Det som egentlig bare skulle være en trivelig tur på kino med kona for Google Glass-bruker Tiberiu Ungureanu i Columbus, Ohio ble i stedet et aldri så lite mareritt.

Ifølge en mail Ungureanu sendte til The Gadgeteer hadde paret kjøpt billetter til «Jack Ryan: Shadow Recruit» på en AMC-kino og sett filmen i vel en time da en agent fra USAs sikkerhetsdepartement rev smartbrillene av ham og tok ham med ut av salen.

Det viste seg at en representant fra MPAA, en interesseorganisasjon for de store filmstudioene i USA, hadde meldt fra om den antatte piraten. Utenfor ventet mellom fem og ti politifolk og vektere på Ungureanu.

– Du har blitt tatt for å gjøre et ulovlig opptak av denne filmen, skal Ungureanu ifølge mailen ha fått beskjed om, for så å oppleve at han og kona ble ført inn i separate rom for avhør.

I USA er det å gjøre piratopptak av filmer en forbrytelse som kan straffes med digre bøter og opp til fem år i fengsel.

Det var bare ett problem: Brillene har riktignok en opptaksfunksjon, men de hadde vært avskrudd under filmen. Noe ulovlig opptak hadde aldri funnet sted.

Likevel:

– Det som fulgte var over en time med «føderale agenter» som fortalte meg at jeg ikke var arrestert og at dette var et «frivillig avhør», men at kjipe ting kunne skje meg om jeg valgte å ikke samarbeide. Er det lovlig for myndighetene å true folk på den måten?

Ungureanu ble raskt frustrert av avhøret.

– Jeg fortalte dem at Glass har en USB-port og at jeg ikke bare tillot, men faktisk insisterte på at de kobla den til og så at det ikke var noe annet enn personlige fotoer av kona og hunden min der.

I stedet for å gjøre dette, skal agentene ifølge mailen i stedet spurt ham ut om alt fra hvor mye han tjener til hvor mange datamaskiner han har hjemme.

– De ville vite hvorfor jeg tok opp filmen, hvem jeg skulle gi opptaket til. Hvorfor kan jeg ikke bare gi dem fyren over meg, de er jo ikke interessert i meg. Om og om igjen.

Til slutt skal agentene likevel ha koblet seg på brillene, og kort tid etter slapp Ungureanu fri. Hele seansen hadde tatt tre og en halv time, og som plaster på såret skal han ha fått fire gratisbilletter til kinoen, men:

– Fire gratisbilletter gjorde meg bare forbanna.

Sikkerhetsdepartementet ga senere en kort kommentar til The Washington Post.

– Mannen, som frivillig svarte på spørsmål, bekreftet overfor myndighetene at det mistenkte opptaksutstyret også var synsjusterende briller, og at opptaksfunksjonen hadde vært inaktiv.

Dette er langt ifra den første eksempelet på skjæring mellom Google og filmbransjen, men kommentaren MPAA senere sendte avisen via e-post hadde et adskillig lavere konfliktnivå enn sist deres veier krysset seg:

Google Glass er et utrolig fremskritt i mobilsfæren, og vi har ennå ikke sett noe bevis for at det er en trussel som kan resultere i tyveri av innhold.


Nettstedet TorrentFreak mener hendelsen bare er en forsmak på problemene som vil dukke opp når Google Glass i løpet av 2014 lanseres for fullt.

– Om noen få måneder vil tusener av folk gå med dem, noe som bare vil forsterke den allerede betydelige debatten rundt dem.

Foto øverst: Filmweb /Giuseppe Constantino