Ingen skal ta fra George Lucas æren for å ha skapt Star Wars, men filmhistorien viser at om romoperauniverset har en pappa nummer to er det Gary Kurtz, som døde i London i går, 78 år gammel.

Samarbeidet mellom de to begynte på «American Graffiti», Lucas’ gjennombruddsfilm fra 1973, som Kurtz ko-produserte sammen med Francis Ford Coppola. For de to første – og, som ingen noensinne har vært uenig i, beste – Star Wars-filmene, hadde Kurtz produsentansvaret alene.

Filmhistorien viser at Vietnam-veteranen imidlertid fylte mer enn en tradisjonell produsentrolle. Da lavbudsjettsproduksjonen «Star Wars» (1977) havnet i tidstrøbbel delte de produksjonen i flere enheter, og Kurtz selv endte med å regissere flere scener i filmen. Blant annet åpningsscenen, der Imperiet stormer romskipet til Prinsesse Leia.

Du kan også takke Kurtz for The Force – Star Wars-universets spirituelle dimensjon. Som tidligere student av religion skal det ha vært Kurtz som foreslo for Lucas at de introduserte en «universell religion» i den første filmen.

– Vi hadde lange diskusjoner om forskjellige religiøse retninger, hvordan folk forholder seg til dem og hvordan vi kunne forenkle det. «Må Kraften være med deg» kom fra det middelalderske «Må Gud gå med deg», et ønske om trygghet. Vi ville ha noe så enkelt, et hverdagslig uttrykk, forklarte Kurtz i et intervju for fire år siden.

De to samarbeidspartnerne røk imidlertid uklar underveis i produksjonen av «The Empire Strikes Back» (1980), som også slet med å holde budsjettet – noe Lucas personlig måtte stille midler til rådighet for.

For mye leketøy-fokus

Den siste filmen i den originale trilogien, «Return of the Jedi» (1983), hadde ikke Kurtz mye til overs for. Hans opprinnelige idè var å lage en mørkere avslutning.

– Den opprinnelige ideen mener jeg var stortartet: Den endte med at Luke red inn i solnedgangen, metaforisk sett, på  egenhånd. Og det ville vært bittersøtt, men dramatisk mye sterkere, sa Kurtz i 2014-intervjuet.

Han var også skeptisk til hvordan det ble stadig viktigere å selge leketøy og effekter.

– Det er skammelig. De tjener tre ganger så mye på å selge leker som de gjør på selve filmene. Det er naturlig å ta hensyn til leketøys-businessen, men det er ikke det beste for å lage kvalitetsfilm, sa han til Los Angeles Times i 2010.

Etter å ha forlatt Lucasfilm lagde Kurtz blant annet den banebrytende fantasyfilmen «The Dark Crystal», sammen med dukkemakerne og skuespillerne Jim Henson og Frank Oz («The Muppet Show»).

Den lager Netflix nå en forløper-serie til.

En rekke Star Wars-høyheter har i dag twitret sine minner om Gary Kurtz:

Her er minneordet som ble publisert på Kurtz’ Facebook-side i går:

Gary Kurtz 1940 – 2018Star Wars Producer Gary Kurtz, Star Wars producer passed away on Sunday the 23rd of…

Posted by Gary Kurtz on Monday, September 24, 2018