Aiaiai! For en episode! Det er mye å snakke om (Espen har allerede starta ballet i recapen sin) og mye å fordøye fra episoden titulert «The Lion and the Rose», noe nettet allerede er godt i gang med.

– Kong Joffrey: Et glass for mye. Sees, din sadisitiske lille drittsekk.

Slik feira Stephen King det lenge etterlengtede endeliktet til den utålelige «Game of Thrones»-regenten på Twitter.

Game of Thrones - 0402-pic5

Meldinga gikk ut til 374.000 følgere over hele verden under episodens premiere på søndag, mens snørr og blod ennå lå ferskt og ustørkna nedover de kongelige kinnene etter at Joffrey drakk en noe mislykket bryllupsskål full av gift.

Sånn sett var kanskje ikke den mest gjennomtenkte formuleringen i Kings ellers ganske så finfine forfatterskap.

Det er riktignok lett å forstå Kings tilfredsstillelse i å omsider se skurken bukke under, spesielt på en så ydmykende måte.

Likevel, ved å spolere episoden på den måten for alle som ikke hadde sett den påkalte skrekkforfatterne seg samtidig et par harde ord både på Twitter og andre steder.

Men da unnskyldte han seg vel i det minste?

– Kom igjen, folkens, det har stått i bøkene i 15 år eller noe, og episoden gikk i kveld, var neste tweet.

Fulgt opp av:

– Nok en spoiler: Romeo og Julie dør i femte akt.

Polygon-journalist Ben Kuchera oppsummerte kanskje reaksjonene best:

– Å, Stephen King, du forstår ikke Twitter ennå, men jeg elsker deg uansett.

Stephen King er ikke den eneste som har tanker rundt den andre episoden av fjerde sesong.

Da den amerikanske premieren gikk på søndag tangerte den nesten seerrekorden på 6.6 millioner fra sesongpremieren uka før:

6.3 millioner satt ifølge Deadline på første rad under det som allerede ser ut til å bli årets mest omtalte tv-bryllup.

1

The Hollywood Reporter melder at analysefirmaet ListenFirst talte mer enn 101.000 tweets som nevnte Joffrey under og etter sendingen.

– Vi var beæret over å være Joffrey’s offisielle bryllupsband under kveldens «Game of Thrones», tvitret det islandske bandet Sigur Rós, som dukket opp i episoden for å fremføre sin egen dystre versjon av Lannister-familiens favorittlåt «The Rains of Castamere».

– Hvilken vidunderlig begivenhet!

Et par fjes fra filmen «Pitch Perfect» fikk også med seg episoden. Anna Kendrick skrev:

– Har nettopp sett «Game of Thrones» og nå er jeg i TOPP humør! Hvem vil drikke shots?!?!

Samtidig tvitret Elizabeth Banks (som regisserer «Pitch Perfect»-oppfølgeren, sånn forresten):

– Ack! Får på følelsen at noe grusomt/fantastisk skjedde med noen vi elsker/hater på «Game of Thrones». Nå får jeg panikkangrep. #ingenspoilere

Regissør og skuespiller Jon Favreau, for tiden aktuell med matfilmen «Chef», gikk for en mer varsom tilnærming på grunn av tidsforskjellen mellom når episodene vises ulike steder.

– Av respekt for våre venner i Storbritannia vil jeg avstå fra å reagere på kveldens #GoT.

For hovedpersonen selv, skuespiller Jack Gleeson, kom ikke dødsfallet som noe sjokk (han leste bøkene da han fikk rollen), men det var likevel en utfordring å spille ut.

– Det var tøft, sier han til Entertainment Weekly.

– Jeg antar det er en av de tingene man ikke har erfaring med fra før. Jeg har aldri sett noen dø. Det er vanskelig å se for seg hvordan det vile vært. Men Alex (Graves, episodens regissør, journ.anm) hjalp meg gjennom det. Til slutt ble det gøy, men det var litt stressende å være så fokusert og late som man var helt ufokusert.

Game of Thrones - 0402-pic9

Gleeson har forøvrig skapt overskrifter ved å annonsere at han nå, 21 år gammel, skal gi seg som skuespiller og fokusere på utdannelsen. Dødsfallet til Joffrey markerer dermed også den brå slutten på en karriere som for alvor var i blomstringsfasen.

– Jeg har spilt skuespill siden jeg var åtte, og jeg koser meg ikke like mye med det som jeg pleide, sier Gleeson og peker på den uønskede kjendisstatusen som har fulgt med rollen som en viktig årsak til avgjørelsen.

Han hadde forøvrig et par harde ord om kjendiskultur nylig:

For skuespillerne ellers er det blandede følelser rundt å se Joffrey dø. Sibel Kekilli, hvis rollefigur Shae så ut til å bli sendt bort fra King’s Landing i episoden, gjør en liten dans i stolen sin når hun blir spurt av IGN om hva rollefiguren føler om dødsfallet:

got7

– Jeg håper det gjorde vondt! Unnskyld, Jack! Han er så nydelig!

Aidan Gillen, som spiller Littlefinger, er på sin side fornøyd med at dødsfallet klarer å bevare et element av sjokk i serien.

– Det ville være fint å ikke falle inn i et mønster hvor folk vet at sånn-og-sånn sannsynligvis vil skje her eller der, og gi folk en overraskelse. Det er det de vil ha.

En mann som ikke blir særlig sjokkert over noe av det som skjer i serien er forfatter George R. R. Martin, som har snakket med Entertainment Weekly om kongedødsfallet han skrev allerede i 1998.

– Jeg har vært ganske åpen om ønsket mitt om å skrive en historie hvor valg har konsekvenser og ingen er trygge. Men jeg ville ikke at det bare skulle være dystert – da tror jeg ikke folk ville lest bøkene. En gang i blant må du gi de snille gutta en seier.

Forfatteren sammenligner Joffrey (som er 13 i boka når han dør) med en klassisk 13 år gammel mobber, og påpeker at fordi han er så ung og umoden skulle ikke dødsfallet være en ren jubelscene.

– Vi ønsker ikke at 13-årige mobbere skal bli tatt av dage. Vi ønsker det antagelig når vi er deres 13 år gamle ofre, men de vokser opp og de fleste av dem vokser ut av det, og i blant angrer folk på handlingene sine.

Han er samtidig full av lovord for Jack Gleeson.

– Han spilte denne foraktelige rollefiguren og klarte på en eller annen måte å gjøre ham mer foreaktelig. Han skapte noen som alle hater, og elsker å hate, og det er en bemerkelsesverdig skuespillerprestasjon. Jeg har litt dårlig samvittighet for at han nå skal slutte med skuespill.

Foto av Stephen King: Pinguino