Endelig er Paul Thomas Andersons «Inherent Vice» på kino – en skrullete neo-noir basert på romanen av Thomas Pynchon, med Joaquin Phoenix som frikete privatdetektiv i Los Angeles.

For å feire, har vi funnet fram til disse noir-godbitene fra streamingarkivene – denne gang hovedsakelig fra Viaplay og HBO Nordic:

 

«Brick» (2005)

Regi: Rian Johnson

Sundance-vinneren «Brick» er definitivt en film man bør se et par ganger før den sitter helt. En moderne versjon av regidebutanten Rian Johnsons favorittfilm «The Maltese Falcon», som har alle de erketypiske elementene til en klassisk film noir: en hardkokt detektiv som etterforsker forsvinningen av en vakker, dypt plaget pike mens han er hjemsøkt av fortiden sin.

En femme fatale gjør sitt beste for å forføre helten, før mysteriet dytter ham inn i en mørk underverden styrt av mektige skurker med brutale håndlangere. Det som skiller Brick fra andre film noirs er at alt utspiller seg på en High School i California, og alle personene er tenåringer.

Brendan (Joseph Gordon-Levitt) oppdager liket av ekskjæresten Emily (Emilie de Ravin), slengt utenfor et avløpsrør. Sporene leder til The Pin (Lukas Haas); en dopbaron med klumpfot, som fortsatt bor i kjelleren hjemme hos moren sin.

På veien dit får Brendan vanvittig mye juling, og blir stadig mer medtatt. Rian Johnson finansierte filmen med hjelp av familie og venner. Han redigerte hele filmen på en MacBook og rekrutterte søskenbarnet Nathan Johnson til å komponere musikksporet. Johnson hadde også veldig god teft til å plukke ut helt førsteklasses skuespillere før de ble kjente.

Etter dette har Johnson regissert undervurderte «Looper», samt flere episoder av «Breaking Bad». Han forbereder seg nå til å regissere «Star Wars: Episode VIII» og kanskje «Episode IX»!

«Brick» er tilgjengelig hos Viaplay. Se også: «Memento» og «Layer Cake».

 

«Running Scared» (2006)

Manus & regi: Wayne Kramer

Mange har trolig skygget unna denne filmen fordi 1) Paul Walker spiller hovedrollen, 2) traileren suger og 3) dette ser ut som en billig tretten-på-dusinet-rett-på-DVD-utgivelse. I ettertid er Walker plutselig blitt hyllet som et stort talent, noe som mest er en naturlig reaksjon på at han døde så alt for ung.

Men de av oss som fikk med oss «Running Scared» på kino visste allerede at fyren hadde en skjult reservoar av talent, og et kledelig mørke som sjeldent fikk boltreplass i de glattere actionrullene hans. For vær sikker: «Running Scared» er dark shit. Et forskrudd godnatteventyr i neo-noir-stil, skrevet og regissert av mannen bak severdige «The Cooler».

Perello-mafiaens siste narkotika-deal ender med et rom fullt av døde politifolk, og håndlangeren Joey Gazelle (Paul Walker) får i oppdrag å kvitte seg med mordvåpenet. At han isteden velger å gjemme revolveren i kjelleren sin utløser en underholdende kjedereaksjon av vold og konflikter.

Filmen fikk i sin tid en streng attenårsgrense på kino her hjemme, og dette er en hardkokt rakker. Full av tortur, rovdrap, mørbankede gatepiker, seriemordere, selvmord, sex, barnemishandling og ufint språkbruk.

Regissør Wayne Kramer har lirket inn referanser til Brødrene Grimms historier, med en prostituert pike som den gode feen, og en russisk mafioso som den onde stemoren. Scenen der nabogutten Oleg snubler inn i klørne på et pedofilt ektepar er oppriktig skremmende, akkurat som Hans og Gretes basketak med den slemme heksa.

«Running Scared» er noe helt for seg selv, og kan ses hos Viaplay. Se også: «A Simple Plan» og «Narc».

