Jeg har overhodet ingen planer om å ta over billettkontrollen-spalten til Ulrik Eriksen (som vi håper å bringe tilbake så snart vi har fått på plass samarbeidspartnere og frilansbudsjett), men premietallene på «Gåten Ragnarok» er likevel en begivenhet vi må notere oss.

For her snakker vi i utgangspunktet om gode tall: 50 596 mennesker løste billett i helgen, noe som gir den fjerde beste åpningshelgen av alle kinofilmer i år («Iron Man 3» topper med 98 000 besøk).

Det er en etterlengtet god nyhet i et ellers tungt norsk kinoår, som trolig vil bli det verste siden 2005:

Så vil kanskje noen si at 50 596 ikke er noe voldsomt godt tall i forhold til hva man kanskje kunne ha håpet for en bred, stjernespekket familiefilm som har fått gode kritikker – men her føler jeg ikke at kunnskapen min strekker til for å kunne mene noe veldig bastant.

At tendensen ikke er veldig positiv i et filmår som i utgangspunktet virket lovende, framstår i hvert fall soleklart.

Om «Gåten Ragnarok» ender på rundt 200 000 ville det uansett vært nok til en tredjeplass også på fjorårets norske kinoliste, men i 2012 hadde vi to ordentlige kassasuksesser i «Kon-Tiki» (881.658) og «Reisen til julestjernen» (443.188) som løftet det totale snittet.

I USA er det «Gravity» som stjeler de fleste overskriftene etter premierehelgen, da den – godt hjulpet av høyere 3D og IMAX-priser – sopte inn 332 millioner kroner på tre dager (drøyt 93 000 kroner i gjennomsnitt per sal, noe som er meget pent).

Alfonso Cuaróns scifi har fått fantastiske kritikker og vært vist på tre store festivaler – men med et produksjonsbudsjett på 100 millioner dollar var den også avhengig av å treffe en nerve hos flere enn kjernepublikummet.

Det ser nå ut til å ordne seg, og om forhåndstipsene om at filmen blir en stabil prisvinner utover vinteren og våren slår til, kan sluttoppgjøret til slutt vise seg å bli ordentlig pent.

«Gravity» var opprinnelig satt opp med norsk premieredato i midten av oktober, men er nå utsatt til 8. november.

Her finner du hele den norske kinolista.