Filmfestivalen i Cannes er også en boltreplass for markedsaktører, og mange benytter anledningen mens de er her til å inngå avtaler og/eller offentliggjøre nyheter om dem.

En nyhet som vekker spesiell interesse for oss nordmenn, er at den kritikerroste boka «Et merkelig sted å dø» av den Oslo-baserte amerikaneren Derek B. Miller ifølge bladet Screen Daily nå bli filmatisert.

I den kritikerroste boka (som slippes i USA i dag) følger vi den 82 år gamle jødiske urmakeren og eks-soldaten Sheldon Horowitz, som etter å ha blitt enkemann flytter fra New York til sitt barnebarn Rhea og hennes mann Lars på Tøyen i Oslo.

Der blir han vitne til drapet på en kvinnelig nabo gjennom vinduet. Horowitz redder kvinnens sjuårige sønn, men sammen må de flykte fra både gjerningsmennene og politiet gjennom den norske villmarken.

Miller, som selv er gift og bosatt i Oslo, har med boka også tatt et oppgjør med den norske naiviteten – et element i thrilleren er krigsforbrytere fra Balkan som gjemmer seg her i landet – men vi får også føle på Horowitz’ skam over å ha overlevd holocaust.

Derek B. Miller. Foto: Cappelen Damm

Det er britiske Rainmark Films og deres Tracey Scoffield og Frank Doelger som i samarbeid med det tyske filmselskapet Beta nå har sikret seg rettighetene til Millers roman, som først ble utgitt på norsk i 2011 før den senere har gjort internasjonal suksess på engelsk under tittelen «Norwegian By Night».

Rainmark har også produsert den Cannes-aktuelle «Muhammad Ali’s Greatest Fight» samt Churchill-filmen «Into the Storm», og Doelger jobber også som utøvende produsent for «Game of Thrones», tidligere også på «Rome».

Vi følger spent med på filmen videre – hvem som skal regissere blir klart om ikke lenge. Vi skal heller ikke se bort fra at deler av filmen blir innspilt i Oslo, med for oss velkjente hjemlige skuespillere i de norske rollene.

– Jeg har hatt glimrende samtaler med Rainmark, og jeg vet at de ønsker å bevare følelsen og atmosfæren fra boka. Jeg er også spent på å se hvordan de klarer å fange essensen av Oslo og Norge i filmen, sier Miller til Comoyo Filter.

Så får vi krysse fingrene for at mangelen på incentivordninger ikke fører til at noen bygger opp en Tøyen-kopi et eller annet sted øst i Europa?