For flere av oss er dette en langt, langt større begivenhet enn Guy Ritchies filmversjon som for tiden går en slags seiersgang på norske kinoer.

Først litt bakgrunn: Første sesong av den britiske serien «Sherlock» ble sendt i tre 90 minutter lange episoder på BBC i august 2010, til fantastiske kritikker og gode seertall (drøyt 10 millioner briter i snitt).

Serien er definitivt ikke bokstavtro mot Sir Arthur Conan Doyles originaltekster, da handlingen er flyttet til nåtid (selv om Holmes fremdeles bor i Baker Street, og får en erkefiende kalt Moriarty) og Sherlock er blitt en kjempearrogant besserwisser som fråtser i sitt eget intellekt. At Benedict Cumberbatch og Martin Freeman er fantastiske som Sherlock og Watson kan filmskaper Peter Jackson skrive under på – han hentet nemlig begge to til innspillingen av «The Hobbit».

I går kveld returnerte serien med første episode av sesong to, og kritikkene i britiske aviser er ikke så mye mindre glødende denne gangen.

Første episode heter «A Scandal in Belgravia», bygger på Sir Arthur Conan Doyles bok «A Scandal in Bohemia», og er skrevet av serieskaper Steven Moffat.

Ifølge The Guardian er episoden helt topp:

Benedict Cumberbatch og Martin Freeman er helt riktige for rollene som Holmes og Watson. Deres forhold – en blanding av beundring og frustrasjon i én retning, erting som grenser mot mobbing i en annen – er perfekt, skriver tv-kritiker Sam Wollaston.

Også Neela Debnath i The Telegraph er strålende fornøyd med samspillet mellom de to hovedrollleinnehaverne:

– Selv hvis ikke det skulle skjedd noe som helst annet i hele episoden, ville interaksjonen mellom de to vært morsom nok i seg selv, skriver Debnath.

Det er uklart når NRK eventuelt vil sende sesong to av «Sherlock», men SVT har tidligere varslet at de vil sende første episode i løpet av februar.

Vi kommer såklart tilbake med anmeldelse når sesongpremieren nærmer seg.