«Orions Belte» er en av de beste og mest stemningsfulle norske filmene som er laget. Dessverre, som med så mange andre (norske) filmer som er laget på 70- og 80-tallet, er det ikke mange som er født etter den tid som gidder å se den, «gammel» som den er. De vet vel ikke en gang hvem Helge Jordal er.

Kanskje pipa får en annen lyd når radarparet Aksel Hennie og Nicolai Cleve Broch forhåpentlig skal spille i en nyinnspilling? VG kan i dag melde at Tomas Backström («Insomnia», «Aberdeen») ønsker å produsere en ny film basert på Jon Michelets spenningsbok fra 1977.

Øverst på ønskelista hans over skuespillere står (i tillegg til Hennie og Cleve Broch) Ola Rapace og Tuva Novotny.

Backström skal allerede ha halve budsjettet på 40 millioner kroner sikret fra private investorer, og har søkt Norsk filminstitutt om støtte til resten.

«Orions belte» utspiller seg i en periode under den kalde krigen der spenningsnivået var på topp, noe som smittet over i handlingen. Når tre norske turistguider og forsikringssvindlere (Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal og Kjersti Holmen) uforvarende snubler over en sovjetisk våpenstasjon på Svalbard, bryter helvete løs.

Produsentkompisene Dag Alveberg og Petter Borgli var lei av av datidens sosialrealistiske filmer, og gikk motstrøms. Resultatet, som regnes for å være en av de første, norske actionthrillerne, ble også innspilt på engelsk og gjorde det svært godt både i inn- og utland.

Om du ennå ikke har sett «Orions belte», er det ingen vits i å vente til nyinnspillingen (kanskje) kommer ut. Filmen holder seg godt den dag i dag, takket være en godt restaurert DVD-utgivelse i 1995 (etter en mindre god utgivelse året før) – du kan også leie filmen hos oss.

Det skal forøvrig godt gjøres å toppe filmmusikken i originalen, signert Bent Åserud og Geir Bøhren. Åserud har faktisk skrevet litt her på Comoyo Filter om hvordan åpningsmelodien ble til. Ønskereprise her: