Hei, liker du spoilers? Da bør du lese ukens recap, som er full av dem!

Etter de vonde hendelsene i forrige episode er det interessant at dette til stor del er Jaime Lannisters episode.

Han har mistet mye sympati, men gjør en kraftanstrengelse for å komme tilbake på godsiden vår.

Ellers: dypfryste zombiebabyer, en nusselig pusekatt på sengekanten, folkrockduoen «The Kingslayer Brothers» en helvetes masse korsfestelser og pikante tilståelser fra forventet hold.

Dette og mye mer i ukens «Game of Thrones»!

HOUSE TARGARYEN

targaryen

Mens Unsullied-lederen Grey Worm (Jacob Anderson) får en språkleksjon av tolken Missandei (Nathalie Emmanuel), får vi vite litt mer om forhistorien hennes.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) har allerede startet angrepet på Meereen, og The Unsullied-soldatene sniker seg inn i byen via akveduktene med Grey Worm i spissen. Han kan tilby byens slaver håp, en tale som er dragenes mor verdig – og en helvetes masse våpen.

Vil de ha friheten må de ta den med makt. Og det er akkurat hva slavene gjør, i et rasende angrep på byens velstående slavehandlere. Vel, i alle fall på én av dem. Resten ble ekspedert «off camera».

De fleste slavehandlerne ser ut til å ha overgitt seg fort, og er nå i Danys varetekt mens Targaryen–banneren svaier stolt på toppen av pyramiden.

Dany hylles nok en gang som den store befrieren hun tross alt er, men det er ikke nok. 163 slavebarn ble korsfestet på veien til Meereen, så Dany føler at det bare er rett og rimelig at 163 av slavehandlerne får samme behandling.

Den vise rådgiveren Barristan Selmy (Ian McElhinney) ber henne diplomatisk om å besinne seg: «Sometimes it is better to answer in justice, with mercy». Men Dany hører ikke på det øret: «I will answer in justice, with justice!».

Så et øye for et øye, og en korsfestelse med en korsfestelse. Slavehandlerne blir spikret opp alle sammen. Det er akkurat denne typen rigide, brutale maktdemonstrasjoner som understreker at Dany muligens ikke er like egnet til å sitte på jerntronen som mange av oss hadde håpet.

I løpet av seriens gang har hun blitt stadig mer nådeløs, selvrettferdig og selvnytende, og ser nå ut til å anse seg selv som en slags gudinne. Hvor er dragene hennes, forresten?

Burde ikke de få være med på innflytningsfesten?

 

HOUSE LANNISTER

lannister

Etter den uheldige og veldig kontroversielle kvelden med søsteren Cersei fortsetter nå Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) sverdtreningen med Bronn (Jerome Flynn). Han ser ut til å ha mer spenst i skrittene sine, men Bronn er ikke særlig imponert – og fiker opp Jaime med sin egen, gullforgylte håndprotese.

«That was me knocking your ass to the dirt, with your own hand». Akkurat det en del fans hadde lyst til å gjøre etter forrige episode, og deretter putte den et mørkt sted.

Mye av årsaken til de sterke reaksjonene etter Jaimes antatte voldtekt av søsteren tror jeg skyldes at Nikolaj Coster–Waldau er en så karismatisk og sympatisk skuespiller – så det svir litt ekstra da vi blir påminnet om at Jaime ikke er en god person, uansett hvor mange positive egenskaper som skinner igjennom når han er separert fra resten av familien.

jaime

Vi vil så gjerne like ham, men hendelsen i forrige episode kan vise seg å bli umulig å overvinne.

Jaime er litt overrasket over Bronns barduse væremåte, og lurer på om han snakker til broren Tyrion på samme måte. «All the time. He got used to it».

Bronn tror heller ikke at Tyrion drepte Joffrey. «Nah. He hated the little twat, but who didn’t?». Jaime påpeker ikke at «the little twat» egentlig var sønnen hans.

