Fotball-VM må også i framtida vises på riksdekkende gratiskanaler i Norge, og kan ikke selges til betalingsaktører.

Det melder EFTA-domstolen i dag, etter at en klage fra FIFA ble forkastet.

Litt forenklet forklart hadde Norges fotballforbund vurdert hele fotball-VM til å ha «vesentlig samfunnsmessig betydning», og hadde dermed satt opp arrangementet på en liste over begivenheter som måtte vises på kanaler hele befolkningen har tilgang til.

Dette fikk fotballforbundet medhold av EFTAs overvåkingsorgan ESA på, men FIFA – som gjerne vil ha mest mulig betalt for rettighetene – mente kamper som ikke var semifinaler eller finaler eller hadde Norge med (særlig) neppe kunne sies å være vesentlige nok.

De dro vedtaket inn for domstolen, men de avviste altså klagen i dag.

Så: Hurra!

lyn2

Det vil si, jeg betaler gjerne for fotball, jeg – særlig hvis vi slipper så mange reklameavbrudd som TV 2 rimeligvis må ha når de investerer i noe så dyrt som et VM.

Mindre reklame betyr jo mer analyse:

Samtidig er det vel ikke alle som har råd til betalingskanaler sånn helt uten videre, tross alt. Og særlig ikke hvis man må binde seg til en betalingskanal over en lengre periode.

Ifølge Kampanje er det flere norske idrettsarrangementer som står på samme liste, blant annet OL, VM knyttet til skisport, cupfinalene i fotball og håndball-VM.