• Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene.
  • Du kan også få den på e-post ved å registrere din mailadresse her.

Netflix:

Se «I’m Thinking Of Ending Things» (film, 2020).

Charlie Kaufman har en imponerende CV som manusforfatter, blant annet «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» og «Being John Malkovich», og har nå laget film av Iain Reids bok. En ung kvinne (spilt av Jessie Buckley) skal besøke svigerforeldrene sine, som holder til på en gård ute i periferien. Reisen er noe motvillig, for hun har allerede fundert på å gjøre det slutt med kjæresten Jake.

På overflaten kan dette høres ut som et streit romantisk drama, men Kaufman dykker dypere enn som så. Det tilsynelatende enkle plottet tar en vending til en klaustrofobisk og marerittaktig virkelighet – eller fantasi – som David Lynch ville nikket anerkjennende til.

Vil du heller se…

Mat-tv? Se «Chef’s Table: BBQ» (serie, 2020). Et kulinarisk dypdykk inn i barbeque, utallige grillstiler og innovative metoder innenfor varmebehandlingens rike.

Tegneserieskurk i ny drakt? Se «Joker» (film fra 2019). Mye takket være Joaquin Phoenix’ skjellsettende rolletolkning er denne filmen den eneste fra 2019 du virkelig ikke kan gå glipp av.

Voksen fantasy? «Lucifer» (serie, 2015-20). Nye episoder i serien der en djevelsk kjekk kar slår seg opp i utelivsbransjen i L.A.

Youtube:

Se «All gas no breaks» (kanal).

Teamet bak denne Youtube-kanalen, Andrew Callaghan og to kompiser, kjøpte seg en gammel bobil for å reise rundt på alle obskure eller provoserende arrangementer som USA har å by på. Hvem er folka som drar på Burning Man, Flat Earth-konferanser, Area 51-«raidet» eller furry-samlingen Midwest FurFest?

Callaghan ser ut som uskyldigheten selv, ikledd en beige dress og et ustelt, krøllete hår, og stiller alle de dumme spørsmålene vi gjerne skulle stilt selv. Ofte lar han «intervjuobjektene» styre showet, og slikt blir det gull av. I den seneste utgaven besøker «All Gas» Sturgis Motorcycle Rally, et gigantisk motorsykkeltreff i Sør Dakota, der det deltok titusenvis og det ble tatt svært få hensyn til smittefare. Det er akkurat så kaotisk og bråkete som du tror.

Vil du heller se…

Hjemmekonserter? Se NPR Musics «Tiny Desk (home)»-konserter (videoserie). Små og store artister spiller akustiske eller lavmælte konserter hjemme hos seg selv.

Feelgood for te-entusiaster? Se «The global coffee crisis is coming» (dokumentar, 2020). Om hvordan klimakrisa herjer med verdens kaffeproduksjon.

Grundig manusgjennomgang? Se «Lessons from the Screenplay» (Youtube-kanal). Et interessant perspektiv på film- og serieskapning.

NRK TV:

Se «Livstid» (serie, 2020).

Serieskaper Gjermund Stenberg Eriksen har tidligere laget vellykkede serier som «Mammon» og «Aber Bergen». Nå tar han i bruk det noe flåsete begrepet «happy noir» med krimserien «Livstid», som er tilgjengelig på NRK TV. Det skal sies at det kun er to-tre avsnitt som kan sees og nye episode slippes ukentlig, for krinken er IKKE ferdig med lineær tv.

«Livstid» er, som Eriksen påpeker, ispedd større porsjoner humor enn sine scandinoir-feller. Det gjør det til en underholdende krim mer enn noe annet.

Tidligere politietterforsker Victoria Woll (spilt av Tove Mostraum) sitter i fengsel noen år i fremtiden. Hvorfor hun sitter inne får vi vite fint lite om, men at hun har en beef med sin tidligere overordnede (en skikkelig nevemagnet, spilt av Bjarte Hjelmeland) er ikke noe som ligger mellom linjene.

Vi hopper noen tiår tilbake i tid, der Woll leder en egen etterforskningsgruppe, kalt B-Laget. Det er i denne tidsperioden vi gjennom de første episodene befinner oss. Hver episode forteller en egen historie, mens den røde tråden handler om hvorfor og hvordan protagonisten havner i fengsel i fremtiden.

Vil du heller se…

Natur? Se «Sju kontinenter, en klode» (dokumentarserie, 2020). Feinschmeckerserie om våre fortryllende omgivelser på den blå kula vi kaller Planeten Jorden.

Sterkt drama? Se «Normal People» (serie, 2020). Irsk snakkis om upopulære Marianne og populære Connell, som vi følger fra de er unge voksne til de er mer etablerte i livet.

Norsk komedie? Se «Norske byggeklosser» (film, 2018). Nyinnspillingen av den 36 år gamle Pål Bang-Hansen-komedien byr på elleve Atle Antonsen-karakterer.

TV2 Sumo:

Se «Harry Potter og fangen fra Azkaban» (filmer, 2004).

Det er betimelig at TV2 Sumo har sikret seg rettighetene til alle Harry Potter-filmene, samt første film fra «Fabeldyr»-serien, i sitt bibliotek, akkurat når den sure og kalde høsten slår inn. Det er vel meningen at vi skal tulle oss inn i pledd og sippe på te mens vi peiser gjennom hele filmserien.

