Kalde fakta: de to sesongene av «Dag» er noe av det aller beste som er laget for norsk TV, så det er god grunn til å ha høye forventninger til «Fuck Up».

Flesteparten av folka foran og bak kameraet på «Dag» er tilbake i denne dramakomedie-actionthrilleren, sammen med flere svenske skuespillere og danske Iben Hjelje. Lovende i seg selv. Den eneste som ser ut til å være fraværende er Kristopher Schau, og han skrev jo manusene til «Dag» sammen med regissør Øystein Karlsen. Schau skulle opprinnelig spilt en av rollene her, men hoppet av prosjektet før innspillingsstart og ble erstattet med Atle Antonsen. Litt synd, uansett hvor mye vi liker Antonsen.

Vel, Schau er sikkert travelt opptatt med å turnere, skrive manus, gå i begravelser, eller noe sånt. Hvem vet? Han har jo en tendens til å melde seg ut så fort noe blir for kommersielt.

Ikke at «Fuck Up» står i fare for å bli en så alt for bred publikumsflørt, uansett hvor strømlinjeformet denne siste traileren er.

Tonen her er litt annerledes enn i de første teaserne som dukket opp før jul, men jeg mistenker at dette kommer til å bli en mørk, karakterdrevet godbit. «Fuck Up» ser ut til å ha det samme brede spennet mellom rå humor og sårt alvor som «Dag» – men med litt mer action og testikkeltrauma. Det eneste, mulige usikre kortet her er hovedrolleinnehaver Jon Øigarden; en allsidig kar med en manisk intensitet som til tider er bedre egnet for Nasjonalteateret.

Men skal vi dømme ut i fra denne ferske «Fuck Up»-traileren (og det skal vi jo tross alt), gjør Øigarden en nyansert og naturlig innsats i filmen. Vi er heldigvis langt unna «Mennesker i Solen» her. Atle Antonsen er tilsynelatende delegert til en mindre birolle, og ser ut til å tilbringe mesteparten av spilletiden tyllet inn i gasbind og gips.

Sånn som jeg tolker historien ut i fra traileren har Glen (Atle Antonsen) i et utslag av veldig dårlig dømmekraft lånt store summer fra sine tre barndomsvenner: Jack (Jon Øigarden), Rasmussen (Anders Baasmo Christiansen) og Robin (Tuva Notovny), som blir gjenforent etter en begravelse. Glen har investert alle pengene deres i et lass med kokain, bare for å kjøre rett inn i en elg ved svenskegrensen – sånn at alt nesekoset blir beslaglagt av onkel politi, mens Glen havner hardt skadet på sykehuset.

Kokain til en verdi av to og en halv millioner har gått tapt, og den svenske gangsteren Leopold (Lennart Jähkel) er veldig interessert i å få kompensasjon for tapet. Glens gamle venn Jack blir presset til å ordne opp, noe som muligens involverer tortur, avklipping av fingre, samlivsbrudd, mye juling med trevarer og et innbrudd i politiets bevislager i Halden.

Det som kanskje ikke kommer like godt frem av traileren er at Jon Øigardens rollefigur er tittelens «Fuck Up», som prøver å skjerpe seg etter mange år med entusiastisk rekreasjonsrusing og horete rundpuling.

På ekstramaterialet til Blu-ray-utgivelsen av «Dag Sesong 2» er det forresten inkludert en lengre scene fra filmen, der Jack stapper litt for mye amfetamin inn i neseborene før han starter sin første dag på jobb som ambulansesjåfør. Pinlighetene som oppstår under den kjøreturen er både skikkelig morsomme og veldig troverdige for de av oss som i løpet av livet har kjent folk med et nært forhold til speed.

I følge regissør/manusforfatter Øystein Karlsen er mesteparten av historien basert på fakta om folk han har kjent i hjembyen Halden, noe som antyder at han muligens burde finne seg en ny omgangskrets. Karlsen har allerede bevist med «Dag» at han er en dyktig filmskaper, så det skal bli skikkelig spennende å se hva han får til her. Så jo da, dette ser oppriktig lovende ut, og jeg stoler mer enn nok på disse folka til å kjøpe en kinobillett hvis jeg ikke rekker pressevisningen.

Det er i alle fall ingen norske filmer jeg personlig ser mer frem til i år enn «Fuck Up», uten at det nødvendigvis sier så alt for mye. Jeg ser for å være helt ærlig ikke så veldig frem til enda en fordømt «Varg Veum»-film, Nils Gaups «Reisen til Julestjernen» eller «Til siste hinder 2». Fuckin’ hell.