Britiske kulturmyndigheter har, i likhet med de fleste andre land, støtteordninger for å fremme produksjonen av hjemlig filmkultur, språk og alt det der.

Fint! Men alle støtteordninger kan misbrukes. Og det var det de prøvde på, de fem mennene som for et par år tilbake kom ramlende inn på kontorene til HM Revenue & Customs i London.

Mennene hevdet at de hadde ordnet investorer som hadde spyttet inn 20 millioner pund til å lage gangsterfilmen «A Landscape of Lies» (den tittelen kom til å bite dem i rumpa seinere, for å si det pent).

Dermed skulle guttaboys kunne få skatteletter og tilbakebetaling av moms til en verdi av tre millioner pund? Ja? Flott!

Det var bare ett problem.

Filmen eksisterte ikke! Det var oppspinn fra ende til annen, skriver Daily Mail.

Skattemyndighetene ble imidlertid mistenksomme, og da de gjerne ville se bevis på at filmen faktisk var i produksjon begynte den ordentlige moroa.

Kvintetten fikk panikk og bestemte seg for å faktisk lage filmen – eller i hvert fall en versjon av den. 20 millioner pund hadde de jo ikke, men de klarte å skrape sammen 100 000 og håpet at skattemyndighetene ikke ville merke forskjell.

Diverse tv-skuespillere ble castet, regissør hyret inn, et manus hamret ned og scener spilt inn. Sjekk traileren her:

«A Landscape of Lies» handler om en Irak-veteran som etterforsker drapet på en kompis. Legg til en sidehistorie med en familiekonflikt, en biseksuell familieterapeut og blablabla.

Filmen er ikke sett av mange, men har respektable 5,7 i rating på IMDB (stemt fram av 11 brukere, haha). Dessuten vant den en pris under Las Vegas internasjonale filmfestival!

Skattemyndighetene ble likevel ikke særlig imponert, og fant ut at de hadde gitt svindlerne nærmere mye penger på bakgrunn av fabrikkerte overføringer via diverse stråselskap.

De bestemte seg derfor for å anmelde saken.  Tidligere i uka ble de fem bakmennene dømt, og kan vente seg betydelige fengselsstraffer. Igjen ifølge Daily Mail.

Trøsten? Jeg er helt sikker på at en eventuell film om hele denne historien vil kunne bli langt mer interessant enn  «A Landscape of Lies» ble til slutt. Folka burde snarest skaffe seg agenter som kan selge rettighetene deres fra cella.

Som The Guardian skriver: Noen som har e-postadressen til Ben Affleck?