Bronn deler også ut litt dårlig samvittighet over at Jaime ikke har besøkt broren sin ennå, og ikke har tatt noe klart standpunkt for å forsvare ham. Så der har du et interessant dilemma. På den ene siden finner vi Jaimes sårede stolthet og æresfølelse. På den andre Cersei, som rasende har forlanget at Jaime dreper Tyrion.

Skal bli interessant å se hvilke følelser som ender opp med å vinne.

Med tanke på at Jaime umiddelbart besøker Tyrion Lannister (Peter Dinklage), forhåpentligvis førstnevnte. Han påminner lillebroren om at ting kunne ha vært mye verre. For et par sesonger siden var jo Jaime lenket til en stolpe i flere måneder, dekket i sin egen bæsj.

tyrion

Tyrion har et temmelig bra grep om situasjonen: «I know the whole bloody country thinks I’m guilty. I know that one of my three judges has wished me dead more times than I can count. And that judge is my father. As for Cersei – well, she’s probably working on a way to avoid a trail all together, by having me killed».

Så ja, Tyrion behøver ikke være ute i frihet for å få med seg alt som skjer. «Now that you mention it, she did ask.» svarer Jaime tørt, og gjør det temmelig vanskelig å hate fyren.

Tyrion nekter å svare på om han virkelig drepte Joffrey: «The Kingslayer Brothers. You like it? I like it.» Har en «je ne sais quoi» over seg, men nei. Jaime tror ikke at broderen drepte sønnen hans, og vil gjerne hjelpe.

Ikke med å rømme fra fangehullet, men kanskje med noe annet. «What do you want me to do? Kill the guards? Sneak you out of the city in the back of a cart?»

Tja, det høres jo ut som en plan.

Men Jaime er jo «Lord Commander» i kongens livgarde, la gå at kongen allerede er død. «Sorry, I’d forgotten», sier Tyrion, «I’d hate for you to do something inappropriate!».

Apropos forrige episode. Hva med å vente til rettsaken, og håpe på det beste? Tyrion har ikke særlig tiltro til justisvesenet i King’s Landing. Selv hvis den skyldige meldte seg frivillig med en pose full av håndfaste beviser, ville Cersei fortsatt forlangt å få lillebrorens hode på en påle. Fortrinnsvis rett over hodet til Sansa.

Jaime anser lillebrorens nye kone som en god kandidat til mordet på Joffrey, men Tyrion forsikrer ham om at «Sansa’s not a killer. Not yet, anyway». Og det høres jo unektelig litt illevarslende ut.

Vet han noe som ikke vi vet ennå?

Hører Sansa forresten fortsatt til i House Stark, eller er hun nå å regne som inngift i House Lannister? Sannelig ikke sikker.

Sansa (Sophie Turner) seiler fortsatt sin egen sjø i båten til Petyr «Littlefinger» Baelish (Aidan Gilen).

fitteskjegg

Angivelig på vei til tante Lysa Arryn (ikke grandtante, som jeg kom i fare for å skrive i forrige recap. Mange takk til kommentatorene Nymeria og AneB som påpekte dette), i The Eyrie.

Tilfeldigvis også dit Arya og The Hound er på vei. Lillefinger skal jo gifte seg med tante Lysa, noe jeg faktisk hadde glemt.

Sansa spekulerer litt i hvem som drepte Joffrey, men er ikke akkurat noen ung miss Marple. Hun vet at Lillefinger var involvert, men ikke at hun selv også var det.

Som vi allerede klarte å klure ut i forrige recap (helt uten hjelp fra bøkene, så), innehold krystallene i halskjedet hennes giften «The Strangler». Men vi har ikke klart å pønske ut Lillefingers motiver, annet enn at han er en slu opportunist som er en stor tilhenger av kaos.

Hans egen forklaring: «A man without motive is a man no one suspects. Always keep your foes confused. if they don’t know who you are or what you want, they can’t know what you plan to do next….».

Si hva du vil om Fitteskjegg, han har et poeng. De fleste i Westeros spiller med forholdsvis åpne kort, og legger ikke skjul på hva deres mål er.

Men Petyr Baelish spiller et helt annet spill, noe som gjør ham desto farligere.«So many men, they risk so little. they spend their lives avoiding danger, and then they die. I’d risk anything to get what I want».

Og det han ønsker mer enn noe annet er nok Sansa – pluss alt annet, sånn ellers. Er det bare meg, eller virker Lillefinger enda mer creepy denne sesongen? Aksenten hans ser også ut til å jobbe overtid for å forvirre oss.

Lillefinger avslører mer av sine motivasjoner til Sansa enn han trolig har gjort for noen andre: «My friendship with the Lannisters was productive, but Joffrey, the vicious boy with the crown on his head, not a reliable ally. Who could trust a friend like that?».

Og hvem kan stole på en «venn» som Lillefinger, undrer Sansa. Hun er fortsatt fryktelig naiv, men blir stadig skarpere.

«I don’t want friends like me», svarer Lillefinger i et øyeblikk av total klarhet, «My new friends are predictable, very reasonable people. As to what happened with Joffrey… well, that was something my new friends wanted very badly. Nothing like a thoughtful gift to make a new friendship grow strong».

Det er neppe tilfeldig at vi hopper rett til Lady Olenna (Diana Rigg) og Margaery Tyrell (Nathalie Dormer) mens Lillefinger holder denne monologen.

 

HOUSE TYRELL

tyrell

Olenna har bestemt seg for å forlate King’s Landing før rettsaken mot Tyrion, åpenbart lei å gå rundt i den samme hagen hun ser ut til å ha bodd i det siste året. Har hun satt opp telt der?

Olenna ser det som en selvfølge at Margaery nå vil gifte seg med den nye kong Tommen – med mindre Cersei klarer å manipulere sønnen mot henne først.

Og så bekrefter Olenna akkurat det vi mistenkte: at hun vet med hundre prosent sikkerhet at Tyrion ikke drepte Joffrey. Fordi hun gjorde det selv.

«You didn’t think I’d let you marry that beast, do you?» Damn.

Også interessant at Margaery er så oppriktig forvirret, og åpenbart ikke hadde noen anelse om komplottet. «Hush, don’t you worry yourself about all that. You just do what needs to be done».

Og det som må gjøres er å forføre Tommen, som knapt ser ut til å være kjønnsmoden. La oss håpe at han ikke har noen armbrøst.

 

SÅ TILBAKE TIL HOUSE LANNISTER IGJEN

lannister

Cersei (Lena Headey) fordriver tiden med sin nye hobby: å drikke seg snydens full, med hjertet fullt av raseri og bitterhet. Jaime banker på. Takk for sist.

De snakker ikke om den uheldige «episoden» ved siden av liket til Joffrey, som muligens ikke var like traumatisk som mange av oss antok. Cersei er nysgjerrig på hvorfor salige Catelyn Stark slapp Jaime fri i utgangspunktet, og han legger ikke skjul på at han lovte å bringe døtrene tilbake til henne.

Eller «A sacred vow to the enemy», som Cersei foretrekker å formulere det. Alt dette er bare en del av hennes forsøk på å manipulere Jaime til å dra ut for å finne Sansa, «If I told you to find that murderous little bitch and bring me her head, would you do it?».

cersei

Seksuelle overgrep er slett ikke noe man skal flåse bort, og Jaimes handlinger skal ikke unnskyldes. Men Cersei gir ikke akkurat inntrykk av å være et traumatisert voldtektsoffer, hvis vi skal dømme ut ifra denne samtalen.

Av alle tragiske ofre som fortjener vår fulle sympati i Westeros, så kan jeg heller ikke med hånden på hjertet påstå at Cersei fortjener en særlig høy listeplassering. Og etter alle de opphetede diskusjonene ute på verdenswebben er det muligens verdt å huske at hun tross alt er en fiktiv figur.

