Dryads var et band som bodde i et falleferdig kråkeslott i Kristiansand og de spilte fet musikk. Jeg var selv fan, men aldri kul nok til å henge rundt dem,  mimrer regissør Sten Hellevig på epost til oss.

Britpopgruppa fra sørlandet var muligens den først av sitt slag i Norge, men fikk aldri nok fart på snøballen til at de ble mer enn et kultband som røyka masse gress.

Nå kan de derimot få et slags gjennombrudd, over 20 år senere.

Ungdomsfilmen «Dryads» er løst basert på bandet og blir Hellevigs spillefilmdebut. Med seg på laget han en klase nordiske skuespillertalenter og manusforfatteren fra Oliver Stone-filmen «The Doors».

— Jeg har lenge tenkt på at det er fin ramme for en historie. Ofte er slike frontfigurer i band veldig ego, det må de være. Og usympatiske. Så jeg kom på en ide om å fortelle det fra en groupies perspektiv.

Hellevig innrømmer at noe av idéen muligens er inspirert av «Almost Famous», men at han heller velger å fortelle historien gjennom den 15 år gamle nabojenta Hilde (Anneli Rystad Aune). Nærmere bestemt hennes «Instagram-konto og soveromsvindu».

Regissøren kaller det en ungdomsfilm der en tredel er musikk.

— «Kom å heng i øvingslokalet og hør på dette lovende bandet», liksom. Heldigvis er trenden at alle, særlig musikkjunkier, liker å føle seg som ungdom. Sånn sett er filmen ganske bred, mener han.

alba

Dette blir derimot ingen musikkdokumentar. Mens den opprinnelige gruppa var en gjeng gutter som spilte Manchester-inspirert gitarpop, følger filmen en gjeng jenter med elektroniske ambisjoner i et noe mer tidsriktig grep.

— [Dryads] synes det er moro, selv om vi har forandret på det meste. Frontfiguren deres skriver en egen låt til filmen, så de er godt involvert, kan man si! røper regissøren.
For øyeblikket har den danske skuespilleren Allan HydeTrue Blood») sikret seg en av de mannlige rollene, mens svenske Alba AugustIRL») og Iben AkerlieVictoria») blir en del av filmens Dryads.

 

anneli

Produsentjobben har gått til Teréz Hollo-Klausen, som Norsk Filminstitutt for en måned siden utnevnte til årets Producer on the Move på Cannes-festivalen.

Det prestisjefylte filmforumet består årlig av 24 produsenttalenter fra rundt omkring i Europa som skal foredles gjennom et tre dager langt faglig opplegg.

Om alt går etter planen skal «Dryads» utgis om «akkurat ett år» og bli en «lengte etter sommeren»-film ifølge regissør Hellevig selv.