NRK TV

Se «Gladbeck» (miniserie, 2018).

Dramatisering av gisselsituasjonen i Tyskland i 1988. Den startet med et mislykket bankran, utviklet seg til et skrekkshow som utspilte seg over hundrevis av kilometer gjennom to døgn på direkten i alle tv-kanaler, og endte med at to tenåringer og en politimann mistet livet.

TV-serien viser på gruoppvekkende vis hvordan den tyske politistyrken utviste alt annet enn tysk effektivitet, og klønet det til for seg så snart de forskjellige avdelingene og distriktene måtte samarbeide.

Og hvordan medieflokken mistet fullstendig gangsynet i blodtåka og entusiasmen over å kunne følge et drama på liv og død i real-time.

Det er neglebitende spennende og fullstendig sjokkerende. Noen ganger overgår virkeligheten faktisk alt.

Vil du heller se…

Komiserie? Se «Kongen av Gulset» (2019). Oppveksten til stand-upkomiker Jonis Josef, godt skrønet opp.

Humor-antologi? «Strømmeland» (2019). Christian Mikkelsen og Martin Beyer-Olsen lager novellefilmer. Veldig gøy, og nesten litt «Black Mirror»-aktig.

«Heimebane»? Ja, så se «Heimebane» (2018-19), da. Sesong 2 av serien om den kvinnelige fotballtreneren Helena Mikkelsen er i gang.

TV 2 Sumo

Se «Klovn» (serie, 2005-18).

Den sagnomsuste danske pinlighumor-serien gjenoppsto i fjor etter en pause på åtte år, og nå er de første fem episodene av den nye sesongen ute på nett.

Åtte år har gått i serien også, men vår kjære Frank er ikke blitt noe mindre awkward av den grunn. Hans ferd gjennom livet etterlater seg stadig et blodspor av uverdighet og sosial destruksjon.

Bonus denne gangen er selveste Aqua-Lene, i rollen som seg selv, og det i et manus som absolutt ikke legger to pinner i kors for å fremstille popstjerna i et flatterende lys. Hei, Morten Ramm og Nils-Ole Oftebro dukker også opp!

NB! Hvis du ikke binget «Klovn» da den opprinnelig gikk sin seiersgang, har TV 2 alle de seks foregående sesongene liggende klare for deg.

Vil du heller se…

Oscar-belønnet film? Se «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» (film fra 2017). Frances MacDormand og Woody Harrelson i glimrende sosialdrama fra amerikansk landsbygd.

Spioner? Se «The Little Drummer Girl» (miniserie fra 2018). Oppe og menger seg med «The Night Manager» og flere andre av de beste tv-adaptasjonene av John le Carrès romaner.

Dokumentar? «Jonestown: Terror in the Jungle» (serie fra 2018). Om sektlederen som fikk 900 mennesker til å begå kollektivt selvmord i 1978.

Netflix

Se «The Americans» (serie 2013-18).

Sjette og siste sesong er her: Ti nye episoder som avrunder en av dette tiårets aller mest bejublede dramaserier. Skal du bare se èn serie som er kommet i strømmeæraen er det nok denne.

«The Americans» er, for deg som har innredet hybel under et stykke granitt, en spenningsserie satt til 80-tallet der Keri Russell og Matthew Ryce spiller to sovjetiske spioner som helt siden tenårene har levd undercover i USA. Der har de stiftet familie, fått barn og skapt en perfekt illusjon om et helt vanlig, amerikansk par mens de i virkeligheten rapporterer til Kreml.

Dermed får vi familiedrama og storpolitiske intriger i en tett sammenvevd pakke. Ikke minst er det imponerende å følge oppveksten til barna deres (og de unge skuespillerne som har vokst opp i rollene), som bare delvis blir innforstått med hvem mamma og pappa egentlig er.

