Nei, Filter Film og TV skal ikke begynne å leke tallknusende næringslivsjournalister. Men etter å ha lest opptil flere lange artikler på internett føler vi oss i stand til å tilby en (neppe utfyllende) liste over hva dagens store nyhet om Disney/Fox-oppkjøpet innebærer.

Heng med:

Disney-konsernet kjøper det tradisjonsrike film- og tv-studioet 20th Century Fox av konsernet som ellers er kjent for sine avis- og forlagsoperasjoner (og for grunnleggeren Rupert Murdoch, som fortsatt styrer skuta). Disney blir nå det ene, dominerende studioet i amerikansk film- og tv-industri og vil stå bak 40 prosent av kinobillettene som selges i USA.

Disney får dessuten rettighetene til en av verdens mest ettertraktede back-kataloger, med tusenvis av filmer produsert mellom 30-tallet og i dag, mange av dem kanoniserte klassikere. Ikke så dumt når man i 2019 skal starte sin egen streamingtjeneste og ta opp kampen mot Netflix.

Får tilbake X-men

Det betyr også at rettighetene til X Men-franchisen, som Marvel solgte til 20th Century Fox i 1994 og siden har avstedkommet en lang og lukrativ superheltfilmserie, nå er tilbake under samme tak som sine skapere. Dermed blir det lettere å integrere figurer som Wolverine og Deadpool i Marvels filmunivers – dersom de skulle få lyst til det.

Det samme gjelder «Fantastic Four». Crossover-mulighetene som åpner seg, er svimlende.

TV-biten til 20th Century Fox har i mange år vært langt mer suksessrik enn Disneys egen tv-serieproduksjon. Den omfatter 36 serier i produksjon, deriblant  «Homeland» og «Modern Family» og «The Simpsons», som i kjent stil forutså dagens hendelse for mange år siden:

Underbruk som Fox Searchlight, kjent for å distribuere uavhengig produserte dramafilmer, er inkludert i overtakelsen.

Disney blir også eiere av de kommende «Avatar»-oppfølgerne James Cameron jobber med; kabelkanalene National Geographic og FX, samt en rekke sportskanaler og internasjonale tv-kanaler – deriblant Star TV, som er svære i India.

«Det største motangrepet»

Apropos streaming: Disney får også med seg en stor eierandel i Hulu, den nest største streamingtjenesten i USA. De eier igjen en stor del av den britiske tv/streaming/bredbånd-giganten Sky, som Fox ønsker å ta over. 

Dette skjer i en tid der Apple, Google, Amazon og Facebook følger i Netflix’ fotspor og bruker eller planlegger å bruke enorme summer på å tilby eksklusivt, originalt innhold på sine dingser og plattformer. Derfor kaller New York Times Disney-dealen som «det største motangrepet fra et tradisjonelt medieselskap mot tech-gigantene som aggressivt har beveget seg inn i underholdningsbransjen».

Mektig Disney-sjef fortsetter

Oppkjøpet er det største Disney gjør under nåværende konsernsjef Bob Iger, mannen som også sørget for at animasjonsgeniene i Pixar, Star Wars-selskapet Lucasfilm og superheltmastodonten Marvel ble en del av «musehuset». Iger har i den forbindelse forpliktet seg til å fortsette i jobben hvertfall ut 2021.

Direktøren for det hele: Bob Iger (til høyre). Foto: Josh Hallett (CC BY-SA 2.0)

Fox News og andre nyhetsmedier er ikke en del av kjøpet. De blir nå skilt ut i et eget selskap og trolig fusjonert inn i News Corp, Murdochs moderselskap for aviser som Wall Street Journal, New York Post og The Times of London. Disney eier allerede tv-kanalen ABC og sportskanalen ESPN.

Oppkjøpet kan selvfølgelig ikke settes i verk over natta. Ikke minst skal USAs konkurransetilsyn si sitt, noe som fort kan ta halvannet år.

Det er heller ingen som tar for gitt at oppkjøpet får grønt lys, etter at myndighetene tidligere i år gikk til sak for å stanse fusjonen mellom telefonselskapet AT&T og medieselskapet Time Warner.