Produsentene bak den populære HBO-serien skal ha vurdert å spille inn scener til den kommende sesongen på den svenske øya Gotland i Østersjøen, men takket nei fordi Sverige ikke kan tilby noen produksjonsrabatt.

Istedet skal Norge være en aktuell location, bekrefter filmkommisjonær Mia Uddgren i filmregionen Stockholm-Mälardalen til Filter Film og TV (saken ble i går omtalt av lokalavisa Hela Gotland).

– Ingenting er avgjort, men slik jeg har forstått det er det stor interesse for Norge i «Game of Thrones»-produksjonen. De er nå ute og funderer på hvilke land de skal legge innspillingen til, og jeg vet at Norge er et interessant alternativ for dem, sier Uddgren.

 

Kan søke om rabatt

Hun vil ikke kommentere hvilke eller hvor mange scener, eller hvor stor produksjon, det eventuelt er snakk om.

Norge innførte såkalte incentivordning for internasjonale filmproduksjoner i fjor. Det betyr at film- og tv-produsenter kan få tilbakebetalt inntil 20 prosent av pengene de legger igjen i Norge. I 2016 har både Jo Nesbø-filmatiseringa «The Snowman» og Matt Damon-filmen «Downsizing» dratt nytte av dette.

26. januar utløper fristen for å søke om å bli tilgodesett av insentivordningen i 2017, men Norsk Filminstitutt (NFI) vil ikke bekrefte om HBO har søkt.

– Vi kan ikke gi innsyn i dette før fristen er utløpt. Erfaringen fra i fjor tilsier dessuten at de fleste søknadene kommer inn rett før fristen, sier kommunikasjonsdirektør Mette Tharaldsen i NFI.

Heller ikke Truls Kontny i Norsk Filmkommisjon, som tilrettelegger for internasjonale filmproduksjoner i Norge, kan bekrefte om «Game of Thrones» er på vei.

– Dette har jeg ingen kommentar til nå, sier han.

 

Samarbeider

Tidligere i år ble det kjent at scener til den neste «Transformers»-filmen spilles inn på Preikestolen i Rogaland, en location som også skal være aktuell for scener i kommende «Star Wars»-filmer.

Potten som er satt av til insentivordningen økte med nesten 20 prosent, fra 45 til 55,8 millioner kroner, i regjeringas forslag til statsbudsjett neste år. Men det er neppe nok til at alle Hollywood-produksjonene kan få det de søker om. Bare «The Snowman» la beslag på 40 millioner kroner (den ble da også spilt inn i sin helhet i Norge).

Mia Uddgren i filmregionen Stockholm-Mälardalen legger likevel ikke skjul på at hun, etter å ha gått glipp av «Game of Thrones»-scener som kunne gitt Gotland verdifull reklame som turistdestinasjon, synes det er surt å ikke ha en tilsvarende ordning i Sverige.

– Det er noe vi har jobbet for i mange år. Jeg vil likevel understreke at det ikke er noen konkurranse mellom Norge og Sverige om å trekke til seg disse produksjonene. Det er snarere slik at vi samarbeider om å gjøre Skandinavia attraktiv for internasjonale film- og tv-serieinnspillinger. Regionen burde ha potensiale til å få mange flere enn den gjør i dag, sier hun.


Filter Film og TV recappet alle episodene i sesong 6 av «Game of Thrones». Les dem her: