Fredag slapp NFI nyheten om en rekke nye tildelinger til både norske kortfilmer og internasjonale samproduksjoner.

Blant dem som får produksjonsmidler finner vi svenske «Britt-Marie var her», en spillefilm basert på «En mann ved navn Ove»-forfatter Fredrik Backmans roman ved sammen navn.

Her er det Tuva Novotny som står for regien, mens «Dag»-skaper Øystein Karlsen har skrevet manus sammen med Maria von Heland.

Enn så lenge er Novotny mest kjent som skuespiller (blant annet i «Dag», men også filmer som «Borg McEnroe», «Rosemari» og den kommende «Annihilation») men har de siste årene også hatt regi på episoder av både «Dag» og «Lilyhammer».

«Britt-Marie var her», som blir hennes første spillefilm, handler om en godt voksen fraskilt kvinne som blir fotballtrener på en lokal ungdomsklubb.

Filmen har mottatt 1.500.000 kroner i produksjonsstøtte fra NFI, med et totalbudsjett på 35.749.265 kroner, hvorav den norske andelen er på 3.020.011 kroner.

Storfilm om folkevandringen til Amerika

Filmen som har mottatt mest i denne runden er også svensk.

«Utvandrerne» får 2.053.800 kroner i produksjonsstøtte. Totalbudsjettet her er på hele 72.226.000 kroner, hvorav den norske andelen er på 4.619.223 kroner.

Storfilmen regisseres av det svenske Hollywood-navnet Daniel Espinosa («Life», «Snabba Cash»), og er basert på Vilhelm Mobergs klassiske romaner om folkevandringen til Amerika fra de nordiske landene på 1800-tallet.

Mens en tidligere filmatisering av romanen fra 1971 hadde Liv Ullmann i hovedrollen da den , er den norske koblingen denne gangen et manus ved Petter Skavlan, som forøvrig har flere jern i ilden om dagen.

Nordmannen har nemlig skrevet manus for både Harald Zwart-filmen «Den 12. mann» og Brian De Palma-filmen «Domino» med «Game of Thrones»-stjernene Nikolaj Coster-Waldau og Carice van Houten i hovedrollene.

Urbefolkning i storbyen

Det tredje spillefilmprosjektet som har fått støtte er «Stay», som tar for seg moderne urbefolkning i Canada og må betegnes som temmelig ambisiøs – den skal nemlig skytes i én lang tagning.

Filmen regisseres av Elle Maija Tailfeathers, hvis bakgrunn er fra den norske delen av Sapmí og Svartfot-sammenslutningen i Canada, med et manus av Kathleen Hepburn.

Tailfeathers har tidligere gjort seg bemerket med dokumentaren «Bihttos», som vant juryens pris under Seattle International Film Festival.

«Stay» mottok 986.200 kroner i produksjonsstøtte, med et totalbudsjett på 9.232.221 kroner hvor den totale norske andelen 1.972.423 kroner.

I tillegg har NFI gitt tilskudd til ni kortfilmer. Du finner hele listen her.