Disney-filmen «Frozen» er nå den mest innbringende animasjonsfilmen noensinne.

Ifølge Variety åpna filmen i Japan denne helga og tok inn over 50 millioner dollar, noe som gjorde at summen av totalinntektene steg til hele 1,072 milliarder dollar, eller 6,17 milliarder norske kroner.

Dermed går filmen forbi den forrige rekordholderen, «Toy Story 3» fra 2010 som dro inn 1,063 milliarder dollar.

Dette betyr samtidig at den er en av de ti mest innbringende filmene noensinne.

«Frozen» er løselig basert på et eventyr av Hans Christian Andersen, samtidig som filmen har hentet mye inspirasjon fra norsk natur og kultur.

I tillegg til å se «Trolljegeren» besøkte filmskaperne også Norge i forkant av produksjonen, og de som ser filmen vil muligens dra kjensel på både bryggen i Bergen, vestlandske fjorder, rosemaling og arkitektur inspirert av stavkirker.

La oss heller ikke glemme at det er en norsk bukkehorn-virtuos ved navn Sissel Gullord på soundtracket. Vi må aldri glemme.

Innovasjon Norge har tidligere fortalt Filter hvordan man håper at summen av filmens iboende norskhet vil føre til en sniknorskifisering av potensielle turisters innerste håp og drømmer, til tross for at øl og andre ting koster mer her enn det gjør andre steder.

– Vår jobb blir å fortelle om hvordan filmen er inspirert av Norge, og at man kan finne slike eventyrlandskap her, sa reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i desember.

– For folk som ikke kjenner landet er det kanskje ikke helt klart, men forhåpentlig kan de om litt forbinde filmen med Norge.

For de mer konspirasjonsglade (eventuelt H.C. Andersen-glade) la Cinemablend nylig frem en særdeles mørk teori som kobler sammen «Frozen» med Disney-filmene «Tangled» og «The Little Mermaid».

(spoilere følger)

De to førstnevntes universene er koblet sammen via en bitteliten gjesteopptreden fra Rapunzel i «Frozen» under kroningen til Elsa, som folk med fritid har tolket dithen at foreldrene til Elsa, som døde på havet, var på vei til Rapunzels kroning da de kom ut for stormen som senket skipet deres.

I og med at kongeriket Arendelle er et slags Norge, og at Rapunzel bor i fantasi-Tyskland, er det ikke utenkelig at de gikk ned rundt Danmark et sted. Og hvem bor i danskesjøen og utforsker et sunket skip?

Ariel fra «The Little Mermaid», selvsagt.

Deretter dro gutta fra tegneserien «Penny Arcade» det ennå et hakk lenger, og foreslo at det var Ursula som sto bak stormen.

PennyFrozen

Som sagt, folk med fritid.