Cersei er uansett rasende over at Jaime har besøkt Tyrion, og enda mer rasende over at han er overbevist om at Tyrion er uskyldig. Hun er også veldig opptatt av vaktholdet foran døren til Tommen (Dean-Charles Chapman) noe som slett ikke forhindrer at Margaery sniker seg inn på soverommet hans om natten – og skrur på sjarmen.

«Before we decide to spend our lives together we ought to get to know one another, don’t you think?».

tommen

Ingen grunn til å fortelle noe til mamma, dette kan jo være deres lille hemmelighet. «If we’re going to be man and wife we’ll have a few secrets from her, I hope». Margaery scorer stort på sitt kattetekke, og det er ganske imponerende at Joffrey ikke torturerte i hjel lillebrorens pusekatt Sir Pounces.

Han truet naturligvis med å flå katten levende, og servere ham som mat til Tommen. Den lille skøyeren.

Margaery er lettet over å se at Tommen ikke er en sadistisk psykopat. Han virker som en mild, godhjertet guttunge, med et såpass godt hjerte at ikke engang Cersei har klart å ødelegge ham ennå. Hvem vet, kanskje han blir en bra konge.

Tommen får et lite godnattkyss på pannen av Margaery – og noe sier meg at det var hans første kyss fra en kvinne. Ganske søtt.

Jaime er åpenbart fast bestemt på å virkelig føkke med vår oppfattelse av ham, og jeg er ikke sikker på om det gjør ham til en av seriens mest komplekse personer – eller den mest frustrerende. Han viser Brienne of Tarth (Gwendoline Christie) sverdet i valyrisk stål, som pappa Tywin forærte ham – og gir det deretter til henne som en gave!

brienne

«It was forged from Ned Stark’s sword, you use it to defend Ned Stark’s daughter! I swore an oath to return the Stark girls to their mother. Lady stark’s dead. Arya’s probably dead, too – but there is still a chance to find Sansa and get her somewhere safe».

Så Jaime akter å holde sitt løfte til Catelyn, ved å lempe ansvaret over på de brede skuldrene til Brienne. Vel, allikevel litt nobelt.

Dette er rene julaften for Brienne, som også får en veldig snasen rustning Jaime har spesiallaget for henne. Brienne påtar seg å finne Sansa: «For Lady Catelyn… and for you».

Den tredje presangen er Podrick Payne (Daniel Portman), som jo bør komme seg fort ut av King’s Landing. En kul ide.

ide

Brienne kan styre seg over å få en væpner å drasse på, særlig etter at han kaller henne «sir». Podrick får også pakkesang: Tyrions øks fra slaget ved Blackwater Bay.

Brienne døper det nye sverdet sitt til «Oathkeeper» (episodens tittel), og har et tårevått farvel med Jaime. I et annet liv, i en annen tid, osv. Dette må være en av de mer hjertevarme, følelsesladede episodene på veldig lenge. Nesten litt rørende, dette.

 

CASTLE BLACK

I Castle Black trener Nattvokterne i påvente av det stadig utsatte angrepet fra Wildlig–hæren, og det begynner å bli påfallende hvor lenge siden vi så Mance Rayder. Vi hører stadig om ham, men har ikke sett Rayder siden tidlig i forrige sesong. Litt snodig.

Jon Snow (Kit Harington) har påtatt seg jobben med å undervise nye rekrutter i våpenbruk, og begynner å utvikle seg til en bra leder.

snow

Foruroligende at en av elevene hans viser seg å være den onde drittsekken Locke (Noah Taylor), som åpenbart har gått undercover på oppdrag av Roose Bolton.

Og der er Alliser Thorne (Owen Teale), som moret seg med å konstant mobbe Rob under hans første måneder på Muren. Han har vi ikke har sett på et par sesonger, og ikke savnet noe særlig.

Thorne har ikke forandret seg mye siden sist, og er fortsatt en arrogant dust som bruser med fjærene – og spiller videre på sitt eget lille maktspill. Det er lett å se at Jon er en trussel for hans maktposisjon nå.

