For en komifan tror jeg ikke det finnes noe stort bedre enn å være med på premierer under South by Southwest-festivalen i Austin.

Selv om det hovedsaklig er mindre filmer som har premierer der, har nemlig studioene begynt å bruke festivalen som lanseringsplattform for sommerens store komedier.

Noe av grunnen er nok at det er et så takknemlig publikum – flere av dem har deltatt på glatte teknologiforedrag i dagesvis (South by Southwest har som kjent også en teknologidel), de er fyllesyke og slitne, og latteren pleier å sitte veldig løst.

Noe medredaktør Snorre kunne bevitne da han så «21 Jump Street» der i 2012. I fjor var det «Neighbors» som fikk en knallstart i Austin.

Hva er vist i år – og hva er verdt å glede seg til?

Vel, først og fremst har de to gamle kompisene og «Freaks and Geeks»-medskaperne Judd Apatow og Paul Feig vist fram sine nye filmer – titulert «Trainwreck» og «Spy». Og gni-seg-i-hendene-nytt for oss med en viss tilbøyelighet for over middels smart amerikansk mainstreamkomikk: Begge får supergode kritikker.

«Trainwreck» var vi helt ærlig litt lunkne til grunnet en i overkant slapp første trailer. Den er skrevet av og har dritmorsomme Amy Schumer i hovedrollen, som en tøsete og fordrukken journalist som innleder sitt første ordentlige forhold (til en doktor, spilt av Bill Hader):

«En av Apatows jevnest morsomme og mest sjarmerende filmer», skriver Variety, mens The Hollywood Reporter kaller manuset «følelsesladet og hylende morsomt». Og slik fortsetter det.

Judd Apatow har jo bygd hele sin karriere (og delvis fått kritikk for) å kun lage delvis selvbiografiske filmer om menn («Knocked Up», «The 40 Year Old Virgin», «This is 40»), men da han gikk inn som produsent for Lena Dunhams «Girls» viste han også at han kan ha et fruktbart samarbeid med kvinnelige fiksjonsskapere.

Så blir det spennende å se om armeen av (ofte) mannlige Apatow-fans kommer til å stille i billettkø når det lages film om en puleglad og alkoholliberal kvinnelig hovedfigur – noe annet ville jo vært veldig trist (norsk premiere blir 14. august).

Én regissør som derimot har fått mye skryt for å lage filmer som passerer bechdel-testen (og vel så det) er «Bridesmaids»-regissør Paul Feig. Med «Spy» har han laget sin tredje film med Melissa McCarthy, og hei – også denne skal være veldig kul.

La oss igjen henvise til Variety:

Melissa McCarthy får den morsomste, mest allsidige og beste komirollen i karrieren, i denne vanvittig underholdende actionkomedien, skriver anmelder Justin Chang.

– Den fikk publikum til å le så mye av det var vanskelig å høre store deler av dialogen, rapporterer The Guardian. Hadde vi funnet noen mer kritiske anmeldelser skulle vi selvsagt også lenket til dem for balansens skyld, men foreløpig er intet negativt registrert.

Norsk premiere blir 5. juni.