Den påkostede storfilmen om Roald Amundsen gikk i opptak denne uka, og det er Pål Sverre Valheim Hagen som har fått rollen som polarhelten som ble førstemann på Sydpolen.

Det avslører produksjonsselskapet Motion Blur i en pressemelding i dag.

Hagen er tidligere kjent blant annet for å spille en annen nasjonalhelt i kinofilm – nemlig Thor Heyerdahl i Oscar-nominerte «Kon Tiki» fra 2012.

Som Roalds bror Leon, som spiller en stor rolle i filmen, har produsentene valgt Christian Rubeck, kjent for alt fra «Max Manus» til tv-serier som «Kampen om tungtvannet» og «Nobel». Og som Leons kone Aline har de fått med seg unge Ruby Dagnall, kjent fra «Skam».

Ruby Dagball i «Skam» (NRK); Christian Rubeck.

Rollen som Kiss Bennet, en av Amundsens kjærester, blir spilt av Ida Ursin-Holm («Askeladden», «Løvekvinnen»).

Filmen regisseres av Espen Sandberg, som sammen med sin tidligere makker Joachim Rønning sto bak både «Max Manus», «Kon Tiki» og den siste «Pirates of the Caribbean»-filmen. Sandberg mottok i forfjor 15 millioner i produksjonsstøtte fra Norsk Filminstitutt, etter at tre prosjekter – alle med hver sine erfarne produsenter og høyt profilerte regissører – knivet om å få lage film basert på Roald Amundsens liv.

Filmer med historisk materiale og nasjonalhelter i fokus har de siste ti åra vært en sikker rute til å selge enorme mengder kinobilletter – fra de nevnte Sandberg/Rønning-filmene til «Kongens nei» og «Den tolvte mann».

Amundsen-filmen begynte sine opptak på Island denne uka, der flere av de mest ikoniske scenene fra Roald Amundsens ekspedisjoner filmes.

«Blant annet blir det utrolige Sydpolen-kappløpet gjenskapt med det verdenskjente bildet av Roald Amundsen og hans menn som stolt planter det norske flagget på polpunktet samtidig som Robert Scott og det britiske imperiet måtte se seg slått», heter det i pressemeldinga fra Motion Blur.

Fra filmsettet på Island. Foto: Motion Blur

«Det planlegges også å filme scener fra Maud-ekspedisjonen som flere ganger frøs fast i isen mens Amundsen forsøkte å drive gjennom Nordøstpassasjen, hans flystyrt og nervepirrende take-off med seilflyet N25 og ferden med luftskipet Norge som førte Roald Amundsen som førstemann til Nordpolen», heter det videre.

Det skal senere gjøres opptak blant annet i Tsjekkia, et kjent reisemål for norske filmprouksjoner på grunn av gode studiofasiliteter og lave kostnadsnivå, og på Svartskog utenfor Oslo, der Roald Amundsens hjem fortsatt er en turistattraksjon.

– Det er med en stor porsjon ærefrykt vi går i gang med dette prosjektet og jeg må si det er fantastisk å endelig få se våre skuespillere i aksjon foran kamera. Selv om vi er godt forberedt får vi virkelig brynet oss på været her oppe
på Island, sier produsent Espen Horn i en kommentar.

– Det er helt utrolig å tenke på de ekspedisjonene Roald Amundsen og hans menn gjennomførte for hundre år siden. Publikum kan glede seg til et utrolig eventyr av en film, sier han.

Virkelighetens Roald Amundsen. Foto: Nasjonalbiblioteket

Horn har tidligere fortalt at filmen vil ta for seg hele Roald Amundsens liv, snarere enn å fokusere ensidig på mannens vågale ekspedisjoner.

– Vi har først og fremst brukt mye tid og krefter på å finne ut av hvorfor i all verden Roald Amundsen gikk fra den ene risikofylte ekspedisjonen til den andre, tredje og fjerde. Hva lå til grunn for denne innbitte iveren etter å finne uoppdaget land? Hvem var egentlig Roald Amundsen? sa han Filter Film og TV i et intervju om prosjektet i 2016.

Samtidig med at filmen spilles inn, utvikler TV 2 en tv-serie om Amundsen, Scott og kampen om å bli først på Sydpolen.

For noen år siden var det også snakk om at Ben Affleck og Matt Damon utviklet en Hollywood-film om den utrolige historien fra 1912.