Skal ikke si mer om den siste sesongen annet enn at serien har tatt et lite tidshopp, at det nå er 1987 og tøvær i den kalde krigen. De første episodene tyder på at kvaliteten holder seg og at serieskaperne lenge har visst, hvertfall i grove trekk, hvordan de vil avslutte sin fortelling.

Vil du heller se…

Horror? Se «Bates Motel» (serie 2013-17). Prequel-serien til Alfred Hitchcocks «Psycho» ble sjokkerende god de siste par sesongene.

Folk på ville veier? Se «Behind the Curve» (dokumentar, 2019). Innsiktsfullt og empatisk, faktisk, om hvorfor og hvordan folk roter seg inn i ville konspi-miljøer.

Sexhumor? «Big Mouth» (animasjonsserie 2017-19). Puberteten tatt på kornet i spinnvill tegnefilmserie.

HBO Nordic

Se «Swiss Army Man» (film fra 2016).

Nytt filmslipp på HBO denne uka, og som vanlig er det en del bånnskrap – men også noen perler. Slik som Mickey Rourkes Oscar-nominerte comebackrolle i «The Wrestler» (2008) og Wes Andersons nydelige «Moonlight Kingdom» (2012).

«Swiss Army Man» har langt fra den samme klassikerstatusen, og vil aldri få det heller, men deler du vår sans for ut-av-boksen-tenking i manusrommet, absurde premisser, direkte frastøtende humor og en dæsj magisk realisme er dette en film du bør få med deg.

Paul Dano («Little Miss Sunshine») er skipbrudden på en øde øy og klar for å avslutte sin miserable eksistens da et lik (spilt med ytterste troverdighet av Daniel Radcliffe) skyller i land.

Mot alle odds blir den døde mannen hans beste venn, og viser seg like nyttig som en av disse multiverktøyene sveitserne er så glade i.

Hvem visste vel at en livløs kropp full av tarmgass kan fungere som alt fra speedbåt til ferskvannsreservoar? At guttungen som for alltid vil forbindes med Harry Potter kunne ta karrieren sin i en så diametralt motsatt retning? Eller at en så teit og rar komedie faktisk kan etterlate sitt publikum med en varm glød og en ny tro på selve livets umistelighet?

Vil du heller se…

Dokumentar? Se «United Skates» (dokumentar, 2018). Bevegende, interessant og kult om rulleskøytehallenes betydning for det afroamerikanske USA.

Humorserie? Se «Smilf» (2018). Om en enslig, traumatisert og fattig småbarnsforelder. Mørk og saftig humorserie som hadde fortjent et bedre navn.

Krim? «True Detective» (sesong 3, 2019). Tilbake i form etter den begredelige forrige sesongen. Nå komplett!

Viaplay

Se «Tagged» (serie fra 2018).

Småcreepy thriller med tre tenåringsjenter i hovedrollene, uhyggelig nok til å fungere for sosiale medier-brukere i alle aldre.

Du synes kanskje det er irriterende å bli tagget i alskens marginale krangler på Twitter (KUTT UT DET DER), men det blekner tross alt mot det Hailey, Rowan og Elisia opplever i «Tagged»: Plutselig får de notifikasjoner om at de er nevnt i sjuke voldsvideoer.

Og som de fleste av oss er de store nok nek til å ha en rekke opplysninger om seg selv liggende ute på nett. Så for å redde sine egne gode skinn er de nødt til å finne ut hvem som står bak den mystiske «monkeyman»-kontoen på Insta.

Online-trakassering på høyt nivå, altså. Som om ikke internett er skummelt nok fra før!

Vil du heller se…

Superhelter? Se «Ant-Man and the Wasp» (film fra 2018). Lettbeint popcornunderholdning og to hovedrolleinnehavere med god kjemi.

Gatesmart drama? «The Chi» (serie fra 2018). Liv og levnad i USAs tredje største by, med stort rollegalleri og masse humanisme.

Noe skummelt? Se «You Were Never Really Here» (film fra 2017). Joaquin Phoenix som traumatisert leiemorder med trafficking-kriminelle som spesialfelt.