Thorne liker slett ikke at bastarden Snow underviser de nye rekruttene, og sender ham bort med en spydig: «Go find a chamber pot to empty!».

Locke passer på å bli bedre kjent med Jon. Det er mulig at han har smule respekt, siden Jon i likhet med kompisen Ramsay er en bastard, som ikke lener seg tilbake på sine adelige aner. Men det er mer trolig at Locke bare prøver å snuse ut hvor Jons halvbrødre Bran og Rickon befinner seg.

oath

Det er jo tross alt derfor han har tatt turen til Muren.

Klossmajoren Samwell (John Bradley) har allerede begynt å angre på at han plasserte Gilly på bordellet i Mole’s Town, og jeg begynner å angre litt på at jeg kalte henne hønsehjerne i forrige recap. Men bare litt.

Jon Snow betrygger ham, mens Sam er lei for at han ikke klarte å overtale Bran til å bli med han til Muren. Noe som trolig er en bra ting, med tanke på at luringen Locke er der nå. Han står faktisk rett bak dem og smughører, mens Sam og Jon spekulerer om hvor Bran kan være. Craster’s Keep, kanskje?

Like etterpå gir drittsekken Alliser Thorne Jon grønt lys til å dra for å hamle opp med desertørene i Craster’s, i håp om å bli kvitt ham en gang for alle. Men Jon er nødt til å rekruttere medhjelpere selv.

Etter en overbevisende tale får Jon med seg seks karer. En av dem er Locke, som gjerne vil bli sverget inn som Nattvokter umiddelbart, sånn at han kan bli med.

Borte i Craster’s Keep lever desertørene søte dager, under ledelse av Karl Tanner (Brun Colman). Han drikker vin fra hodeskallen til Jeor «Gamlebjørn» Mormont, mens de stakkars konene/døtrene til salige Craster lever som sexslaver. Tøffe tak.

oathkeeper10

Ifølge Gamlebjørns hodeskalle er Tanners plan: «Fook ’em till they’re dead!». Ja, han fortjener så til de grader å bli slaktet av Jon Snow, det samme gjør resten av desertørene.

Voldtektsforbryteren Rast (Luke McEwan) får kryptiske ordre om å «mate beistet», mens Tanner beskriver ham treffsikkert som: «Ugly little cunt. You look like a fuckin’ ballsack, ugly looking stupid cuntface!». En av døtrene har akkurat født salige Crasters siste barn, og alle kvinnene begynner å messe «A gift to the gods!».

Med andre ord: gi ungen til White Walkers, akkurat sånn som de gjorde med alle de andre babyene.

«Beistet» viser forresten å være Jon Snows direulv Ghost, som har vært fanget av desertørene siden mytteriet.

 

HOUSE STARK

stark

Bran Stark (Isaac Hempstead Wright), Hodor (Kristian Nairn), Jojen (Thomas Brody–Sangster) og søsteren Meera Reed (Ellie Kendrick) har tilfeldigvis satt opp leir like i nærheten, og hører babyen skrike.

Bran drar ut på wargtur i direulven Summer, og oppdager Ghost like før Summer selv blir fanget. Like etterpå blir hele gjengen fanget av desertørene, så da er det jo flaks at Jon Snow er på vei. Eller eventuelt uflaks, siden han har med seg Locke.

Stakkars Hodor blir fanget med kjetting, plaget og stukket med spyd. Vondt å se.

hodor

Tanner mistenker at Bran og gjengen er viktige adelsfolk fra den andre siden av Muren, siden de har på seg dyrt fintøy under pelsjakkene. Under press innrømmer Bran til slutt at han er Brandon Stark av Winterfell, mens Jojen får et anfall.

Utenfor muren rir White Walker-en Bran så i visjonen sin, med Crasters siste incest–baby i armene. Ungen plasseres på et alter i et tronerom, og forvandles til en nusselig White Walker-baby med dypfryste øyne.

baby

Er det selveste White Walker-kongen vi får se et glimt av her? Fascinerende, skremmende… og så er det slutt for denne gangen. Nok en skikkelig sterk episode.

