Erik Skjoldbjærgs «Pionér» (2013) kan bli spilt inn på nytt i amerikansk versjon.

Sony Pictures er ifølge The Hollywood Reporter  i ferd med å sikre seg rettighetene til å gjøre en nyinnspilling av den norske thrilleren, og produksjonsselskapet Smokehouse med George Clooney og Grant Heslov i spissen skal produsere filmen, skriver bransjebladet.

Det er ikke avgjort om Clooney selv skal regissere filmen, men fyren har i hvert fall hatt regiansvaret på tre av produksjonsselskapets filmer tidligere – «Leatherheads», «The Ides of March» og nå kinoaktuelle «The Monuments Men».

I tillegg vant Smokehouse Oscar for beste film med «Argo» i fjor.

Det var svære forventninger til «Pionér» da den kom ut i fjor. Aksel Hennie spiller nordsjødykker som blir involvert i en fæl ulykke, og jakten på sannheten om hva som egentlig skjedde får svære omkostninger for ham.

Jørgen Langhelle, Ane Dahl Torp og amerikanerne Wes Bentley og Stephen Lang hadde andre roller i filmen. De amerikanske distribusjonsrettighetene til filmen ble solgt til Magnolia flere måneder før premieren, men når den norske versjonen eventuelt kommer ut i USA er ikke klart.

Kommer det en amerikansk versjon av «Pionér» vil det ikke være første gang at en norsk film får en nyinnspilling.

Erik Skjoldbjærgs «Insomnia» ble for eksempel nyinnspilt av Christopher Nolan i 2002, mens Nils Gaups «Hodet over vannet» ble til «Head above Water» med Cameron Diaz og Harvey Keitel i 1996.

Og i 2007 fikk «Veiviseren» en ganske annen variant via «The Pathfinder» med Karl Urban i hovedrollen.

Det var også lenge planlagt en amerikansk filmversjon av Morten Tyldums «Hodejegerne», men det prosjektet er nå blitt til en tv-serie under utvikling hos HBO.