 

«Bored to Death» (2009-2011)

Regi: Michael Lehrman, Alan Taylor, m.fl.

Denne eksentriske hipster-detektivkomedien (eller nerd-noir, om du vil) har ikke fått like mye oppmerksomhet som mange andre HBO-produksjoner, men opparbeidet seg en hardbarket fanskare. Hovedpersonen har samme navn og jobb som serieskaperen har i virkeligheten: Jonathan Ames (spilt av Wes Anderson-veteranen Jason Schwartzman).

En usikker, neurotisk forfatter som lider av skrivesperre, og i ren desperasjon legger inn en annonse på Craigslist der han gir seg ut for å være en privatdetektiv uten lisens. Sakene Jonathan etterforsker inkluderer et lesbisk par som har stjålet spermaen til hans bestevenn Ray (Zach Galifianakis), et forsvunnet skateboard og en kidnappet hund. Ted Danson stikker av med hele serien som redaktøren George; en sjarmerende hedonist med stor sans for sterke røykevarer.

Det tar noen episoder før «Bored to Death» finner formen, men den blir stadig morsommere – og er full av gjestespill fra godtfolk som Jim Jarmusch, Kevin Bacon (begge som seg selv), Kristen Wiig, Stacy Keach, Sarah Silverman og Patton Oswalt.

Akkurat da serien var på sitt beste ble den kansellert, men det har stadig vært snakk om at HBO skal produsere en «Bored to Death»-film. Den kommer angivelig, men har blitt utsatt på ubestemt tid mens serieskaperen Jonathan Aymes forbereder sin nye komiserie «Blunt Talk» sammen med Seth MacFarlane.

I mellomtiden kan du jo se alle tre sesonger av «Bored to Death» på HBO Nordic. Se samtidig: «Chinatown» og «Carlito’s Way».

 

«Aura» (2005)

Manus & regi: Fabian Bielinsky

Ok, undertegnede skrev i sin tid en introduksjonstekst til den norske DVD-utgivelsen av «Aura», men bare fordi jeg er en fan av filmen. For gleden av å oppdage ukjente filmgodbiter skal slett ikke undervurderes. Dette er en karakterdrevet neo-noir fra Argentina – som byr på stadige overraskelser, et smart plott og trykkende spenning. Tittelen «Aura» er en referanse til øyeblikket da alle sanseinntrykkene forandrer seg før man kollapser. Stille før stormen. En intens følelse av total frihet, som sekunder senere forsvinner inn i et kaotisk mørke.

Det er i alle fall sånn hovedpersonen Esteban (Richardo Darin) selv opplever sekundene før et epileptisk anfall. Han er en sosialt utilpass einstøing med fotografisk hukommelse, som tilbringer dagene i ensomhet på jobben som dyreutstopper. Men oppe i hodet, der går tannhjulene på høygir. Esteban liker å fantasere om å gjøre det perfekte kuppet, og får muligheten til å leve ut tankelekene under en jakttur i Patagonias dype skoger.

Et epileptisk anfall ender i uaktsomt drap, og videre inn i en underverden som lover å oppfylle fantasiene om et kupp mot en pengetransport. Esteban vikles inn et dobbeltspill som går på livet løs, med voldsomme skuddvekslinger, mord og væpnet ran – men utfallet blir noe ganske annet enn vi forventer, og enda bedre.

«Aura» fungerer glimrende som en psykologisk thriller, en karakterdrevet noir-krim og et stemningsfullt mysterium, men også som noe mye mer. Den indre spenningen er minst like sterk som den ytre, og det er en dybde her som ikke går på bekostning av historiefortellingen. Akkurat den typen godbit vi filmfreaks elsker å oppdage!

Regissør Fabian Bielinsky døde tragisk nok av et hjerteattakk tid etter at filmen var ferdigstilt, bare 47 år gammel. En dobbel tragedie, med tanke på hvor fordømt velregissert «Aura» er. En liten juvel blant streaming-gråsteinene, som kan ses på Viaplay. Se samtidig: «I’ll Sleep When I’m Dead» og «In Bruges».