Dette ligger godt an til å bli den sterkeste sesongen hittil, med sterkere fremdrift og et bra driv hele veien. Det er øyeblikk i denne episoden som er på grensen til hjertevarmende, før historien forflytter seg til de avskyelige desertørene i Craster’s Keep.

Mye å snakke om, men skrekkelig liten tid til deadline – så vi tar opp tråden neste uke!

 

STERKESTE ØYEBLIKK: Jeg vil faktisk si at Jaimes farvelpakker til Brienne var ukens mest minneverdige øyeblikk, muligens fordi den hadde en varme disse folka vanligvis mangler.

BESTE REPLIKK: Hele dialogen mellom Tyrion og Jaime er helt glimrende, men denne replikkvekslingen er ekstra gripende:

Tyrion: «Are you really asking if I killed you son?»
Jaime: «Are you really asking if I’d kill my brother? How can I help you?»

Det gjør godt å snakke ut om tingene.

KRISTOFER HIVJU-WATCH: En prekær mangel på Hivju denne uken.

FERSKE FOLK: Pusekatten sir Pounces. Ser Alliser Throne har vi ikke sett siden første sesong, og desertørene i Craster’s Keep har vi ikke sett siden forrige sesong)

R.I.P.: En masse slavehandlere i Meereen, og de som ble korsfestet vil neppe overleve lenge.

MISSING IN ACTION: Dragene til Dany forhandler om et større dataanimasjonsbudsjett, sånn at de kan være med oftere. Roose Bolton og hans bastard Ramsay leker «sett halen på Fat Walda», mens Theon frykter at de kommer til å sette halen på ham – og hva de eventuelt kommer til å bruke som hale.

Ingen ser ut til å bry seg om hvor Rickon og Osha befinner seg, så det kan nesten virke som om de er ute av serien inntil videre. Sammen med «The Brotherhood Without Banners», Beric Dondarrion og Thoros of Myr.

Edmure Tully er trolig fortsatt kjedet fast i potetkjelleren til Walder Frey, så det kan bli en stund til vi ser ham igjen.

Roose Bolton knuser sparegrisen til datteren Shireen, i håp om å skrape sammen nok penger til en ny hær. Arya og The Hound krangler fortsatt om hva de skal bruke den bondens sølvmynter til. Jeg tror vi alle har en god ide om hva Oberyn «The Red Viper» Martell fordriver tiden med, ingen grunn til å stave ut sånt griseri.

Ygritte, Tormund og resten av wildlingene gjør sikker noe skikkelig slemt mot bønder. Shae har ironisk nok blitt en mye mer interessant figur etter at hun forsvant. Jeg lurer i alle fall litt på hvor hun har blitt av.

SEX: Vel, en del nakenhet Craster’s Keep, men ikke noe av det kvalifiserer som sex. Så nei. Antallet sexscener går kraftig ned så fort The Red Viper er fraværende, føler jeg.

GØRR: 163 slavehandlere blir spikret skrikende opp som veiskilt, og Hodor blir mishandlet.

FORHOLDSVIS FUN FACTS: Den offisielle «Game of Thrones: The Exhibition» tiltrakk mange tusen mennesker i helgen, og folk sto angivelig opp til fem timer i kø. Var du en av dem?

Hør fra deg i kommentarfeltet og fortell om det var verdt tiden. Utstillingen er åpent frem til onsdag, så det er fortsatt litt tid igjen!

Hvis du ikke fikk det med deg, kunne vi i går meddele at årets sesongfinale blir den lengste episoden av «Game of Thrones» noensinne. Heldigvis en liten stund til. Også interessant at tittelen på finalen er «The Children», men tanke på hva vi så denne uken!

En rask «Inside the Episode»:

KARAKTER: 8 av 10 dypfryste zombie-babyer med is i blikket, som stirrer på deg når du sover.