Viktig spørsmål: Hva er din favorittfilm fra Harry Potter-universet, og hvorfor er det «Fangen fra Azkaban»? For vår del er det kanskje fordi dette tredje avsnittet løfter historien om den unge trollmannen fra fjas om ørevoks-godterier og toalettspøkelser til et mer ulmende mørke. Takket være regissør Alfonso Cuarón har historien et bedre driv og en langt mer moden  tematikk, noe vi ikke  opplevde for mye av i de første to.

I sitt tredje år som elev ved magiskolen Galtvort har det samlet seg sorte skyer og en blekere palett rundt Galtvort. Drapsmannen Sirius Svaart har rømt fra det sagnomsuste fengselet Azkaban. Det passer Harry heller dårlig at Sirius visstnok skal ha vært Voldemorts tidligere makker.

Vil du heller se…

Norsk true crime? Se «Mysteriet Marianne» (dokumentarserie, 2020). Seks år gamle jenta Marianne som sporløst forsvant i 1981 og saken er fortsatt uløst.

Musikkhipsterdrama? Se «High Fidelity» (serie, 2020). Ny vri på Nick Hornbys 90-tallsroman. Sliten platesjappe, kjærlighetsproblemer, mye bra (!) musikk og herlige biroller.

Hva som helst, bare det er Aukrust? Se «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa» (film, 1998): Norsk noir-pastisj med ‘n Solan Gundersen som privatetterforsker.

HBO Nordic:

Se «Tårtgeneralen» (film fra 2018).

Hvordan skal småbygder bygge merkevare? Japper fra storbyen ville foreslått å definere sitt purpose og sitt why. Bygda blir ikke attraktiv som bygd uten å ha et solid brand. Å hyre inn profesjonelle kan bli en utfordring for en skranten kommunekasse, så da må kreativiteten blant de få innbyggerne blomstre. Kanskje starte en obskur festival som trekkplaster? Hva med å bygge et ti meter høyt ståltre langs Europaveien eller strikke verdens lengste skjerf?!

I «Tårtgeneralen» er det nettopp dette som er kjernen i historien. Ikke storslagen kunst eller morellsteinspytting-festivaler, men brandbygging for nitriste småbygder (værsågod for den forretningsideen). Den lille byen Köping har blitt kåret til Sveriges dølleste plass av et magasin.

Den fordrukne lokalpatrioten Hans Pettersson (Mikael Persbrandt) får en idé: Dersom vi lager verdens lengste smörgåstårta, en svensk smørbrødkake med sjømat og krem, vil vi havne i Guinness’ rekordbok. Da skal vi vise de dresskledde pampene i Stockholm hvem som er kjedelige!

Dette er en varm og sjarmerende komedie, basert på Filip Hammars och Fredrik Wikingssons debutroman med samme navn.

Vil du heller se…

Noe à la «Rick & Morty»? Se «YOLO: Crystal Fantasy» (animasjonsserie, 2020). Sarah og Rachel er to australske partyløver som holder til i den merkelige byen Wollongong.

En nydelig indiefilm? Se «Her» (film, 2013). Kom for den fullkomment melankolske og troverdige historien. Bli for fargene, lyset og musikken.

Kvinnekamp? Se «Mrs. America» (serie, 2020). En stjernespekket serie satt til 70-tallets likestillingskamp i USA.

Viaplay:

Se «Ford v Ferrari» (film, 2019).

Ferraris hegemoni som racerbil-fabrikant var uutfordret gjennom første halvdel av sekstitallet, helt frem til Ford satte seg et hårete mål. Det amerikanske bilselskapet skulle erobre den europeiske racingscenen ved å vinne det prestisjetunge 24-timersløpet i Le Mans.

For å sikre denne historiske bragden måtte bildesigner Carroll Shelby (Matt Damon) bygge en ny superbil på 90 dager. Teamet blir komplett når britiske Ken Miles (Christian Bale) blir plukket ut som sjåfør. Det viser seg at det ikke er bare italienerne det skal kjempes mot; Ford-selskapet skaper også trøbbel før og under løpet.

«Ford v Ferrari» har noe mer dybde enn en bilfilm proppet full av Vin Diesel, bilær og båtær som tutær og bråkær. Dette er heller ikke første gangen regissør James Mangold blåser nytt liv inn i en generisk sjanger, da han også stod for regien på «The Wolverine» og «Logan». Om du vil inn i en verbal slosskamp angående superhelt-filmer finner du Martin Scorseses fin-fine kommentar om akkurat dette her.

Vil du heller se…

Actionthriller? Se «Snowpiercer» (film, 2013). «Parasitt»-skaper Bong Joon-hos første engelskspråklige film om en dystopisk fremtid der menneskeheten sitter fast i et klasseinndelt tog.

Noe som gjør deg sulten? Se «Gordon Ramsay: Uncharted» (dokumentarserie, 2019-2020). Kjendiskokk drar på tur, møter folk og spiser mat – også i Norge.

En helt spesiell animasjonsfilm? Se «Isle of Dogs» (2018). Framtidsdystopi der alle hunder er forvist til  en øy fylt med søppel og sykdom, og en gutt legger ut på en reise for å redde sin beste venn.

Setter du pris på våre tips og anbefalinger? 

Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte. 

Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere.

Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført.  Samtidig godtar du våre vilkår.

Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her:

 

Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).

 

Happy streaming! / Gledelig strømming!