For enkelte er det sikkert helligbrøde, men likevel: Gjett hvem som returnerer til skjermen i kveld, til tross for at han døde i Oxford for tolv år siden?

Kikker du veldig nøye på øynene til personen på bildet over ser du kanskje noe av den samme intensiteten og grettenheten som John Thaw, som spilte Inspector Morse i tv-serien fra 1987 til år 2000, en gang hadde.

John Thaw spilte Morse i orginalserien.
John Thaw spilte Morse i orginalserien.

Nå gjenoppstår Morse i forløperen «Endeavour», der handlingen er lagt til 1965. Her spilles den opera-, øl og Jaguar-elskende etterforskeren av 31 år gamle Shaun Evans, som kommer til Oxford for å etterforske en sak med en forsvunnet skolejente.

Forfatteren bak den originale krimserien – Colin Dexter – har også gitt sin velsignelse til denne episoden, som egentlig ble laget for å feire at det er 25 år siden den første episoden av «Inspector Morse» ble sendt.

– Jeg tror episoden kommer til å bli suksessrik fordi det er en god historie og flere gode skuespillere. Om det blir flere episoder av «Endeavour» kommer nok an på seertallene – og hvis kritikerne er positive tror jeg ITV vil lage mer, sier Dexter til The Oxford Times (såklart).

Den originale serien ble sendt i 33 episoder, og flere av Storbritannias flinkeste tv- og filmfolk – blant dem Anthony Minghella og Danny Boyle – skrev og regisserte for serien tidlig i deres karrierer.

Mellom 2006 og 2011 har det for øvrig blitt laget fem sesonger av spinoffserien «Lewis», der Kevin Whateley har gjentatt sin rolle som Robert «Robbie» Lewis fra originalen. Den er faktisk overraskende mørk og anbefales for dere der ute som ikke kan få nok av livet hos Thames Valley Police.

Les mer om «Endeavour», som sendes på ITV:
The Guardian
The Press Association