke husker for så stort mye mer enn John Hawkes‘ karakter Bugsy og denne idiotiske linja til Mark Wahlberg.

Men er ikke det der… Sean Penn, tenker du kanskje? Vel, det er ikke det. De likner kanskje, men direkte skilt ved fødselen er de jo ikke. Sean Penn er Hollywoods svar på Bono, mens John Hawkes er han fyren du aldri helt husker hvor du har sett tidligere. Du så ham kanskje som Kenny Powers’ tvers igjennom hypernormale, jordbundne og innimellom passe prinsippvinglende Dustin i «Eastbound & Down» – nå inne i sin tredje sesong:

og lenge var alt du kunne tenke på «hvor i helvete…?». Helt til du for ditt indre øye klistret på mannen en frekk bowlerhatt, en raff liten bart og noen gamle klær, og… voíla! Sol Star, Timothy Olyphants kompanjong i «The Hardware Boys»:

Det er noe med de øynene. Det lure smilet, det beinete fjeset, det tilsynelatende forsonlige oppsynet og tilliten det inngir. John Hawkes er innbegrepet av galant, amerikansk småbysjarm – og derfor også livsfarlig. Som i Sean Durkins kinoaktuelle «Martha Marcy May Marlene». Og selv om Elizabeth Olsen er en åpenbaring, er det John Hawkes i rollen som den uutgrunnelige sektlederen Patrick som er den virkelige showstopperen her. Tro meg, creepy er bare fornavnet.

Så creepy, faktisk, at TIME Magazine trekker paralleller til han bak senga.

Hawkes var dessuten omtrent like strålende i en annen blek film fra the backwoods, den mange ganger Oscar-nominerte «Winter’s Bone», da i rollen som meth-huet Teardrop, den ikke direkte trivelige onkelen.

Som Hawkes sa i et intervju med bloggen Moviefone: «Hvis Teardrop er en person som ikke misbruker niesen sin, eller dreper henne – hvorfor ikke i alle fall få det til å se ut som han kommer til å gjøre det? For filmens del er det mest interessant å komplisere livet hennes litt ekstra».

Og selv om han ble Oscar-nominert for rollen som Teardrop, kan vi sannsynligvis være sikker på én ting: John Hawkes har absolutt ingen ambisjon om å være Sean Penn.

«Du går ikke rundt og skryter av deg selv i Minnesota. Du passer dine egne saker, og forholder deg til det du kjenner til. […] Og uansett hvor gal denne bransjen er, og uansett hvor mange som stryker deg med hårene når ting går bra, ønsker jeg å ha en fot i den virkelige verden».

For å vri litt på gamle skolepennalinskripsjoner på 80-tallet: John Hawkes is nobody, and nobody is perfect.

No homo.

 

«Martha Marcy May Marlene» går på kino nå. Miranda Julys «Me and You and Everyone We Know», der Hawkes har en større rolle, kan du leie her. Han har også en mindre rolle i Steven Soderberghs «Contagion», som du kan leie her.